RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Ціни на свинину в мережах торгівлі за перший місяць літа зросли ще 3,4 гривні за кілограм. Яловичина подорожчала на 3,6%, а курячі груднина та окіст додали в ціні 1,2% та 2,2%, відповідно, повідомила асоціація "Свинарі України".

За даними Держслужби статистики, за п’ять перших місяців 2023 року ціни на свинину зросли на 12%, тушку птиці – на 8%, яловичину – на 6%

Як змінилися ціни на м’ясо у Чернівцях, кореспондентка "МБ" побачила на ринку "Центральний".



У м’ясному павільйоні в понеділок, десятого липня, – лише дві продавчині зі свининою.

– У нас ціни нижчі, ніж у магазинах, – каже пані Неля. – У супермаркетах підчеревина коштує 140 гривень за кілограм. У нас 120-130. Навіть по сто є. Філе в магазині вартує 225 гривень. У нас – 200-210. Ошийок там – за 245, у нас – 190-200 гривень за кіло. Сало, вирізка шматочками – 40 гривень за кілограм, а цілі шматки – за 150 гривень. Вартість м’яса лише трохи зросла, бо підвищилися ціни на закупівлю. Сало, навпаки, впало в ціні, бо літо, тож люди його менше їдять. Зріс у ціні ошийок, адже зараз його часто купують на шашлики.

Продавчиня за сусіднім прилавком додає, що це сезонне здорожчання.

– Ціни зросли орієнтовно на 10-20 гривень за кілограм, але вони коливаються. Щось росте в ціні, інше падає. Такі ціни протримаються до осені. Потім стабілізуються, – каже продавчиня.

А от продавці курятини зазначають, що ціни в них не змінилися.

– Я б не сказала, що ціни зросли, але торгівля впала дуже. Курятина у ціні не змінилася практично. Хіба на гривню-дві зросла. Гомілки – 90 гривень за кіло, стегно – 110, крила – 85, філе – 160 гривень, – каже продавчиня.

Прямую до прилавків із готовими м’ясними продуктами.

– Можливо, зросло в ціні сире м’ясо, але ціни на готові вироби лишилися такими, як і були. Домашня мелена ковбаса коштує 230 гривень за кіло, рублена – 280. Підчеревина – 280 гривень за кіло. Ребра – 200, – каже пані Людмила, яка торгує м’ясною продукцією.

Що прогнозують експерти

Кандидат економічних наук Олександр ХМЕЛЕВСЬКИЙ прогнозує, що наступного відчутного зростання цін на м’ясо варто очікувати восени.
– Зараз спостерігається певна стабілізація цін. Проте восени інфляція прискориться. Через зростання цін на електроенергію, корми й пальне будуть зростати й ціни на м’ясо. За рік вони зростуть у середньому на 15 відсотків, – сказав економіст.

Як зазначив аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим ГОПКА, імпортна свинина наразі дорожча на 15-20 %, ніж вітчизняна. Що ж до цін на інші види м’яса, то він зауважив: "Ціни на яловичину зростають у міру збільшення вартості факторів виробництва. Попит на цей вид м’яса є помірним. Виробництво ж курятини є стабільним, тому тут ріст ціни можливий через здорожчання виробництва".

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Аліна Книжник
15-07-2023, 11:15
Коментарів 0 Переглядів 6 665

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Сьогодні, 17 травня, скористатися послугою можна на Центральній площі


Чому стріляли у Фіцо? Блог Ярослава Волощука
Від часів Улофа Пальме – прем’єр – міністра Швеції в Європі не було випадку, аби хтось стріляв у чиновника такого високого рангу.
Бельгійці передали гроші на дрони. Блог Надії Будної
Чернівчани невтомно збирають кошти на дрони, плетуть маскувальні сітки та кікімори.
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"