На полонини вийде понад 4000 голів худоби і овець

---
2 001
0
Хоча до свята виходу на полонини ще два тижні, ватаги та пастухи вже давно готові до літування: заготовлено продукти харчування, сіль, долагоджуються кошари і колиби, завозиться інвентар для переробки молока на бринзу.
– До виходу залишилося день-два, – каже ватаг із Дихтинця Юрій Чвиль. – Знаєте, я би вже йшов на полонину – так вона тягне. Цього року пастимемо до 800 овець із Селятина, Шепота на полонині "Саманчук", або, як у нас кажуть, на "Памірі". Хвилююся, щоби не було холодно. Позаторік навіть сніг випав, а цієї весни теж не тепло. Якщо колись ми виходили на літування 7 травня, то тепер на два тижні пізніше. Разом з бригадиром Олексієм Бідочею відремонтували кошари, полагодили електрику. Але головне, щоби травостій був добрий, тоді й молоко буде, а, значить, і бринза.
За словами ватага, вартість випасання однієї вівці коштує для її власника 20 гривень, дещо більше, ніж торік. Полонинники зобов’язані видати господарю тварини чотири кілограми бринзи. А зганяють отари з гір наприкінці вересня. До речі, дорога до "Паміру" не близька – напряму через верхи 60 кілометрів. Виходять дуже рано, о шостій годині, а на полонину приходять пізно ввечері. Перед виходом вівчарі обов’язково моляться Богу. Прийшовши на пасовище, ватаг кропить свяченою водичкою все стадо – так велить споконвічна традиція.
– Маємо клопіт і зі звіриною, – продовжує Юрій Олексійович. – Є ведмеді і вовки. Позаторік, приміром, ведмідь о четвертій годині ранку загриз кобилу. А минулого літа до нас у гості навідалася студентка-зоолог з Чехії, цікавилася виробництвом бринзи і дуже хотіла побачити ведмедя. Зустрітися зі звіром їй не пощастило, але обідрану ним смереку дівчина побачила – ведмідь смокче солодку кору.
Ватагує Юрій Чвиль вже сімнадцятий рік. До цього працював водієм на молоковозі, але захворів на виразку шлунка й подався пастушити на полонину, адже вівчарував на ній ще з дитинства. Нині про свою хворобу згадує з усмішкою, давно її позбувся.
– Цього року в районі функціонуватиме 30 полонин, на яких випасатимуться 1207 голів худоби і 2990 овець, – каже начальник районного управління сільського господарства і продовольства Танасій Лейба. – Вівці літуватимуть на восьми полонинах, а бринза вироблятиметься на 15-ти. Майже всі пасовища готові, зокрема такі, як "Комарник", "Сушиці", "Випчина", "Саманчук". Для облаштування стад нами виділяється на кожну полонину по 20-30 кубометрів лісодеревини. Приємно зазначити, що цього сезону в горах випасатиметься більше худоби і овець, ніж торік.
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Читають Коментують