RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Сьогодні, 18 липня, Мусульманський Новий рік. Віряни вшановують пам'ять преподобного Атанасія Атонського. До Нового року залишилося 166 днів.

18 липня 2023 року — вівторок. 510-й день війни в Україні.



Яке сьогодні, 18 липня, церковне свято

18 липня в церковному календарі – день пам’яті преподобного Атанасія Атонського. Народився він в Трапезунді (Каппадокія), що нині розташовано в Туреччині. Під час хрещення отримав ім'я Авраам. В досить юному віці залишився без батьків, тому вихованням дитини займалася християнська черниця, яка і привила хлопчику любов до Бога.

В дорослому віці Авраам став вчителем, але продовжував вести досить аскетичний спосіб життя. Якось юнак вирішив залишити вчительську діяльність. В той час в місті якраз перебував ігумен Камінського монастиря преподобний Михайло. Йому хлопець і розповів про своє бажання стати ченцем. Незабаром він прийняв від Михайла чернечий постриг та змінив ім'я на Атанасій (Афанасій).

Багато часу чоловік проводив у молитві, а згодом пішов до Афону, де побудував невелику келію. З часом на її місці виріс монастир, який назвали на честь пророка і предтечі Іоанна Хрестителя.

Що не можна робити в цей день

Ввечері краще не працювати.
Заборонено довго спати, краще взятися за справи якомога раніше.
Не ходіть вночі незнайомими місцями, тому що цього дня на світ виходить нечисть.
Народні прикмети і традиції на 18 липня
Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

дивилися, який сьогодні день: місяць на небі швидко переміщається і ховається за хмари — до великого урожаю;
молодик і він яскраво світить — до сухої та теплої погоди восени;
на небі багато зірок — буде ясна погода, якщо їх майже не видно — негода;
місяць рогами догори — взимку буде холодно;
вранці на небі веселка — до дощу, ввечері — до сонячної погоди.

В народі день називали Афанасовим і вважали його святом Місяця. В давні часи 18 липня було прийнято виходити пізно ввечері на вулицю, щоб спостерігати за цим небесним тілом. За ним передбачали погоду, а ще просили захисту для урожаю.

Пам’ятні дати 18 липня

Календар важливих подій в Україні та світі за 18 липня:

390 рік до н. е. — битва при Алії, де римська армія зазнає поразки від галлів під керівництвом кельтського вождя Бренна;
64 рік — в Римі здіймається "Велика пожежа", яка не вщухає впродовж тижня й знищує практично весь Рим;
1672 рік — в розпалі міжусобної боротьби в час Руїни відбувається битва під Четвертинівкою, сили Дорошенка перемагають Ханенка;
1870 рік — Перший Ватиканський собор майже одноголосно приймає Першу догматичну конституцію "Про церкву Христову";
1878 рік — шведський полярний дослідник Адольф Ерік Норденшельд першим проходить північним шляхом з Атлантичного океану в Тихий;
1898 рік — П'єр і Марія Кюрі представляють в Паризьку Академію доповідь про те, що, окрім урану, існують і інші радіоактивні елементи;
1915 рік — в Адріатичному морі австро-угорський підводний човен підтоплює італійський крейсер "Джузеппе Гарібальді";
1946 рік — відновлюють в еміграції Спілку української молоді;
1947 рік — король Великої Британії Георг VI підписує закон про незалежність Британської Індії;
1954 рік — відбувається перший фестиваль джазової музики в Ньюпорті, штат Род-Айленд, США;
1968 рік — засновують компанію "Intel";
1995 рік — біля стін Софійського собору в Києві ховають українського Патріарха Володимира.

Іменини: як назвати дитину, яка народилася 18 липня

Які сьогодні іменини: Сергій, Варвара, Єлизавета, Анна.

Талісманом людини, народженої 18 липня є місячний камінь. Назва походить від блиску, а насправді він є силікатом натрію калію алюмінію. Здавна вірили, що цей кристал може дарувати пристрасть, живити та пробуджувати жіночу енергію.

Цього дня народилися:

1938 рік — український поет, перекладач Станіслав Жуковський;
1973 рік — український політолог, журналіст, історик, поет, краєзнавець Олексій Кошель;
1995 рік — офіцерка Збройних сил України, учасниця російсько-української війни, кавалерка ордену "За мужність" III ступеню Юлія Микитенко.

