
Спробуйте приготувати частування для відпочинку на природі заздалегідь, і ви переконаєтеся, що і без шашликів та іншого барбекю це може бути дуже смачно. Ми пропонуємо рецепти страв, які легко транспортувати, подавати порціями, які смакують холодними і не псуються швидко.
Тортійя з солодким перцем
900 г картоплі, 1 ст. л. оливкової олії, 1 великий червоний перець, 1 великий зелений або жовтий перець, 3 ст. л. нарізаної петрушки, 6 яєць, 5 ст. л. вершків або сметани.
Почищену картоплю зварити до напівготовності, злити воду. Нагріти олію в сковорідці і підсмажити нарізаний кубиками перець, додати до нього петрушку. Нагріти духовку до 210°. Змастити олією високу квадратну форму для пирога зі стороною 23 см. Викласти шарами картоплю і перець у форму і поставити в гарячу духовку на 10-15 хвилин. Дістати, дати трохи охолонути. Збити яйця з вершками, приправити сіллю та чорним перцем, залити запечені овочі. Знову поставити форму в духовку і запекти до золотистого кольору. Залишити у формі до вистигання, а відтак порізати квадратними шматками.
Пиріг із сиром фета
25 г масла, 1 ст. л. оливкової олії, 3 великі цибулини, 1 ст. л. свіжого чебрецю, лист готового листкового тіста, 100 г сиру фета, порізаного кубиками, свіжі помідори, листя салату.
Нагріти духовку до 200°. У сковорідці нагріти вершкове масло та олію, покласти нарізану кружальцями цибулю і тушкувати на маленькому вогні 10-15 хвилин. Додати чебрець і посипати меленим чорним або білим перцем. Розкласти тісто на деко і викласти на нього цибулю. Сир розкласти поверх цибулі і поставити на верхню поличку духовки на 20 хвилин, щоби тісто піднялося, і пиріг набув золотистого відтінку. Подавати з помідорами і салатом.
Картопляний салат із сосисками
10 невеликих сосисок, 500 г картоплі, 100 г маринованих огірків, 3 ст. л. нарізаної зеленої цибулі, 1 ст. л. зернистої гірчиці, 1 ст. л. винного оцту, 3 ст. л. оливкової олії.
Зварити картоплю "в мундирах", почистити, нарізати півкругами. Сосиски зварити, почистити і нарізати кружальцями. Так само нарізати огірки. В окремій посудині приготувати заправку, змішавши і збивши гірчицю, зелень, оцет, олію. Заправити салат і добре перемішати.
Сирні яйця
по-шотландськи
500 г картопляного пюре, 150 г тертого сиру чеддер, 4 зварені яйця, 1 сире збите яйце, 50 г дрібних хлібних крихт, сіль і перець.
Збити картопляне пюре із сиром і приправити сіллю та перцем. Розділити суміш на 4 частини і обліпити нею кожне яйце. Занурювати яйця у збите яйце, а потім у хлібні крихти. Нагріти олію для фритюру і обсмажити яйця упродовж 5 хвилин до золотистої скоринки. Обсушити на кухонних рушниках.
Холодний пиріг із капусти з беконом
1 голівка червоної капусти, 0,5 голівки білої капусти, 100 г бекону, 1 цибулина,
1 ст. л. вершкового масла.
Капусту розібрати на листки. У широкій каструлі нагріти воду, трохи посолити. Коли закипить, занурити листки спочатку білої капусти і поварити 5 хвилин, потім – червоної (варити 8 хвилин). Перекласти в холодну воду. Відібрати 12 найбільших листків червоної капусти. Вирізати товсту частину, але так, щоб не порушити цілісність листка. Трохи відбити листки, відкласти. Решту капусти – і червоної, і білої – порізати дуже тонкою соломкою. Бекон – невеликими кубиками. Цибулю – тонкими напівкружальцями. Обсмажити бекон і цибулю на сковорідці, змішати із нашаткованою капустою. У форму з високими бортиками, змащену маслом, викласти цілі листки капусти так, щоб не було щілин і були закриті бортики. Викласти начинку і накрити рештою листків. Накрити тарілкою відповідного розміру, притиснути і злити рідину. Поставити під гнітом у холодильник на 2 години.