Ціна на цукор у Чернівцях хоча вже й не зростає, але зупинилася на позначці 5 гривень за кілограм. У пошуках "дешевого" цукру наші кореспонденти обійшли декілька ринків та магазинів міста. На відміну від вартості цукру, думки продавців щодо ціни на нього не були одностайними.
Отже, ми відвідали три ринки та популярний супермаркет "Сільпо".
Завітавши до ринку "Нижній" на вулиці Удонова, побачили ціну 5 гривень за кілограм цукру. На наше запитання про причину подорожчання молода продавщиця згадала весь процес підвищення ціни на цукор. Спочатку він коштував 3,75 гривень за кілограм, пізніше – 4,5, потім – 4, 75, і, нарешті, зараз – 5 гривень. Жінка пояснила, що вона перепродує цукор, бо для того, щоби брати його безпосередньо у виробника, необхідно закуповувати великими партіями, які немає де зберігати. На думку іншої продавщиці, головна причина підвищення цін – монополізація ринку цукру, створена представниками старої влади, які володіють заводами.
На ринку "Центральний", що на вулиці Червоноармійській, ситуація така сама – кілограм цукру коштує 5 гривень. Причина, на думку місцевих продавців, літня пора і спричинений нею сезонний ажіотаж.
Ціна цукру на гуртовому ринку на вулиці Зеленій, який ми відвідали, була дещо нижчою – 4,75 гривень за кілограм. Щоправда там був і цукровий склад. Але якщо мішок цукру на попередньому ринку коштував 230 гривень, то на Зеленій – аж 275. Цікаві метаморфози, чи не так?
Насамкінець ми зайшли до "Сільпо". Ціна цукру луцького виробництва нас шокувала – 6, 06 гривень! Проте чернівецький коштував навіть дешевше того, що на ринку – 4,44 гривень.
Можна зрозуміти перекупників, які змушені перепродувати товар дорожче, щоби витрати не перевищували доходи. Але чому ми змушені купувати цукор за 4,5 – 5 гривень, тобто майже на 40 відсотків дорожче, ніж торік, наразі невідомо.