Гречка багата рослинними волокнами і є хорошим джерелом заліза. Її мінеральні речовини і рослинні білки, жири, крохмаль, вітаміни добре засвоюються.
Манка багата на крохмаль, рослинні білки і добре впливає на травлення. Її радять вживати для дієтичного харчування післяопераційних хворих.
Каша – унікальний продукт, і кулінарній фантазії є де розвернутися. У процесі варіння до каші можна додавати за смаком овочі, фрукти, горіхи, сухофрукти та заморожені ягоди. До речі, такі харчові добавки допомагають краще засвоювати кальцій, який є у кашах.
…на гарнір
Ароматна пшенична каша
Пшенична крупа, вершкове масло – 1/2 ч. л., кориця – 1/4 ч.л., ванільний цукор – 1/4 пакетика, імбир на кінчику ножа, банан, сіль.
Зваріть кашу звичайним способом. Наприкінці додайте сіль за смаком. До гарячої, щойно знятої з вогню, каші додайте банан (приблизно 1/2 на порцію), масло і спеції.
Геркулес із сухофруктами
200 г геркулесу, 400 мл молока, 400 мл води, 75 г фініків, кураги чи родзинок.
Покладіть 200 г геркулесу у велику каструлю. Додайте по 400 мл води і молока. Потім додайте сухофруктів. Повільно нагрівайте, помішуючи, доки каша не загусне. Розділіть на чотири порції і подавайте з молоком.
Гречка швидка
1-1,5 склянки гречки, 1,5 склянки води, 1 бульйонний кубик, столова ложка смальцю або олії.
Добре розігріти сковорідку, засипати туди крупу і посмажити. Щойно крупа підрум’яниться, її потрібно перемішати зі смальцем, потім розрівняти, у центрі зробити ямку, туди покласти бульйонний кубик і обережно залити склянкою гарячої води, намагаючись розчинити кубик. Закрити покришкою приблизно на хвилину, потім перемішати, додати ще півсклянки води і тримати під покришкою ще 5 хвилин.
Можна змінювати температуру – чим вища температура, тим менше розварюються зерна, але довше доведеться витримувати.
Запіканка рисова з м’ясом
1 склянка рису, 3,5 склянки води, 2 яйця, 2 ст. л. вершків або маргарину, 1 ст. л. панірувальних сухарів, 30 г сиру, сіль.
Для фаршу: 600 г м’яса без кісток, 2 цибулини, 2 ст. л. олії, сіль.
Приготуйте фарш – перемеліть м’ясо на м’ясорубці і посмажте на сковорідці, періодично помішуючи. Окремо посмажте цибулю, змішайте з м’ясом, додайте трохи бульйону чи кип’яченої води, посоліть і перемішайте.
Зваріть в’язку рисову кашу, дайте їй охолонути, додайте сирі яйця, масло чи маргарин і перемішайте. Частину каші викладіть на змащену смальцем і обсипану сухарями сковорідку, на неї – шар фаршу, потім кашу, знову фарш і кашу. Зверху посипте тертим сиром і запікайте у духовці.