Ковбаси без консервантів і спецій

---
1 961
0
У Новоселиці є підприємство, яке знають не лише на Буковині, адже його продукція має неабиякий попит в усіх областях Західної України, а також у Житомирській та Вінницькій. Йдеться чи не про єдине в краї підприємство, яке займається виробництвом рибної, ковбасної та молочної продукції, – ВАТ "Новоселицький птахокомбінат". Нині воно випускає 200 видів продукції, з яких 100 видів рибної, а також вісім видів сирів. Сировина скуповується у населення, крім того, товариство придбало відгодівельний комплекс у Василові Заставнівського району, а риба надходить зі скандинавських країн. На підприємстві працює 400 осіб у трьох виробничих цехах. Про перспективи розвитку комбінату ми розмовляємо з його директором Володимиром Шкуматовим.
Ввозити м’ясо із-за кордону треба, бо свого не вистачає
– Чи відчуває ваше підприємство дефіцит м’ясосировини?
– Минулий рік був складним. Одними з основних причин дефіциту на ринку м’яса в Україні були несприятливі кліматичні умови, низький урожай зернових, через що населення не мало чим годувати живність, а це призвело до масового знищення поголів’я великої рогатої худоби, свиней. Це неабияка проблема, бо ніхто не замислювався над тим, яким чином відновити поголів’я і скільки на це потрібно часу. Приміром, якщо для відновлення поголів’я свиней потрібно всього рік-півтора, то для того, щоби відновити необхідну кількість великої рогатої худоби, треба не менше 3-5 років. Нинішнього року, вважаю, дефіцит м’яса зменшиться, зокрема, на свинину.
– Чи доцільно імпортувати в Україну додаткові обсяги м’яса?
– Нині справді існує необхідність імпорту м’яса в Україну. Вважаю, що оптимальним варіантом була б змішана схема його постачання – зниження мита і виплата дотацій. Якщо знизити ввізне мито на м’ясо, відсоток імпорту зросте, а це призведе до зниження ціни на цей вид продукції, а також до повного чи часткового усунення дефіциту. Для того, щоб не постраждав вітчизняний товаровиробник, необхідно компенсувати різницю в ціні через відповідну виплату дотацій. Тоді і товаровиробник буде задоволений, бо, продаючи свою продукцію за заниженою ціною, він знатиме, що отримає компенсацію. І м’ясопереробника влаштовуватиме як ціна, так і якість пропонованої сировини. Така політика, по-перше, усуне дефіцит м’яса, по-друге, призведе до виробництва дешевої вітчизняної м’ясо-ковбасної продукції і, по- третє, до рівномірного збільшення великої рогатої худоби і свиней, що в подальшому дасть можливість Україні здійснювати експортні операції.
Ціни на курятину падають через пташиний грип
– Чи впливає пташиний грип на ринок взагалі і на ваш бізнес зокрема?
– Безперечно, пташиний грип впливає на погоду на ринку м’яса. З одного боку, падають ціни на курятину, з іншого – ціни на свинину і телятину безупинно зростають. У такій ситуації найбільше потерпають ті, хто займається переробкою. Що ж до нашого підприємства, то ситуація з цією хворобою і з панікою навколо неї на роботі ДП "М’ясо Буковини", куди належить і наше підприємство, ніяк не позначилась, оскільки відсоток нашої ковбасної продукції, до складу якої входить м’ясо курятини, вельми невеликий.
– Що думаєте про імпорт свиней у живій вазі з Польщі?
– Імпорт свиней вкрай потрібний Україні. Але не для їх забою та переробки на м’ясо, а для племінної справи, селекції і подальшого вирощування м’ясних порід свиней. І нічого поганого в цьому нема, бо такий підхід – це лише один із засобів відродження нашого сільського господарства і тваринництва зокрема.
– Якою має бути державна політика на ринку м’яса?
– Держава жодним чином не повинна примушувати ні товаровиробника, ні м’ясопереробника. Всі важелі впливу мають бути тільки економічними, бо з батогом у ринковій економіці доброго нічого не зробиш. Підтвердженням цьому є спроби 2005 року врегулювати бензинові, цукрові і м’ясні проблеми. Уряду необхідно розробити інвестиційну державну програму розвитку тваринництва, що дасть можливість мати збалансований ринок м’ясної сировини, а також зайнятися складанням балансу виробництва і споживання м’яса.
– Чи маєте ви економічні стосунки з російськими споживачами?
– З російськими споживачами не працюємо, бо тамтешній ринок нестабільний, тому краще працювати на внутрішньому. Щодо оновлення виробничого обладнання скажу, що на придбання суперсучасного обладнання доводиться брати кредити чи купувати його в лізинг. Але найголовніше те, що наша продукція екологічно чиста, адже ми цілковито відмовилися від використання різних добавок і спецій. 
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Читають Коментують