Який сьогодні день в Україні і світі

18 липня в Україні і світі святкують День народження Тетріса. Саме цього дня 1985 року була створена електронна версія відомої вже на той час комп'ютерної гри. Тетріс — це головоломка, яка побудована за принципом "тетраміно" (геометричні фігури, що складаються з чотирьох квадратів). Цікаво, що дослідниками було виявлено ефективність цієї гри у боротьбі з переїданням та наркозалежністю. А на сьогоднішній день існує понад сто версій цієї цікавої гри.

Також 18 липня Мусульманський Новий рік. Мусульмани ведуть літочислення не так, як в інших країнах світу. Вони починають числити роки від Хіджри, тобто переселення пророка Мухаммеда і перших мусульман з Мекки до Медіни. Сталося це 662 року нашої ери. Також мусульманський рік триває на 11-12 днів менше, ніж християнський, а кожна нова доба настає не о 12 годині ночі, а з заходом сонця. Тому дата Мусульманського Нового року є змінною.

А ще 18 липня святкують Міжнародний день Нельсона Мандели. Дата була встановлена ООН на знак визнання внеску Нельсона Мандели у боротьбу за мир і загальнолюдські цінності. Саме цього дня 1918 року в родині членів королівської ради народності тембу (село Мфезо, східне узбережжя ПАР) народився син, якого назвали Роліхлахла. У вільному перекладі його ім'я означає "порушник спокою". На той час в ПАР існувала традиція, за якою вчителі-місіонери давали школярам в школах англомовні імена. Саме там Роліхлахла отримав своє відоме на весь світ ім'я Нельсон.

У віці 9 років у хлопчика помер батько і опіку над ним взяв тодішній правитель, який надіявся, що Нельсон стане королем свого народу в майбутньому. Тому Мандела зміг продовжити навчання, захопився атлетикою та боксом. Згодом він вступив до єдиного на той час вузу західного типу для чорношкірих африканців — університету Форт-Хейр. Однак вже наступного року його та Олівера Тамбо виключили за політичні виступи і протести. Згодом Нельсон закінчив навчання заочно, отримав ступінь бакалавра мистецтв і знову почав вчитися. Цього разу вже на юридичному факультеті університету Вітватерсранда.

В той час Мандела знайомиться з людьми ліберальних поглядів, які були активістами проти расової дискримінації. Він як чорношкірий студент зазнав несправедливого ставлення, одразу приєднався до їхніх лав. 1944 року Нельсон також стає членом Африканського національного конгресу і разом з другом Олівером Тамбо заснував Молодіжну лігу АНК. 1948 року на виборах в ПАР перемогла Національна партія, яка ввела апартеїд — система расової сергегації, за якою обмежувалися базові права чорношкірих. Звичайно Мандела не міг стояти осторонь. Його декілька разів заарештували. 1993 року Нельсон Мандела отримав Нобелівську премію миру, а 10 травня 1994 року став першим чорношкірим президентом ПАР. Термін свого президентства він закінчив 1999 року. Помер у віці 95 років 5 грудня 2013 року.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
18-07-2023, 07:50
Коментарів 0 Переглядів 1 648

Теги -

Понад пів року військовий вважався зниклим безвісти, рідні до останнього сподівалися на диво

Загалом в області офіційно працевлаштовані майже 135 тисяч людей
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Тут зібрані роботи художника, починаючи від 2009 року і закінчуючи сьогоденням


«Це якесь варварство!» Блог Галини Олійник
У центрі міста майже ніде сховатися від сонця
Сподіваємося на краще, але готуймося до гіршого. Блог Ярослава Волощука
На третьому році повномасштабної війни ми знову і знову повертаємось до теми дефіциту електроенергії.
ВІДЕО Переглянути все відео

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Не так давно в самому серці Чернівців відчинив двері сучасний Центр естетичної медицини “KARDI’“, де буковинці й гості міста можуть скористатися цілим спектром доглядових процедур і отримати якісне лікування. Які ж послуги там можна отримати і чим особливий заклад — далі.