RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Минулої п’ятниці, 12 січня, Верховна Рада подолала вето президента на закон про Кабінет Міністрів. За це рішення проголосували 366 депутатів. "За" проголосувало 185 депутатів від Партії регіонів, 121 – від БЮТ, 31 – соціаліст, 21 – комуніст, вісім – позафракційних.
Не голосувала лише фракція "Наша Україна".
Закон про Кабмін є першим в історії України законом, що визначає порядок функціонування уряду. Ним передбачено, що у разі невнесення президентом кандидатури прем’єра в 15-денний термін після надходження пропозиції коаліції фракцій вона фактично сама призначає прем’єр-міністра.
Кандидатури міністрів оборони та закордонних справ вносяться президентом після пропозиції коаліції депутатських фракцій. У разі відмови президента внести кандидатури міністри призначаються парламентом. Таким чином, президент фактично втрачає можливість вплинути на призначення цих міністрів.
Нарешті закон визначає, що акти президента скріплюються підписами прем’єр-міністра і міністра, відповідального за їхнє виконання, і можуть бути повернуті президентові з вказівкою причин їхнього непідписання.
Фактично після прийняття закону президент втрачає вплив на механізм виконавчої влади. Чому за цей закон БЮТ голосував разом із антикризовою коаліцією і як це вплине на систему влади в державі, ми запитали народного депутата від БЮТ Петра Гасюка.
– Пане Петре, чи може президент знову не підписати цей документ?
– Це вже не має жодного значення. Через 15 днів після ухвалення цього закону його може підписати голова Верховної Ради.
– Чи означає це, що БЮТ, проголосувавши за розширення повноважень Кабміну, відмовився від думки скасувати політреформу, що обмежила функції президента?
– Ні. Ми будемо голосувати за скасування політичної реформи.
– Чи відомо вам, якою після голосування була реакція Віктора Ющенка?
– Раніше президент не йшов нам назустріч, а після голосування він телефонував Тимошенко сім разів. Він зрозумів, що БЮТ може вплинути на те, щоби в країні відбулася реальна влада. Адже зараз Кабмін не може звільнити навіть голову райдержадміністрації. У країні повинна бути влада, бо цей безлад викликає невдоволення і наших людей, і Заходу. Під питанням політика багатьох інвесторів щодо України.
– Чи значить це, що надалі посилиться співпраця БЮТ з Партією регіонів?
– Далі ми будемо дотримуватися своїх позицій. Але з важливих соціальних і політичних питань ситуативне голосування, безумовно, буде. Попереду ще багато таких законів – про комунальну власність, про банківську справу.
– Чи сподівалася "Наша Україна", що БЮТ так проголосує?
– Мені важко сказати, чи думала про це "Наша Україна", гадаю, що ні. Але є політична боротьба. У нас послідовна логіка. Закон про Кабмін мав бути виписаний ще при першому президентові. А так у країні роками ніхто ні за що не відповідав. Ні за ціни на газ, що зараз взагалі формуються для нас за межами держави, ні за тарифи. До того ж не ми, а "Наша Україна" голосувала за політреформу, розвалювала помаранчеву команду, вела підпільні переговори з Партією регіонів.
– Цим голосуванням ви ж фактично взяли відповідальність разом з антикризовиками за ситуацію в державі.
– Всі взяли на себе відповідальність. Бо й з Кабміну, й з Верховної Ради, й з опозиції люди запитають. Але для того, щоби запитувати, треба дати можливість попрацювати і надати повноваження.
– Відтепер зменшиться критика БЮТ уряду Януковича?
– Звичайно, ми будемо його критикувати. Ми будемо справжньою опозицією. Тому й необхідний був закон про неї. Бо сьогодні ми в опозиції, а завтра буде навпаки.
– Чи вплине це якось на співпрацю БЮТ і Партії регіонів на Буковині?
– Це не вплине жодним чином. Нам вдалося створити добрий клімат в області для роботи влади. БЮТ буде й далі займати таку позицію. Для "Нашої України" у нас завжди відкриті двері. У майбутньому ми маємо співпрацювати, бо, можливо, восени постане питання про місцеві вибори і вибори голів облдержадміністрацій.
– Що може спричинити необхідність цих виборів?
– Усе буде залежати від ситуації в економіці. Ще є час, а все може змінюватися дуже швидко.
– Чи здатний буде Ющенко зберегти владний вплив після розподілу повноважень?
– Все залежатиме від того, наскільки сильною особистістю буде Президент. На сьогодні у нього вистачає повноважень.
– Досі він сильних бійцівських рис у політиці не демонстрував.
– На жаль, ні.
– Тобто у Президента є усі шанси стати формальною політичною фігурою?
– Все може бути.


Коментар
Ігор Буркут, політолог:
Новий закон про Кабмін фактично перетворює президента на декоративну фігуру, позбавляючи його права як призначати міністрів, так і розпускати Кабмін. Те, що разом з антикризовою коаліцією проголосував БЮТ, свідчить, що між БЮТ і регіоналами досягнуто домовленості. Зважаючи на все, йшлося про звичайний політичний торг – БЮТ підтримує новий закон про Кабмін, який значно розширює повноваження Януковича, а натомість регіонали у першому читанні голосують за підготовлений БЮТ закон про опозицію.
По-справжньому виграли тут тільки регіонали. БЮТ неминуче втратить деяку частину своїх прихильників, які різко налаштовані проти Януковича. "Наша Україна" зазнала серйозної поразки. Ситуація у парламенті засвідчила, що серйозні політичні рішення Верховна Рада може приймати і без "Нашої України".

Редактор: admin
18-01-2007, 13:40
Коментарів 0 Переглядів 2 167

Теги -

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!