RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

На виконання указу Президента Віктора Ющенка "Про вшанування 75-річниці пам’яті жертв Голодомору", який передбачає перейменування вулиць, площ, що носять імена людей, які організовували Голодомор і політичні репресії, в ОДА склали список з 149 вулиць, які варто перейменувати у Чернівцях і районах. Це викликало дискусії – одні "за", інші "проти". "МБ" вирішив з’ясувати, що з цього приводу думають історики, представники влади, ветерани війни та колишні вояки УПА.
"У місті мають бути вулиці Петра Міхневича та Галини Янушевич"
– Вулиці обов’язково треба перейменовувати, – каже доктор історичних наук, професор Василь БОТУШАНСЬКИЙ. – Незабаром місто святкуватиме 600 років. До нас приїдуть гості з-за кордону, почують назви вулиць і зрозуміють, наскільки у нас все ще русифіковане. Колись я був членом топонімічної комісії міської ради і досліджував це питання. У мене зберігся список видатних людей, в честь яких пропоную назвати наші вулиці. У списку приблизно 50 прізвищ. Зокрема варто вулиці назвати в честь князів Володимира Великого, Ярослава Мудрого, Володимира Мономаха, Ярослава Осмомисла, козацького ватажка Тимоша Хмельницького, який загинув на Буковині, гетьманів Івана Виговського, Петра Дорошенка, Івана Мазепи, Пилипа Орлика, Івана Сірка, Павла Полуботка, героя визвольної війни 1848-54 років Максима Кривоноса, просвітителя і релігійного діяча Петра Могили, діячів визвольного руху першої половини ХХ століття Симона Петлюри, Євгена Коновальця, Степана Бандери, вчених і письменників Володимира Вернадського, Пантелеймона Куліша, Олександра Довженка, Михайла Івасюка, Раймунда Фрідріха
Кайндля, Софії Окуневської-Мочаревської (перша жінка-лікар в Австро-Угорщині з Буковини), Костянтина Томащука, Бориса Тимощука (археолог), Степана Сабадаша, Георга Дроздовського, Михайла Ткача та інших відомих діячів культури і науки. Також у місті мають бути вулиці, названі в честь засновників нашого музично-драматичного театру Петра Міхневича та Галини Янушевич.
– Перейменування вулиць у Чернівцях буде відбуватися поступово, – вважає секретар міської ради Троян ЄРЕМІЧУК. – У третьому пункті указу глави держави зазначено, що необхідно перейменувати вулиці, що носять назви людей, які мають стосунок до Голодомору та політичних репресій. Ми працювали із топонімічною комісією і з’ясували, що у центрі Садгори досі є вулиця Станіслава Косіора, генерального секретаря ЦК КП(б)У (1928-38 рр.) Тому пропонуємо перейменувати цю вулицю на честь автора українського гімну Михайла Вербицького. Також жителі вулиці Клари Цеткін звернулися із проханням перейменувати вулицю на Трояндову. Окрім цього, хочемо таки перейменувати вулицю Гайдара на вулицю Романа Шухевича. Рішення про перейменування цих вулиць розгляне сесія міської ради.
"Треба запитати мешканців вулиць"
– Підхід до такого питання має бути прозорим, – говорить голова Чернівецької обласної ради ветеранів України Василь ЮРІЙЧУК. – Не варто перейменовувати бульвар Героїв Сталінграда. У битві під Сталінградом загинуло 600 тисяч українців, з них три тисячі – буковинці. Краще перейменувати ті вулиці, які не несуть великого смислового навантаження. Було би нормально, якби люди самі запропонували перейменування вулиць. Потрібно їх опитати, щоби вивчити їхнє ставлення до такої ідеї. А за потреби, організувати відкриту полеміку, щоби дійти до спільної згоди.
– Владі немає куди дівати гроші, – наголошує учасник Великої Вітчизняної війни, заступник голови обласної ради ветеранів Дмитро ЧЕБАН. – Вулиці перейменувати 20 копійок не вартує! Комусь прийшло таке у голову! У розвинутих країнах такими дурницями не займаються! Коли у районі підводять газ і ветеранові не стає п’ять метрів труби, то гроші не дають, а вулиці перейменувати є за що!
– Перейменовувати вулиці потрібно, – каже голова Братства вояків УПА Буковини Святослав МЕЛЬНИЧУК. – Це не правильно, що назви наших вулиць відображають криваві злочини радянського режиму. Чому в Чернівцях є бульвар Героїв Сталінграда? Така назва не має стосунку до історії нашого міста. Наші вулиці повинні відтворювати історію Буковини і України загалом. Братство вояків УПА підтримує ідею перейменування вулиць.
– Процес перейменування вулиць надзвичайно необхідний, – повідомив заступник голови ОДА Борис БАГЛЕЙ. – Така ідея сприйнята позитивно в усіх районах області. Процес перейменування добре продуманий. Він буде відбуватися поступово і розумно, утворена топонімічна комісія. Вважаю, що це є нездоровим явищем, коли вулиці названі на честь людей, які нищили Україну.
– Перейменування вулиці Червоноармійської роботі торгового центру жодних незручностей не завдасть, – запевнив генеральний директор торгового центру "Майдан", що знаходиться на цій вулиці, Володимир РУСНАК. – Потрібно буде поміняти дані у реєстраційному податковому свідоцтві і все. Це технічні моменти, які вирішуються дуже швидко і без зайвих труднощів.


ДОВІДКА
На Буковині є 149 вулиць, названих на честь подій і діячів комуністичного режиму. Ще 47 – у Чернівцях. Найбільше їх у Новоселицькому, Сторожинецькому та Глибоцькому районах. В області збереглося 12 вулиць імені Леніна та імені Чапаєва, сім вулиць імені Щорса, шість Колгоспних, по п’ять Кірова та Фрунзе. У Кіцмані та Шипинцях є вулиці імені російських полководців Суворова та Кутузова. У Новоселиці місцева райдержадміністрація знаходиться на вулиці Леніна. Крім того, в окремих місцях є пам’ятники Леніну, погруддя Чапаєву та Марксу.

Редактор: admin
21-02-2008, 13:17
Коментарів 0 Переглядів 2 855

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Пані Валентина каже, що є велика потреба в кормі для собак і котів


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.