RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


В Україні різко зросли ціни на овочі та фрукти.

Проблеми з постачанням тепличних овочів розпочалися кілька тижнів тому, коли в Туреччині, одному з головних імпортерів цієї продукції, стався страшний землетрус.

Щоб дізнатися, наскільки зросли ціни та що про це кажуть продавці, кореспондентка "МБ" вирушила на ринок "Центральний" у Чернівцях.



Овочів та фруктів на ринку достатньо, тільки ціни на них кусаються. Помідори, які ще кілька тижнів тому коштували 85-90 гривень, зараз коштують 130-150 за кілограм. Така ж ситуація і з огірками. Моркви по 30-35 гривень, як це було два-три тижні тому, також уже не знайти. Зараз на неї ціна – 40-45 за кілограм.

Підходжу до однієї з продавчинь.

– Дуже зросли ціни. Весь турецький товар подорожчав. На 20-40 гривень злетіло у вартості все. Це не від нас залежить. Нам постачальники кажуть, що ціна така, то мусимо купувати. Цибуля з Нідерландів теж дуже зросла в ціні. Огірки та помідори подорожчали на 30-40 гривень за кілограм. Це через землетрус все дорожчає, а чи через війну, не знаю, – каже продавчиня Надія.



Проходжу далі повз прилавки з овочами та фруктами.

– Що зросло в ціні за останні тижні? – запитую в дівчини біля прилавка.

– Найвідчутніше помідори подорожчали: коштують зараз від 130 до 160 гривень, а були 85-90. Майже у ще так раз подорожчали. Огірочки були 90 гривень, а зараз 130. Перчик болгарський зріс у ціні, баклажани. Все, що імпортне, що турецьке, дорожчає. Цибуля польська також…Зараз 55 гривень вартує. Вона від початку року поступово росла у ціні. Морква теж подорожчала. З Херсона немає, тож привозять з Румунії та Польщі. Думаю, це все пов’язано із землетрусами. Люди раніше могли купити кілограм помідорів, то зараз беруть дві-три штучки на салат і один огірок. Цибулі також раніше брали кілограм-два, а зараз – пів кілограма, – каже пані Інга.



Біля прилавка трохи нижче жінка розкладає помідори.

– Як вам ціни на овочі? – цікавлюся у неї.

– А ви хіба не знаєте? Це все турецький товар. Там землетруси. Ціни за кілька днів зросли. Друга проблема – війна. Цибулі, моркви, буряку з Херсона, Миколаєва немає. Все імпортне. Ціни ростуть щодня, – каже продавчиня Тетяна.

До прилавка підходить чоловік і дивиться на цінник на цибулі.

– Що, цибуля по 50 гривень? – запитує здивовано.

– Ось, бачите? Так люди реагують. Цибуля вже два тижні по 50 гривень. Як стався землетрус, все одразу й злетіло в ціні, – пояснює пані Тетяна.



Що прогнозують експерти

Зливи в Іспанії, зменшення виробництва тепличних овочів у прохолодніших країнах ЄС через дорогу енергію та землетруси в Туреччині спричинили зростання цін. Проте ця тенденція спадає, каже менеджер із закупівель польського імпортера Freshvil Лукаш Єдрас.

– Ми помітили, що останнім часом ринок стабілізувався. Однак упродовж останніх двох тижнів ціни на овочі постійно зростали. Майже щодня ми спостерігали іншу ціну, ніж напередодні, особливо на перець і помідори, – розповів Лукаш.

Він вважає, що ціни почнуть падати й стабілізуються найближчим часом.

Голова Всеукраїнської аграрної ради Денис МАРЧУК наголосив на тому, що овочево-фруктовий ринок України підтримується імпортом.

– Значна частина зерна, овочів та фруктів імпортується. Якщо ж імпортуємо, і попит буде більший, ніж пропозиція, це може призвести до здорожчання, – зазначив він.

Значне підвищення цін на помідори та огірки експерти напряму пов’язують із землетрусами в Туреччині.

Як повідомляють аналітики проєкту EastFruit, головною причиною подорожчання тепличних овочів стала обмежена пропозиція цієї продукції.
– Після масштабного землетрусу в Туреччині постачання турецького огірка та помідорів скоротилося до мінімуму. Тому імпортери продовжують підвищувати відпускні ціни, – пояснили експерти.



При цьому ключові гравці ринку вважають, що огірки та помідори й надалі дорожчатимуть. Підставою для цього є той факт, що поки що ці імпортні овочі практично не мають конкурентів на українському ринку.

В Україні наразі гуртова ціна цибулі сягнула 40 гривень за кілограм – це втричі дорожче, ніж минулого сезону. Причому, як каже керівник проєкту "АПК-інформ: овочі та фрукти" Олександр ХОРЕВ, найближчим часом цінники піднімуться ще на 20% – до 50 гривень за кілограм. Уроздріб цибулю вже продають по 60-80 гривень, а в деяких супермаркетах і по 100 гривень.

Проблеми із цибулею зараз є не лише в Україні. У Європі, де через посуху врожай цибулі скоротився на 10%, цінники теж активно зростають, хоча вони нижчі, ніж в Україні. Скажімо, у Польщі цибуля дешевша, ніж у нас, на 7-10%, що активізувало її імпорт в Україну.

– У нас 35 відсотків постачання цибулі традиційно забезпечувала Херсонщина, яка через окупацію фактично випала з овочевого балансу країни. Тож в Україну ринула імпортна цибуля. Польща ще з весни врахувала підвищені потреби України в овочах, багато місцевих фермерів розширювали під нас площі. Та реальні потреби нашої країни перевершили всі очікування. Ажіотаж трохи спаде лишень у квітні, коли розпочнеться новий сезон у країнах Середньої Азії і звідти продукція піде до Європи, а потім і до нас, – пояснює О. Хорев.



Щодо України, то, за його словами, "проблемною" у нас може стати, окрім цибулі, ще й морква.

– Зараз на гурті ціна складає 20-23 гривні за кілограм, але може дійти й до 30 гривень. У Європі через посуху врожай моркви також знизився, а у нас знову ж таки випала Херсонщина. Тому пропозиція моркви невелика, – зазначив експерт.

Також до весни може подорожчати капуста, хоч зараз її продають по 5-9 гривень за кілограм гуртом.

Водночас із буряком та картоплею проблем не буде.

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.



Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Аліна Книжник
6-03-2023, 12:58
Коментарів 0 Переглядів 3 320

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Сьогодні, 17 травня, скористатися послугою можна на Центральній площі


Чому стріляли у Фіцо? Блог Ярослава Волощука
Від часів Улофа Пальме – прем’єр – міністра Швеції в Європі не було випадку, аби хтось стріляв у чиновника такого високого рангу.
Бельгійці передали гроші на дрони. Блог Надії Будної
Чернівчани невтомно збирають кошти на дрони, плетуть маскувальні сітки та кікімори.
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"