Часто ми даємо собі слово "з понеділка" повністю змінити спосіб життя і почати займатися фізичними вправами, сісти на дієту тощо. Зазвичай реального втілення ці плани так і не набувають. Тож спробуймо піти іншим шляхом: не "з понеділка", а негайно почати думати про їжу по-новому. Не обов’язково цілком переходити на продукти, які дієтологи вважають корисними, або ж починати готувати все на парі… Просто завжди думайте, що можна зробити з тим чи іншим продуктом, щоби він приніс користь, а не завдав шкоди здоров’ю. Пропонуємо кілька порад, які допоможуть у цій справі.
- Замість газованої солодкої води нехай у вашому домі буде мінеральна. Не захоплюйтеся і соками "з пакетів". Краще зваріть домашній компот – вміст цукру в ньому контролюєте ви, а хімічних добавок і зовсім не буде.
- Постійно боріться з одноманітністю харчування. Як би не смакувала вам картопля, готуйте страви з неї не частіше 1-2 разів на тиждень. Згадайте, що є рис, гречка, перловка, пшоно, кукурудзяна крупа, горох, квасоля, макаронні вироби… Гарнір має бути щодня іншим.
Не забувайте про супи з овочів і не обмежуйтеся лише улюбленим борщем – це досить важка їжа.
- Зменшуйте жирність страв. Наприклад, бутерброд одночасно і з маслом, і з сиром або ковбасою – це занадто. В усіх цих продуктах дуже високий вміст жирів. Жирне м’ясо краще готувати або на сухій сковороді, або на грилі. Птицю (особливо гусятину, качатину) їжте без шкіри. Знімайте занадто товстий застиглий шар жиру з бульйонів. Не захоплюйтеся додаванням домашньої сметани до всіх страв. Замінюйте її натуральним йогуртом або нежирними вершками.
- Салат із майонезом – це дуже смачно, але занадто калорійно і не дуже корисно, зважаючи на хімічні добавки. Якщо вам не смакує салат із олією, спробуйте приготувати справжню заправку: олію змішайте з оцтом, спеціями, зеленню, додайте трішки гірчиці чи іншого гострого соусу, перетерті варені жовтки тощо. Додавайте до салатів для смаку насіння соняшника, кунжуту, гарбуза, підсмажені без жиру сухарики.
- Не втрачайте жодної нагоди додати вітамінів до їжі. Щойно з’являється, наприклад, зелена цибуля, посипайте нею перші та другі страви, робіть салати. Додавайте свіжі овочі до піци. На будь-який бутерброд кладіть листок салату, скибку огірка, помідора, лимона.
- На сніданок намагайтеся подавати хоча б якийсь фрукт. Це сприятиме травленню впродовж усього дня.
- Намагайтеся дотримуватися правила "жодного обіду чи вечері – без салату". Для цього не обов’язково купувати взимку дорогі огірки та помідори. Згадайте про буряк, моркву, капусту, цибулю. Комбінуйте це все.
20-05-2006, 18:19
0
2 642