
– Пане Петре, виростити гарну городину нелегко, бо ледь не щороку її вражає якась хвороба. Що потрібно зробити, щоб уникнути пошкоджень?
– Насамперед потрібно подбати про якісне насіння і високоврожайні сорти. Приміром я на своїй дачній ділянці понад 20 років вирощую високорослі помідори. Серед них значне місце займають Де Барао різного кольору: червоні, жовті, оранжеві, чорні, смугасті.
– У чому їх перевага?
– По-перше, вони відносно стійкі до фітофтори, захворювання, яке за лічені дні знищує всю нелегку працю овочівника. По-друге, ці помідори дуже врожайні, мають невеликі вагою 80-100 грамів плоди середнього терміну достигання. Навіть перестиглі вони залишаються твердими і довго зберігаються. По-третє, плодоносять до самої осені, а зірвані зеленими добре червоніють і зберігаються аж до Нового року. Крім того, вони придатні для консервування та соління. Висівати їх треба дещо раніше – наприкінці лютого – на початку березня. Це пояснюється тим, що розсаду високорослих сортів висаджують у грунт у третій декаді травня у 85-90-денному віці.
Я плідно співпрацюю з Придністровським науково-дослідним інститутом сільського господарства у Тирасполі й тамтешнім науково-дослідним центром селекції насінництва та агротехніки. Саме тут розжився на сорти і гібриди помідорів ХХІ століття за назвою однойменного каталогу, які мають високу урожайність і скоростиглість. Це, зокрема, такі сорти, як Санька, Полюс-2, гібриди Аврора F, Гелена F, Прима Люкс F, Ірина F, Надія F та низка інших.
Окремо можна розповісти про надранні та ранні сорти помідорів, які я теж вирощую. В Україні вони ще маловідомі, адже переважно розповсюджені у Молдові, Білорусі і Росії.
– А які сорти солодкого перцю ви вирощуєте?
– За вмістом вітаміну С солодкий перець – абсолютний чемпіон серед овочів та фруктів. В цьому йому поступаються навіть смородина, лимон і мандарин. Але перець – культура теплолюбна, та ще й з довгим вегетаційним періодом. Тому я практикую такі сорти, які є середньорослими, нормально ростуть і дають урожай без плівкових теплиць в усіх регіонах України.
З кожним, хто побажає вирощувати помідори і перець, радий буду поділитися досвідом і насінням.
Від редакції. У наступних номерах газети Петро Філіпчук детальніше розповість про різні сорти цих овочів. Для тих, хто хоче написати йому, подаємо адресу: Івано-Франківська область, м. Коломия, вулиця Гетьмана Мазепи, 272/64, тел. (803433) 2-86-25.