RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Про економічну кризу, яка, за результатами минулого року, загрожує Україні, а також іншим країнам СНД, одночасно заявили експерти Міжнародного валютного фонду, Міжнародної групи із запобігання криз, Інституту економічних досліджень і політичних консультацій та інші експертні організації.
На думку фахівців, 2008 року нас очікує небувале зростання інфляції, яка й стане ключовою проблемою економіки країни. Причиною кризи також може бути невідповідність між продуктивністю та споживанням. Споживчий бум відбувається на тлі сповільнення росту в базових галузях – енергетиці та сільському господарстві. Фактично українці та українська економіка споживають більше, ніж виробляють.
Водночас вітчизняні урядовці, навпаки, під гаслом підвищення добробуту людей збільшують соціальні видатки за рахунок іноземних позик і недофінансування розвитку інфраструктури та "злиденних" галузей, наприклад, житлово-комунальної, – вважають іноземні економісти.
Володимир КОЗМЕНКО, доцент кафедри міжнародної економіки Чернівецького торговельно-економічного інституту КНТЕУ:
– Я не бачу причин для серйозної економічної кризи в Україні. Хоча є деякі побоювання щодо того, що на руках у населення надто багато доларів. Особливо в західних областях акумулювалося чимало іноземної валюти, привезеної із заробітків. А на сьогодні немає достатньо гривень, щоби перекрити бодай реальний курс долара – чотири гривні за долар. А ми тримаємо його вищим. Тому необхідність відпустити гривню є, але незначно – в середньому до 4,9 за долар, – щоби не злякати людей, і вони не почали масово скидати долари. Курс долара, нижчий чотирьох гривень (стільки він реально коштував ще восени), сьогодні не вигідний Україні, оскільки експорт не зможе заробляти достатньо коштів, щоби покривати заборгований імпорт. Крім того, долар потроху підтримують й інші країни Європи.
Криза може виникнути і від того, що людям дуже багато пообіцяли. Але питання залишається в тому, звідки уряд візьме гроші, щоби виплатити обіцяне. Насправді в країни зайві гроші є – варто лише їх знайти. Позитивом, скажімо, у механізмі повернення знецінених заощаджень є те, що даватимуть на руки не більше тисячі гривень. А частина коштів піде на погашення комунальних та інших послуг. Відтак гривні повернуться в бюджет, а не на ринок. Тому додаткові виплати не обернуться кризою, якщо гривні не "намалюють", а знайдуть в економіці.
Багато хто вважає, що в нас ціни зросли – це інфляція. Швидше за все виросли ціни через змову. І державні монополісти встановлюють високі ціни.
Гірша ситуація з пенсіями. У нас на одного пенсіонера припадає один працівник, а одна зарплата не може утримувати одну пенсію. Тому країні доводиться вишуковувати, не виключено, що й "домальовувати" додаткові гроші.
Валерій ЄВДОКИМЕНКО, професор, доктор економічних наук:
– Я не назвав би це кризою, радше – сукупністю негативних чинників. Зовнішні запозичення країни збільшилися, імпорт переважає експорт, споживаємо більше товарів та послуг, ніж виробляємо. У цьому плані позаду нас лише Молдова, всі інші країни випереджають Україну.
Для подолання цих явищ потрібні кваліфіковані дії економічного сектору керівництва країни. А саме: запровадити антиінфляційні заходи, інвестувати інноваційну модель розвитку країни, сприяти (але не за рахунок пільг) розвитку мережевої економіки. Скажімо, західні області повинні мати спільні економічні інтереси. Це розвиватиме країну зсередини.
Погашення знецінених заощаджень навряд чи підштовхне інфляцію, бо цих виплат як таких не буде. Частину наче віддадуть, ще частково – за комунальні послуги тощо. Це буде більше схоже на гру, такий собі кишеньковий більярд. Для покращення життя пересічного українця насправді потрібно зважитися на непопулярні кроки, що вимагає відваги. Адже ці заходи можуть покласти край політичному імені та кар’єрі.
Економічної кризи я не бачу. Маючи такі потужні важелі і потенціал, які є сьогодні в України, важко допустити до економічної кризи. Але якщо діяти неграмотно – можна "запороти" будь-яку справу.
Редактор: admin
10-01-2008, 12:04
Коментарів 0 Переглядів 2 226

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Кореспондентка поспілкувалася з військовими, волонтерами, місцевими


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Без здорових ясен ніколи не будуть здоровими зуби. Лише разом ці дві структури забезпечують добрий стан ротової порожнини. Якщо є проблема пародонтиту чи гінгвіту, то ніколи не буде якісної посмішки.

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.