RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Приватний дресирувальник Ярослав ФІЛІП’ЮК на свою першу німецьку вівчарку збирав з кишенькових грошей, які давали йому батьки. Зі своїм собакою він пішов служити в армію: на їхньому рахунку було 150 затримань.
Ярослав каже, що дресирувати можна усіх собак. Головне – виховувати їх із самого дитинства та консультуватися з професійними дресирувальниками. Віддати собаку на дресирування професіоналу ще означає, що собака так само слухатиметься свого хазяїна. "Для того, щоби собака виконував усі ваші команди, слід приділяти йому щодня не менше 20 хвилин", – каже він.
– Ярославе Івановичу, з якого віку собаку потрібно дресирувати?
– Треба починати дресирування собаки з перших днів. Коли хазяїн придбав собі двомісячне щеня, він одразу ж повинен навчати його елементарних команд "до мене", "сидіти", привчати собаку до його прізвиська. А вже з шести місяців можна давати собаку на курс слухняності до професійного дресирувальника. Курс слухняності триває не менше місяця.
Є такі власники, які, віддаючи до нас на дресирування собак, запитують: "Чому мій собака мене не слухає?" А господар – напідпитку, до того ж з півроку не бачив собаку, а намагається командувати ним.
Дресирувальник, вивчивши собаку, організовує спільні заняття собаки та його власника, "переключає" тварину на нього, вчить власника керувати своїм собакою. Та якщо вже серйозно дресирувати собаку, слід приділяти йому увагу щодня.
Коли собаці 8-10 місяців, за необхідності можна навчати його охороні. Щоправда, є пси, які у вісім місяців мають такий фізичний розвиток, як у шестимісячного собаки. У такому разі слід почекати, доки він підросте. На курсах охорони собак навчають охороняти господаря, кусати та відпускати за командою. Команду "Фу" (відпустити) собака повинен виконувати з першого разу. На змаганнях собаці дається лише один раз команда "Фу", щоби відпустити умовного нападника, і якщо він не виконує цієї команди – його дискваліфіковують.
У Києві є спеціальна програма "Собака в місті". Собаки службового розведення та службових порід зобов’язані пройти цей курс, який, до речі, організовано при міській раді. Після занять їм видають дипломи, а спеціальні жетони прикріплюють до повідків. Цей курс собаки перескладають щороку.
– Скільки коштує один курс дресирування?
– Це комерційна таємниця. Все залежить від собаки, бо до кожної – різний підхід. Наприклад, до мене звернувся за професійною допомогою чернівчанин, який купив на Зеленому ринку собаку з хворою нервовою системою та підробленими документами. За послуги у таких випадках я беру вищу плату, бо роботи набагато більше.
– Коли ви видресирували свого першого собаку?
– Я був у шостому класі. На свою першу німецьку вівчарку я збирав з кишенькових грошей, які мені давали батьки. Слід віддати належне моїм батькам – вони з розумінням ставилися до мого захоплення.
Зі своїм собакою я пішов в армію, у прикордонні війська. Мене навіть висували на золоту медаль за охорону кордону. На нашому рахунку було 150 затримань. Якось собака плив по сліду, але втікача ми все одно затримали. Загалом, вода для хорошого собаки не перешкода, він має працювати за будь-яких умов. Померти, але дійти до кінця сліду.
Зараз у мене п’ять собак породи німецька вівчарка. Всі – з документами, один пес з Голландії, син чемпіона світу з дресирування, інший – від віце-чемпіонів світу з екстер’єру.
– Як правильно вибрати і скільки коштує породисте щеня?
– Спочатку слід звернутися до людини, яка на тому знається. Підбір щеняти залежить насамперед від того, для чого вам потрібна собака – для служби чи екстер’єрного розведення. Якщо вам потрібна собака для дому, слід обирати щеня без проявів агресії.
Окрім того, під час покупки собаки переконайтеся у наявності всіх необхідних документів, що свідчать про її родовід.
Якщо говорити про таку породу собак, як німецька вівчарка, то нормальне породисте щеня коштує від 150 до 1000 доларів. Я за одного свого собаку заплатив 500, за іншого – 700.
– Чи відбуваються у Чернівцях конкурси та виставки собак?
– У Чернівцях останні сім років не було жодних виставок. У квітні я хочу організувати виставку "Міський собака", де основним критерієм відбору буде краса собаки. Виставити на конкурс свого собаку може кожен, навіть якщо його улюбленець – дворовий пес. 
Редактор: admin
21-01-2006, 15:00
Коментарів 0 Переглядів 4 242

Теги -
Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт обладнання
У корпусі на вулиці Головній знаходиться інсультний центр, терапевтичне та реабілітаційні відділення
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Укінці всі охочі мали можливість відвідати майстерклас


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.