RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Перед початком літнього сезону туристичні фірми традиційно влаштовують рекламно-інформаційні тури популярними курортами. В одному з таких – кримському – побувала кореспондент "МБ". Отже, що нам готує на літо-2006 гостинний півострів?
Коли стане нудно, поспілкуйтеся
з крокодилом
Свою мандрівку ми почали зі степового Криму, з Євпаторії. Тут немає казкових краєвидів, зате є цілющий клімат, піщані пляжі та пологе дно, що й визначило Євпаторію як насамперед дитячий курорт. Крім того, місто має давні традиції лікування грязями. Щоправда, євпаторійські запаси цієї цінної сировини, як стверджують медики, вичерпали себе, тож лікувальні грязі привозять із сусіднього містечка Саки. Про це нам розповіли в санаторії "Геліос", колишньому "40 лет Октября". Стара назва чітко вказує на дату заснування санаторію – 1957 рік. Відвідавши спальні та лікувальні корпуси закладу, переконуємося, що відтоді тут майже нічого не змінювалося. Принаймні такі умови, як два унітази і два душові відсіки на 10-15 двомісних номерів, не назвеш сучасними. Дівчина-менеджер вочевидь почувалася не дуже комфортно, представляючи нам усю цю "розкіш" у старому корпусі, тому постійно наголошувала: "У нас головне – лікування. Воно дуже ефективне. Скільки дітей народилося після нашого санаторію!". Справді, перелік недуг, з якими бореться "Геліос", вражає. Тут лікують фактично всі органи і, зокрема, дітородні (причому, не лише жіноче безпліддя). Але, щиро кажучи, лікувальний корпус також справляє не дуже приємне враження застарілості.
Ще одна малокомфортна особливість Євпаторії (та і більшості кримських міст) – вода за графіком – не тільки гаряча, а й холодна. Але у більш прогресивних закладах цю проблему успішно розв’язують. Наприклад, у пансіонаті "Планета", збудованому дев’ять років тому. 1999 року цей заклад отримав грамоту від міністерства туризму автономії як найкращий пансіонат усього Криму. Отож, водо- і теплопостачання тут – автономне і цілодобове. Розкіш та розмах вражають: зимовий сад із пальмами, фонтан із крокодилом, підлога та сходи з мармуру. До номерів – жодних претензій, надто до велетенських люксів і напівлюксів. Ось тільки у барі (дуже стильному, до речі) та гігантському ігровому залі (більярд, настільний теніс, шахи), м’яко кажучи, пахне цигарковим димом. Якщо зважити, що ігровий зал всерйоз не експлуатувався півроку, можна уявити, яка атмосфера панує тут у розпал сезону. Варто би подбати про більш якісну вентиляцію.
Загальне захоплення нашої групи викликала дитяча кімната "Планети". Це веселе та світле приміщення з найсучаснішими іграшками та навіть комп’ютерами, де батьки залишають своїх діточок, коли їм хочеться піти в якесь доросле місце – ресторан, клуб, вечірнє кіно чи концерт. Фактично це такий собі дитсадок, але працює він не за графіком, а, як сказала нам завідувачка "дитсадка", до останнього клієнта.


Підсумкова порада
Збираючись до Криму, завжди цікавтесь, яка ситуація з водопостачанням в обраному вами закладі.


Ціни
На 1 особу, на добу, мінімальна та максимальна (залежно від сезону), з 3-разовим харчуванням та базовим лікуванням.


Санаторій "Геліос"
- 2-кімнатний номер з усіма зручностями 100-140 грн
- 1-кімнатний з усіма зручностями 97-120 грн
- Зі зручностями на поверсі 75-90 грн


Пансіонат "Планета"
- Люкс 338-485 грн
- Напівлюкс 247-358 грн
- Стандартний 157-222 грн


