Готуючи з них найрізноманітніші страви, кухарі прагнуть якнайбільше зберегти корисні властивості цих продуктів. Можливо, саме в цьому таємниця знаменитого довголіття японців. Всі страви вирізняються тонким ароматом, невеликим відсотком жирів і низькою калорійністю. Водночас містять багато вітамінів і мінералів. Японці їдять "очима" – для них важливо також, як страва виглядає. Крім того, всі продукти повинні бути свіжими, оскільки застосовується мінімум теплової обробки. А деякі страви, так звані "одорі", готуються з сирих продуктів. У японській кухні мало смажених делікатесів – їх зазвичай тушкують, готують на парі, маринують в оцті чи різноманітних соусах. Наприклад, унікальний японський делікатес – фугусаши – готують із риби фугу (коштує від 250 до 750 доларів за кілограм). Перламутрові шматочки викладають на круглу тарілку у вигляді квітки, метелика чи летючого журавля і вимочують у спеціальному соусі. Уся "фішка" в тому, що у м’язах, печінці та ікрі цієї риби міститься смертельна отрута. А готувати цю страву дозволяється кухарям, які довго вчилися і мають спеціальну ліцензію. Однак сьогодні японські вчені вивели неотруйну породу диво-риби.
22-04-2006, 16:16
0
2 271