
Салат з червонокачанної капусти з яблуками
250 г червонокачанної капусти, яблуко, корінь селери, 30 г олії, сіль, цукор, оцет – за смаком.
Капусту тонко нашаткуйте, посипте сіллю. Яблуко почистіть від шкірочки й дрібно наріжте. Додайте корінь селери, попередньо натертий на великій тертці. Все перемішайте, заправте цукром і кількома краплями оцту. Додайте олію, посипте зеленою цибулею. n
Салат з грибів та овочів
Склянка маринованих грибів, 3 картоплини, 150 г консервованого зеленого горошку, 30 г зеленої цибулі, 4 ст. л. олії, сіль.
Картоплю відваріть у "мундирі", остудіть, почистіть і наріжте її кубиками. Додайте до неї подріблені гриби, а також горошок, дрібно нарізану цибулю. Посоліть, перемішайте, заправте олією. n
Салат із буряків
2 буряки середнього розміру, 2 солоних огірки, 200 г печеного м’яса, ріпчаста цибулина, кмин, 2 ст. л. олії, сіль, цукор, сік лимона на смак.
Спечіть буряк і м’ясо. Буряк остудіть, почистіть, натріть на крупній тертці, м’ясо наріжте кубиками. Огірки наріжте дрібними кубиками (якщо огірки товстошкірі, почистіть їх), а цибулю поріжте кільцями. Буряки й солоні огірки перемішайте. Додайте кмин, олію, сіль, цукор і лимонний сік за смаком. Притрусіть кільцями ріпчастої цибулі.
Салат iз креветками й виноградом
200 г будь-яких креветок (морожені відварити), 3 відварених яйця, 100 г свіжого винограду (бажано з великими ягодами), ніжний майонез.
Креветки (вже готові очищені) поріжте на маленькі шматочки, яйця – на великі кубики. Виноградинки розріжте навпіл, вийміть кісточки. Усі інгредієнти вимішайте разом із майонезом. n
Макарони з креветками
Креветки, макарони, цибуля, часник, болгарський перець, зелень.
Зваріть макарони. Цибулю і часник обсмажте на олії, додайте порізаний болгарський перець, посоліть, поперчіть. Креветки, макарони, овочі перемішайте і тушкуйте усе 10 хвилин. Готову страву у тарілці посипайте зеленню.
Салат асорті
По 200 грамів свіжої капусти, кислих огірків, печеного м’яса чи вареної ковбаси, твердого сиру, картоплі, моркви, 3 яйця, цибулина, майонез, сіль за смаком.
Овочі і яйця відваріть, остудіть і натріть на крупну тертку, сир також. Капусту нашаткуйте, цибулю наріжте кільцями, м’ясо і огірки наріжте соломкою. Для салату приготуйте скляні вазочки для кожного гостя або одну велику салатницю, оскільки інгредієнти треба викладати шарами. Викладайте продукти по черзі – картоплю, цибулю, м’ясо, капусту, яйце, твердий сир, огірки, моркву. Кожний другий шар перемащуйте майонезом. Зверху прикрасьте листочком петрушки.