Немиті вікна – прикмета міжсезоння
Про селище Понізовку, зізнаюся, раніше не чула. А це – неймовірно приваблива місцина Південного берега Криму, розташована за 25 кілометрів від Ялти, між найвищою грядою Кримських гір та морем. Тобто краєвиди неможливо описати – це треба бачити.
Гігантська 11-поверхова споруда пансіонату "Мрія" зустрічає нас жахливими протягами. Будували цей заклад за радянських часів із шаленим розмахом: сама лише їдальня – як центральний майдан у невеличкому містечку. Не можна сказати, що це затишно. Але найгірше – інше. У будівлі пансіонату використано дуже багато скла, і все воно – немилосердно брудне: відбитки пальців на дверях у фойє, заляпані дощем вікна у номерах. Загалом немиті вікна ми зустріли у більшості кримських закладів, і нам пояснювали, що це – нормально, перед заїздом гостей усе буде "вилизано". Але все ж таки незрозуміло, як можна було не "вилизати" все після закінчення попереднього сезону?
Номери у "Мрії" загалом гарні, надто ті, вікна яких виходять на море. Дуже світло, сонячно, величезна лоджія – як додаткова кімната відпочинку. У напівлюксах – чудові ванні кімнати з новою сантехнікою та автоматичною витяжкою. Але щойно виходиш із розкішного приміщення, казка закінчується. У коридорі – плями плісняви на стелі, а підлога якось дивно і неприємно тріщить. Точніше, хрустить.
На території пансіонату кипить робота. Формується чи то оригінальна клумба, чи то альпійська гірка. Менеджер розповіла, що новинкою цього літа буде ще й гарний дитячий майданчик. Про це ми розмовляємо, спускаючись до пляжу незліченними сходинками. Власне, до моря – півкілометра, хоча між самим пансіонатом і пляжем нічого немає. Просто така вже особливість гористого Південного берега: згори вниз та знизу догори треба добряче находитися. Але ж ніхто не скаже, що це шкідливо для здоров’я.
Наступна наша зупинка у Понізовці – база відпочинку "Артеміда". Тут усе незвично, від самого в’їзду. Поряд із невеличкою хатинкою охоронця – будка сторожового собаки на прізвисько "Нєрвний" (так написано на будці). Однак насправді обидва охоронці – і людина, і пес – виявилися досить люб’язними.
Сама ж "Артеміда" викликала асоціації швидше з карпатською базою, ніж із морською: дерев’яні будиночки зі зрубу, масивні лавки та столи біля них із того ж таки екологічного матеріалу. Натомість морського антуражу додають старі човни, розташовані на території, та оформлення ресторану: мушлі, сіті, "засушені" екзотичні риби під стелею. Загалом відчувається, що над створенням бази (її збудували 2004 року) попрацювали дизайнери. Усе тут підпорядковано єдиній стилістиці: дерев’яні стіни котеджів гармонують із плетеними меблями та лляними шторами. Особливо затишно виглядають дворівневі номери , але вони для такої цінової категорії занадто тісні.
Дуже приємне враження справив пляж – маленький, але чистий і доглянутий. Річ у тім, що більшість пляжів, які нам довелося побачити під час туру, скидалися на смітники. Прибирати їх ніхто не поспішає, адже до початку сезону ще є кілька днів. Вочевидь, кримчани так не поважають самі себе, що чистоту готують лише для гостей.
Під час нашого візиту до "Артеміди" тривала робота із додаткового укріплення схилів над пляжем. Для Криму після минулорічної трагедії під Севастополем це дуже актуально. Трохи вище пляжу – дитячий майданчик із невеликим басейном. До речі, дітей до шести років тут приймають безкоштовно. Зазвичай такий привілей мають лише немовлята.


Підсумкова порада
Обираючи заклад для відпочинку, цікавтеся не лише номерами – будівля також має значення. Величезні санаторії та пансіонати, збудовані за радянської гігантоманії, рідко бувають доглянутими, бо це технічно складно і вимагає великих коштів.


Ціни
Пансіонат "Мрія"
На 1 особу, на добу, мінімальна та максимальна (залежно від сезону), з 3-разовим харчуванням.
- 2-кімнатний напівлюкс 171-278 грн
- 2-місний підвищеної комфортності 162-212 грн
- 2-місний стандартний 146-172 грн


База відпочинку "Артеміда"
За 1 особу, на добу, мінімальна та максимальна, зі сніданком
- Дуплекс (дворівневий номер) 380-615 грн
- Стандарт 260-420 грн
- Економ 220-360 грн


Продовження – у наступних випусках тижневика.

Редактор: admin
18-05-2006, 18:03
Коментарів 0 Переглядів 1 601

Теги -

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!