Відібрані та підготовлені з осені бульби ранньостиглих сортів вагою не менше 50-90 грамів треба ретельно перебрати. Якщо вони прив’яли, треба замочити на 10-12 годин у теплій воді в теплому приміщенні. Це сприятиме кращому їх проростанню й одержанню високого раннього врожаю. Потім необхідно вибрати їх з води, підсушити і розкласти у глибокі ящики в 1-2 шари.
Якщо недостатньо ящиків, можна розкласти на підлозі, на етажерках чи стелажах. Перший тиждень бульби можна зберігати при температурі +18 – +20 градусів, а потім – +10 – +15 градусів. Невелику кількість картоплі можна проростити в кімнаті або в іншому теплому приміщенні, нанизавши її на тонкий шпагат, дріт, а краще – на риболовну волосінь. Можна також склеїти мішечки з поліетиленової плівки, у них на відстані 10-12 см зробити отвори діаметром 1,5-2 см, наповнити картоплею. Картоплю якомога частіше перевертати, щоб усі її частини добре освітлювались. Через кожні 7-10 днів картоплини треба оглядати, видаляючи хворі і ті, що з ниткоподібними паростками.
Посадковий матеріал варто також додатково освітлювати лампами денного світла або звичайними електролампами.