RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Фото: МБ

Сьогодні, 13 серпня, у Чернівцях попрощалися з відомим ученим-фізиком, колишнім ректором ЧНУ та ексголовою ОДА Миколою Ткачем.

Про це повідомляє molbuk.ua



Микола Васильович Ткач помер на 79-му році життя. Його пам’ять шанують колеги, студенти та всі, хто мав нагоду працювати разом із ним.











"Це була людина, яка жила, творила для народу"



Іван Дерда, народний артист України, професор кафедри музики ЧНУ та виконувач обов’язків голови Чернівецького обласного об’єднання всеукраїнського товариства "Просвіта" ім. Т. Шевченка, згадує Миколу Васильовича як людину, яка завжди віддавалася на повну своїй роботі:

"Микола Васильович завжди віддавався повністю своїй роботі, керуючись своїм широким і глибоким баченням. Під час української Помаранчевої революції він був саме тим лідером на Майдані, з яким ми разом творили нове європейське суспільство України. Це було надзвичайно значимо, гуманно та авторитетно на світовому рівні. Микола Васильович залишив глибокий слід у моїй душі. Тисячі людей скажуть, що це була людина, яка жила, творила для народу. Вічна йому пам'ять".







Колишній перший проректор ЧНУ Василь Балух, який працював під керівництвом Миколи Ткача, каже, що "він був неординарною особистістю".

"Микола Васильович тривалий час був членом колегії Міністерства освіти і науки України, очолював комісію з природничих наук при МОН. На посаді губернатора він також зробив багато для розвитку Чернівецької області. Він був людиною, яка завжди залишалася оптимістом. Навіть у свої останні місяці, коли був смертельно хворий, він думав про те, як читатиме лекції. Він був повністю відданим науці, викладанню та університету. Хоча Микола Васильович був жорстким керівником і казав: "Ти приходиш до мене зі своїм рішенням, а маєш вийти з моїм або спільним рішенням", такі підходи подобалися тим, хто був дієвим і ініціативним. Його підтримка дозволяла реалізовувати всі ідеї, які мали декани факультетів. До студентів він також був вимогливим, особливо на таких складних дисциплінах, як квантова фізика в інституті фізико-технічних та комп’ютерних наук ЧНУ ім. Юрія Федьковича", – розповів Василь Балух.

















Поховали Миколу Ткача на Центральному кладовищі Чернівців.

Вічна та світла пам'ять.

Довідка
Микола Васильович Ткач – український учений-фізик, організатор освіти та громадський діяч. Доктор фізико-математичних наук, професор. Академік АН ВШ України з 1993 р.

Народився 5 січня 1945 року в селі Дністрівка, Кельменецького району Чернівецької області. У 1969 році закінчив Чернівецький університет, а в 1974 році захистив кандидатську дисертацію. З 1986 року очолював кафедру теоретичної фізики Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича. У 1987 році захистив докторську дисертацію, отримав звання професора та став проректором з наукової роботи.

З 2001 по 2005 рік був ректором ЧНУ, а з лютого 2005 по травень 2006 року – головою Чернівецької обласної державної адміністрації.
Микола Ткач створив наукову школу, яка досліджує наногетеросистеми – передовий напрямок у сучасній фізиці.

Він є автором понад 250 наукових праць. У 2003 році видав навчальний посібник "Квазічастинки у наногетеросистемах", рекомендований Міністерством освіти і науки України. Під його керівництвом було підготовлено 17 кандидатів і 3 докторів наук.

У 1987 році проходив наукове стажування в Саскачеванському університеті (Канада), а також налагоджував наукові зв’язки з університетами та інститутами в Румунії, Боснії і Герцеговині, та Росії. Брав участь у міжнародних конференціях з фізики у США та Німеччині. Протягом багатьох років Микола Ткач очолював спеціалізовану раду із захисту докторських і кандидатських дисертацій на фізичному факультеті за спеціальностями "теоретична фізика", "фізика твердого тіла", "оптика", "напівпровідники та діелектрики".

З 2009 року був головою експертної ради з природничих і математичних наук при Державній акредитаційній комісії України. У 2000 році йому було присвоєно звання Заслуженого діяча науки і техніки України. Він також був членом Президії Академії наук вищої школи України з 2004 по 2007 рік.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Алісія Давид
13-08-2024, 13:40
Коментарів 0 Переглядів 4 017

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Мешканці вже не знають, куди звертатися, адже всі спроби були марними.


Не такий Трамп страшний, як його малюють. Блог Ярослава Волощука
Останній візит нашого президента до США приніс як багато здобутків так і чимало хвилювань.
На «Червоній руті» вперше прозвучав гімн України. Блог Надії Будної
35 років тому, 17-24 вересня 1989-го, в Чернівцях відбувся перший фестиваль "Червона рута"
ВІДЕО Переглянути все відео

Послухати гурт зібрався повний зал глядачів

Про роботу цієї молодої, активної і прогресивної команди фахівців, яка орієнтується лише на успішний результат для вас і вашого бізнесу, розповідають засновники мережі компаній Бюро перекладів і локалізації Lingvo Team Євгеній і Аліса ЄРЬОМІНИ.

Чоловіче здоров'я — важлива тема, яка часто залишається поза увагою, доки не з'являються серйозні симптоми. Захворювання передміхурової залози, такі як аденома простати та простатит, стають все більш поширеними з віком, викликаючи фізичний дискомфорт і психологічні труднощі. Але сьогодні, завдяки досягненням сучасної медицини, ці проблеми можна ефективно вирішувати без хірургічного втручання.

Якщо ви не задоволені системою опалення вдома — багато платите за газ чи електроенергію, а тепла не відчуваєте — це найперший і найвагоміший дзвіночок, аби замислитися над альтернативним джерелом обігріву.

Збираєтеся укласти договір страхування? Це важливе рішення, яке потребує ретельної підготовки. Маємо кілька простих та ефективних порад, які допоможуть вам краще зорієнтуватися у виборі страхових продуктів і послуг.