
Картопляний салат з оливками
9 картоплин, 2 цибулини, 100 г оливок без кісточок, олія, лимонний сік, сіль.
Картоплю зваріть "у мундирі". Почистіть і наріжте кубиками. Цибулю дрібно нашаткуйте, обдайте окропом і остудіть. Оливки наріжте тонкими скибками, змішайте з картоплею, цибулею. Посоліть, заправте олією та лимонним соком.
Плов із мідіями
300 г мідій (можна купити заморожені в супермаркеті), 1 склянка рису, 1 морквина, 1 цибулина, 2 ст. л. томатного пюре, олія.
Відваріть мідії впродовж однієї хвилини і наріжте дрібненькими шматочками, додайте дрібно нарізану цибулю, натерту моркву, посмажте на олії. Залийте бульйоном, який залишився після відварювання мідій, додайте томатне пюре і потушкуйте під покришкою 10-15 хвилин. Рис помийте і поваріть 10 хвилин, відцідіть воду, яка не википіла. Додате до мідій та овочів і тушкуйте на маленькому вогні приблизно двадцять хвилин. Подавайте з кропом або каперсами.
Курячі крильця у пивному клярі
500 г курячих крилець, 100 мл пива, 2 яйця, 4 ст. л. борошна, сіль, перець.
Збийте яйця разом із пивом, додаючи невеликими порціями борошно, до утворення однорідної та досить густої маси. Крильця посоліть, поперчіть і, занурюючи в кляр, смажте у фритюрі.
Яловичина у м’ятному маринаді
800 г яловичої вирізки (4 шматки по 200 г), 2 пучки свіжої м’яти (або 2 ст. л. сушеної), олія, гірчиця, лимонний сік.
Для маринаду змішайте дрібно нарізану свіжу або суху м’яту з олією, гірчицею, лимонним соком. М’ясо поріжте на шматки, трохи відбийте і покладіть у маринад на 2-3 години. Дістаньте з маринаду, посоліть і посмажте до готовності.
Спагеті з горіхами
400 г спагеті, 100 г грецьких горіхів, 350 г вершків, 70 г твердого сиру , 3 зубці часнику, петрушка, чорний перець, сіль.
Горіхи, часник, зелень подрібніть, додайте вершки, сіль, перець. Перемішайте і підігрійте на маленькому вогні. Спагеті зваріть, відцідіть, з’єднайте з горіховим соусом, перемішайте, розкладіть по тарілках і посипте тертим сиром.
Банановий крем
2 банани, 200 мл вершків, цукрова пудра.
Банани почистити. Розім’яти на пюре за допомогою виделки, товкачика або блендера. Додати цукрову пудру та вершки і збити міксером або блендером. Розкласти крем по креманках, охолодити в холодильнику впродовж 20-30 хвилин і подати на стіл.
Такий самий крем можна приготувати з полуниць та будь-яких інших ягід, або ж із ківі, м’яких стиглих груш, персиків, абрикосів тощо. Можна також змішувати по кілька ягід чи фруктів.
Сирно-яєчний суп
100 г пшеничного хліба, 1 ст. л. вершкового масла, 200 г плавленого сиру, 4 яйця, 2 склянки м’ясного або овочевого бульйону, петрушка, базилік.
Шматочки хліба обсмажте на сковорідці на вершковому маслі. На них покладіть по скибці плавленого сиру і прогрійте кілька хвилин у духовці. У кожну тарілку покладіть по два таких тости, полийте їх збитим яйцем і залийте киплячим бульйоном. Посипте дрібно нарізаними петрушкою та базиліком...