
Є думка, що цибуля, яка проросла навесні, не тільки не містить корисних речовин, але й шкідлива. Вчені вирахували, що з кожними ста грамами пророслої зеленої цибулі людина отримує до 35 міліграмів вітаміну С, тоді як у старій цибулі міститься не більше десяти міліграмів. Крім того, цибуля має у достатній кількості вітаміни В1, В2, РР. Багата вона й на мінеральні речовини, ефірні олії та фітонциди, які вбивають хвороботворні бактерії (навіть золотистий стафілокок і дифтерійну паличку).
Але цибуля корисна не всім. Наприклад, вона протипоказана хворим на виразку шлунка й дванадцятипалої кишки (вона подразнює слизову оболонку), людям із хворою печінкою, серйозними недугами серця, нирок. Відомо, що цибуля має хороші сечогінні властивості, але у разі загострення ниркових захворювань її в сирому вигляді взагалі не рекомендують вживати. В усякому разі, треба просто уважно дослухатися до реакції свого організму, аби точніше визначити, чи підходить вам цибуля і в якій кількості.
Корисно знати, що:
- при атеросклерозі корисна цибуля, підсмажена до золотистого кольору;
- цибуля знижує тиск у гіпертоніків;
- кашкою із цибулі лікують обмороження та свіжі опіки (щоби менше подразнювала шкіру, до кашки додайте трохи молока);
- цибуля зміцнить волосся: сік втирати у шкіру голови, а через 15-20 хвилин змити водою з яйцем (сухе волосся – жовтком, а масне – жовтком з білком).