RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Корисність їжі залежить не тільки від способу її приготування, а й від якості посуду. Деякі матеріали кухонного приладдя здатні негативно вплинути на здоров'я, оскільки при нагріванні виділяють шкідливі речовини.

Про те, у якому посуді можна і не можна готувати, розповідає РБК-Україна (проект Syler) із посиланням на публікацію тренера Юрія Попка в Instagram.



Посуд із яких матеріалів не можна використовувати
"Мова йтиме сьогодні про посуд, який ми використовуємо для приготування, оскільки найкорисніші продукти можна зробити шкідливими, якщо використовувати неправильний посуд", - говорить експерт.

Попко радить позбутись алюмінієвого посуду та фольги, оскільки вони не годяться для приготування.

"Алюміній - важкий метал, який при нагріванні потрапляє в їжу і складно виводиться з організму, а це негативно впливає на здоров'я. Можна використовувати алюмінієві форми для запікання, лише якщо їх застелити пергаментом", - каже тренер.

За словами Попка, також не варто використовувати тефлоновий посуд. При певних умовах він здатний привести до утворення злоякісних пухлин.

"А найгірше те, що під час приготування у такому посуді виділяються шкідливі речовини, які потім важко вивести з організму. Йдеться про перфтороктанову кислоту, яка використовується при виготовленні тефлону, а також про бензол, який виділяється при нагріванні антипригарних покриттів на понад 220 градусів", - застерігає експерт.

Мідний посуд також не годиться, бо він окислюється. Також варто позбутись меламінового посуду, бо цей матеріал небезпечний при нагріванні понад 70 градусів.

"Можна використовувати силіконовий посуд, якщо він якісний і його не нагрівати більш як на 150 градусів. Він не має пахнути гумою та бути яскравого кольору", - каже Попко.

Яким посудом можна користуватись
"Сталевий посуд чудово підійде для приготування, але шукайте його з маркування 18/10, 18/8, а в ідеалі - 18/0. Перша цифра показує скільки відсотків хрому, друга - нікелю. Чим менше нікелю, тим краще. Також важливо, щоб на посуді був напис "хірургічна сталь", - радить експерт.

При цьому він наголошує, що не варто довго зберігати їжу у сталевому посуді, бо він окислює продукти. Їх зберігати треба у скляних або керамічних каструлях.

"Керамічний посуд і жаротривке скло годиться для запікання, також можна використовувати емальований посуд, але як тільки на ньому з'являється іржа чи сколи - його треба викинути", - говорить Попко.

Можна використовувати чавунний посуд і пластиковий для зберігання із маркуванням BPA-free.

Експерт радить вибирати посуд світлих кольорів, оскільки для яскравих використовують барвники, у які входять важкі метали.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Алісія Давид
31-12-2023, 01:00
Коментарів 0 Переглядів 902

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Можна побачити роботи Тараса Полатайка, Станіслава Туріни, Віолетти Олійник та інших


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.