Пекти паску – непроста наука. Не кожній досвідченій господині щоразу вдається досягти успіху. Пропонуємо кілька порад і зауважень, які можуть допомогти у цій справі.
- Дріжджі повинні бути свіжими, світлими, з приємним дріжджовим запахом.
- Духовку прогрівайте якомога довше, перш ніж покласти туди виріб.
- Борошно обирайте лише вищого гатунку, сухе і обов’язково просіюйте його.
- Масло необхідне свіже, високої жирності, без хімічних добавок.
- Форму заповнюємо тістом на чверть або третину, а пекти ставимо тоді, коли тісто піднялося до 3/4 форми.
- Коли форма вже в духовці, дверцята треба відчиняти та зачиняти дуже обережно.
- Краще не ходити кухнею, доки печеться паска чи бабка, а також не допускати протягів.
- Готовий виріб ще у формі треба покласти на решітку, щоби дно не відіпріло.
- Виймати з форми, коли трохи охолоне, але не зовсім холодну.
- Щоби висока паска не "сіла", її, діставши з форми, треба покласти на рушник, розстелений на матраці або тугій подушці.
Рецепти
Бабка з цукатами
Форма для випічки об’ємом 2 л, 320 г борошна, 250 мл молока, 25 г дріжджів, 3 яйця, 70 г масла, 150 г цукру, 100 г родзинок, 100 г цукатів, 100 г лісових горіхів, ванільний цукор, мелений кардамон на кінчику ножа.
Борошно і сіль треба просіяти. У дріжджі влити тепле молоко, додати цукор та половину борошна. Замісити тісто, накрити його харчовою плівкою і поставити в тепле місце на дві години.
Відділіть білки від жовтків. Збийте їх окремо. Додайте в тісто решту борошна, збиті білки і жовтки, розтоплене масло. Замісіть гладке еластичне тісто, знову накрийте плівкою і дайте йому ще раз піднятися.
Додати до тіста замочені родзинки, нарізані цукати, подрібнені горіхи, ванільний цукор і кардамон. Ще раз ретельно замісити. Форму покропити холодною водою, посипати манною крупою і викласти в неї тісто. Залишити в теплому місці, щоби ще раз піднялося. Змастити поверхню бабки яйцем і поставити в духовку, попередньо нагріту до 220 градусів, на решітку. А в нижній частині духовки поставити деко з водою. Пекти одну годину, готовність можна перевірити тонкою дерев’яною шпажкою.
Бабка-рулет з какао
450 г борошна, дрібка солі, 50 г цукрової пудри, 30 г ванільного цукру, 3 ст. л. розтопленого масла, 1 жовток, 0,25 л молока, порошок какао і цукрова пудра для посипання.
Для закваски-опари: 0,05 л молока, 30 г дріжджів,
1 ст. л. цукрової пудри.
Із теплого молока, дріжджів та цукрової пудри приготувати закваску. Залишити її бродити.
Борошно змішати із сіллю, просіяти, додати цукрову пудру та ванільний цукор. Додати жовток, збитий з молоком, готову закваску і розтоплене масло. Замісити тісто і залишити, щоби піднялося.
Розкатати тісто у пласт. Посипати цукровою пудрою та какао, полити розтопленим маслом. Загорнути в рулет, сформувати з нього батон, покласти у форму і залишити, щоби піднявся. Спекти в духовці за температури 180 градусів.
Макова баба
600 г борошна, 30 г дріжджів, 0,5 л молока,100 г цукру, 150 г вершкового масла, 4 жовтки, цедра 1 лимона, сіль.
Для начинки: 150 г маку, 0,25 л молока, 40 г цукру, 20 г масла, 30 г подрібненого пряника, цедра 1 лимона, кориця, 20 г тертого шоколаду, 1 ст. л. меду.
Приготувати дріжджове тісто, поставити в тепле місце. Тим часом приготувати начинку: молоко закип’ятити з цукром, поварити в ньому мак, а потім перетерти його. Додати решту складових. Тісто розкатати, намастити начинкою, згорнути рулетом, залишити у формі, щоби підійшло. Спекти за температури 180 градусів.