
Пекінську капусту вважають джерелом довголіття, бо у ній містяться амінокислоти, які незамінні для людського організму, вони розчиняють сторонні білки, очищують кров від шкідливих мікробів та вірусів і підвищують опір організму до хвороб.
Пекінська капуста відрізняється від інших різновидів капусти відсутністю качана, що й ріднить її з салатом. Ще одна перевага – здатність зберігати смакові якості протягом усієї зими. Використовується вона у свіжому вигляді, з неї можна готувати і перші страви. Щоправда, вона швидко розварюється, тому варити її потрібно не більше 10 хвилин.
Щодо приготування салатів, то пекінська капуста смачна і з олією, і з майонезом чи різними соусами. До неї можна додавати консервовану кукурудзу, крабові палички, грінки. Одне слово, фантазуйте і пробуйте нові смаки.
Спробуйте приготувати
Оригінальний "Цезар"
Половина пекінської капусти, дві грінки білого хліба, 100 г грецьких горіхів, 200 г твердого сиру, 2 зубки часнику, оливкова олія, лимонний сік, соєвий соус, зелень.
Листя капусти або нарвати руками, або досить крупно нашаткувати. Покласти їх у натертий часником салатник. Приготувати суміш з оливкової олії, лимонного соку і соєвого соусу, все це добре перемішати. Рівномірно полити капусту сумішшю (краще не розмішувати) і посипати зверху тертим сиром.
Приготувати грінки, краще у тостері, натерти їх з усіх боків часником, нарізати кубиками. Покласти грінки на салат, зверху – знову сир, а потім – подрібнені грецькі горіхи та зелень. Салат не перемішувати. Розкладати на тарілки його зручно двома ложками.
Пікантний салат
Апельсин, грейпфрут, пекінська капуста. Для соусу – гірчиця, мед.
Овочі і фрукти нарізати кружальцями і дольками, розклавши на тарілці. Потім приготувати соус – розвести водою трохи гірчиці і трохи меду до консистенції води, але смак повинен бути гіркувато-солодкуватим. Салат полийте невеликою кількістю цього соусу.
Капуста, запечена з вівсяними пластівцями
Пекінська капуста – 750 г, вершки – 150 мл, вівсяні пластівці – 125 г, часник – 1 зубок, твердий сир – 150 г, сіль, перець, мускатний горіх, вершкове масло – 1 ст. л, овочевий бульйон – 250 мл.
Капусту розрізати навпіл, бланшувати у підсоленій воді 3 хвилини. Витягти її і облити холодною водою. Вершки закип’ятити і перемішати з пластівцями. Часник дрібно порізати і додати до пластівців. Залишити на 10 хвилин. Додати сир. Заправити сіллю, перцем і мускатним горіхом.
Змастити форму чайною ложкою вершкового масла. Викласти туди капусту зрізом догори і покласти на неї пластівці. Розкласти зверху на пластівці масло, яке залишилося, і влити бульйон. Запікати у духовці 20 хвилин при 220°С.