RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |



Будинок на вулиці Руській, 6, – недалеко від Центральної площі. Фасад будинку ремонтували до 600-річчя Чернівців, а ось його вигляд із двору вражає. Уже два роки поспіль обвалюється стіна будинку, йдеться у публікації "МБ".


На одному з кутів вже немає шматка стіни, біля вікна повипадала цегла і лежить на землі, внизу будинку з’явилися тріщина.



Про цей будинок у міській раді знають і називають його аварійним, але відремонтувати не можуть.





"Два тижні тому до мешканців вкотре приходили представники департаменту інфраструктури та благоустрою і пропонували їм переселитися в гуртожиток маневрового фонду на вулиці Полєтаєва. Вони хочуть, щоб їм дали лише рівноцінне житло у центрі міста", – каже заступник директора департаменту інфраструктури Ярослав Кушнірик.





Фахівці зазначають, що у цьому будинку потрібно робити лише капітальний ремонт. Але скільки це буде коштувати, ніхто не знає, бо кошторису немає. Робити ремонт за кошти міської ради не можуть, бо більша частина будинку – це приватні приміщення.

На першому поверсі знаходяться приватні комерційні приміщення - магазин одягу та взуттєва майстерня, на другому – дві квартири, а на третьому – комунальні приміщення міської ради.

"Люди виселятися не хочуть, внизу будинку є комерційні приміщення, а ніхто вкладатися у ремонт не збирається. Міська рада не може відремонтувати цей будинок за власні кошти, бо комунальними є лише 20 відсотків приміщення, усе інше – приватна власність. Якщо міська рада відремонтує будинок за власні кошти, то потім виникнуть питання: на яких підставах це зробили, чому мешканці не долучилися. У цьому будинку мали б об’єднатися і підприємці, і мешканці, а місто виділило б свою пайову частину. Та ніхто у цьому не зацікавлені", – каже начальник управління комунальної власності Чернівецької міської ради Вадим Руссу.

У цьому аварійному будинку живе лише дві сім'ї пенсіонерів. Нарікають, що на співфінансування ремонту будинку не мають грошей і навіть отримують субсидії на комунальні послуги.

На другому поверсі – квартири №2, 2А. Дзвоню у двері. Мешканка Любов Крилова запрошує до квартири й показує, у яких умовах живуть. Найгірша ситуація на кухні над вікном, тут відійшла штукатурка на стіні й висить над столом. Жінка знає, що будинок аварійний, але переїжджати з нього не планує.





"Нам пропонують на старості років переїжджати в одну кімнату, у гуртожиток, без жодних умов. Ми, звичайно, відмовилися. Це комунальна квартира, нас тут живе дві сім’ї. Вже облаштували свій побут. Але у будинку десятиліттями нічого не робили, а тепер нам пропонують брати пайову участь. І це без жодного проєкту, без досліджень, чи витримає фундамент будинку. А яку пайову участь ми можемо приймати, якщо отримуємо субсидію на утримання цієї квартири? Ми пенсіонери з мізерними пенсіями", – каже Любов Крилова.

Пані Люба розповідає, що серйозні проблеми з будинком почалися у 2019 році. Тоді шматок стіни впав на машину, яку припаркували поруч. Почала відходити й штукатурка у квартирі.

Запитую, чи не бояться, що обвалиться будинок, жінка впевнено відповідає: "Я боюся гуртожитку, а до своєї квартири я вже звикла".

"Нам не пропонують розв’язання питання, лише приходять і кажуть, що потрібно виселитися у гуртожиток на вулиці Полєтаєва. Ми не згідні. Найняли адвоката, який буде займатися нашими питаннями. Така ж ситуація з приміщенням на третьому поверсі – відпав кут будинку. Раніше там здавали в оренду приміщення, тепер з ними не уклали угоду. То приміщення міської ради, а внизу – це приватні приміщення", – веде далі жінка.

Любов Федорівна вважає, що аварійним будинок став через багаторічний недогляд. Останній раз тут робили ремонтні роботи ще у 1965 році.

"Це ще австрійський будинок. Ми знайшли у підвалі напис – 1856 рік. Можливо, це дата побудови. Будинку понад 150 років і за ним потрібно доглядати. Крім того, тут вузька вулиця, і коли проїжджає тролейбус, у будинку мініземлетрус. Також будували поруч офісний центр, можливо, і це вплинуло. Ніхто з цим не розбирався, але будинок з кожним роком дедалі більше руйнується", – розповідає пані Люба.
3-06-2023, 18:28
Коментарів 2 Переглядів 6 581

Hаписав: Нпз, Коментарів: 0, Новин: 0, 3 червня 2023 22:02
В новині:
Іпать свині. Живуть у будинку що розвалюється, а їм насрати. Нє би зібратися усім разом скинутися грішми і зробити знову на роки, вони сука болт забили. Я це не розумію, не розумію.

Hаписав: Павлюк Валентина, Коментарів: 0, Новин: 0, 4 червня 2023 09:10
В новині:
{text}
Цитата: Нпз
Іпать свині. Живуть у будинку що розвалюється, а їм насрати. Нє би зібратися усім разом скинутися грішми і зробити знову на роки, вони сука болт забили. Я це не розумію, не розумію.

тому, хто пише в такому форматі повинно бути соромно. Ви, замість підказки, або репліки, не знайшли нічого, крім словесного бруду.Ганьба таким дописувачам!

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Заклад розрахований на понад 300 місць


«Це якесь варварство!» Блог Галини Олійник
У центрі міста майже ніде сховатися від сонця
Сподіваємося на краще, але готуймося до гіршого. Блог Ярослава Волощука
На третьому році повномасштабної війни ми знову і знову повертаємось до теми дефіциту електроенергії.
ВІДЕО Переглянути все відео

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Не так давно в самому серці Чернівців відчинив двері сучасний Центр естетичної медицини “KARDI’“, де буковинці й гості міста можуть скористатися цілим спектром доглядових процедур і отримати якісне лікування. Які ж послуги там можна отримати і чим особливий заклад — далі.