
Риба та морепродукти – найкраща альтернатива м’ясу. Надто якщо зважити на харчову цінність такої їжі. Дари моря – це скарбниця йоду, фосфору та інших мінеральних речовин і вітамінів, яких немає або дуже мало у "наземних" продуктах.
На щастя, сьогодні у нашій торговельній мережі вже можна придбати чимало видів морської риби, креветки, кальмари, мідії. Страви з них не лише корисні, а й надзвичайно смачні. Нумо куховарити!
Рибна солянка
з грибами
1 кг морського окуня або зубатки, 3,5 л води, 8 білих грибів або 15-20 шампіньйонів (можна сушених чи маринованих), 1 склянка квашеної капусти, 1 солоний огірок, 1 цибулина, 2 ст. л. борошна, 5-7 горошин духмяного перцю, огірковий розсіл, 15-20 оливок або каперсів, нарізана зелень.
Білі гриби або шампіньйони почистити, нарізати і зварити до напівготовності. Доки варяться гриби, нашаткувати цибулю, підсмажити її до прозорості. На іншій, сухій, сковорідці підсмажити до золотистого кольору борошно і розвести його невеликою кількістю води або бульйону. Солоний огірок почистити від шкірки і нарізати кубиками. Рибу нарізати шматочками. У грибний відвар, не знімаючи з вогню, покласти спочатку рибу, за 5-7 хвилин – квашену капусту, огірки, оливки, цибулю, борошняний соус, лавровий листок і перець. За 5-10 хвилин до готовності додати проціджений розсіл. Подаючи до столу, в кожну тарілку покладіть по скибці лимона і нарізану зелень петрушки та кропу.
Суп-локшина
з мідіями
300 г мідій, 1 цибулина, 1 корінь петрушки, 20 г вершкового масла, сіль та спеції на смак, локшина – домашня або магазинна.
Відварити м’ясо мідій. Дістати їх із бульйону, відцідити, нарізати дрібними шматочками і обсмажити з цибулею та петрушкою на маслі. Локшину зварити окремо, відцідити. У бульйон, в якому варилися мідії, кладуть підсмажене м’ясо мідій з цибулею та петрушкою, локшину і доводять до кипіння. Солять і приправляють спеціями. Подаючи на стіл, посипають нарізаною зеленню.
Смажений кальмар
500 г сирого м’яса кальмара, 1-2 цибулини, 4 ст. л. олії або 4 ч. л. масла.
Філе кальмарів занурити на півхвилини в окріп і зняти шкірку. Трохи відбити, нарізати маленькими кубиками або локшиною, посипати сіллю та перцем. Швидко обсмажити (5 хвилин) на олії або маслі, додати цибулю і посмажити ще трохи, доки цибуля не зарум’яниться. Одразу ж подати на стіл.
Салат морський
200 г крабових паличок, 3 яйця, 150 г морської капусти, банка шпротів, майонез.
Злити олію зі шпротів, подрібнити їх виделкою. Додати морську капусту, дрібно нарізані яйця та крабові палички. Перемішати все з майонезом, не солити і не перчити. Поставити на півгодини в холодильник.
Котлети
з кальмарів з рибою
300 г філе кальмарів, 150 г філе будь-якої риби, трохи пшеничного хліба, молоко, яйце, панірувальні сухарі.
Філе кальмарів занурюють в окріп і звільняють від шкірки. Пропускають через м’ясорубку разом із рибою та розмоченим у молоці хлібом. Додяють яйце, солять, перчать, усе перемішують. Панірують у сухарях, обсмажують з обох боків і доводять до готовності в духовці.
Китайські тости
200 г креветок, 50 г пшеничного хліба, 1 яєчний білок, 20 г крохмалю, 30 г свинячого сала, 5 г соєвого соусу, 15 г зеленої цибулі, 10 г імбирю.
Креветки зварити, почистити, змочити у суміші білка та крохмалю з холодною водою. Посмажити у фритюрі. В окрему каструлю покласти натертий свіжий імбир та зелену цибулю, влити трохи бульйону (20 г), соєвий соус, крохмаль, розведений холодною водою 1х2, усе добре перемішати. У добре розігріту сковорідку з невеликою кількістю жиру перелити з каструлі цю суміш. Безперервно помішуючи, проварити її до загустіння, а потім додати підсмажені шматочки сала. На підсмажені (краще – у тостері) скибки хліба покласти креветки і залити соусом.