RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Іван Кисилиця – один із трьох співзасновників компанії ЇDLO, яка виготовляє сушену та сублімовану їжу в Чернівцях. Зараз у них побільшало замовлень для військових.

У Чернівцях бізнес почали розвивати з 2016 року. Тоді здебільшого спеціалізувалися на харчуванні людей, які ходять у гори.
З початком повномасштабного вторгнення двоє співвласників долучилися до лав ЗСУ – це Сергій Андрєєв та Михайло Темпер. Кореспондентка "МБ" поспілкувалася із третім співвласником бренду Іваном Кисилицею, який зараз продовжує розвивати бізнес у Чернівцях.



Друзі з університету

Троє друзів – Михайло, Сергій та Іван познайомилися наприкінці 90-х. Тоді часто ходили в гори. Іван пригадує, часто виникали проблеми з харчуванням у таких походах. Випробувавши кілька ідей, дійшли до варіанту сушеної та сублімованої їжі.



– Міша – з Києва, а ми з Сергієм – із Чернівців. У 2015-2016 роках активно ходили у гори, і весь час виникала проблема: ти береш із собою багато продуктів, щось готуєш, щось згорає, а до кінця все одно їси консерви. Тому часто це було таким собі переведенням продуктів. Треба було щось з цим робити. Тоді з’явилися вже різні виробники, але вони здебільшого засушували їжу. Ми вирішили робити щось своє. Спочатку асортимент був невеликий – якісь там крупи, борщ, – розповідає Іван.



У 2019 році виробляти їжу почали в Чернівцях. Запустили виробництво. Тут дещо змінилася й технологія виробництва. Освоїли сублімацію.
– Головна наша ідея – їжа у пакеті, яку ти можеш приготувати за кілька хвилин. Наша їжа буває сушена, комбінована та сублімована. Сушена – це просто, продукти висушуються. Сублімація – технологічно складніший процес. Їжа спочатку повністю готується, потім вона шоково (тобто дуже швидко) заморожується і в спеціальній вакуумній камері випаровується лід. Лід перетворюється у пару. Триває ця "сушка" від 24 до 36 годин. Якщо простіше – це один із видів консервації, так звана вакуумна сушка, – каже І.Кисилиця.

Іван розповідає, що січень цього року був дещо іншим у їхньому виробництві. Зазвичай замовлень у цей період мало через те, що зима – не туристичний сезон. Але люди почали активно робити замовлення.

– Ми зрозуміли, що люди готуються, принаймні, складають "тривожні валізи", – пригадує підприємець.

У перші дні війни, за словами підприємця, була якась невизначеність: зупинився завод, який виробляв пакування у Харкові. Виникли проблеми із постачанням круп. Тоді замовляли їх із Молдови та Польщі.

Передавали їжу на "Азовсталь"

– Багато наших клієнтів-туристів долучилися до ЗСУ. Вони почали замовляти нашу продукцію. Знали, що це дуже зручно. Зараз вже набагато більше замовлень від військових. Регулярно відправляємо їжу нашим партнерам, які зараз у ЗСУ. Багато волонтерів, фондів беруть страви для військових. Відправляли й у райони для людей, у яких були проблеми з харчуванням. Спочатку – Харків, потім Маріуполь. Коли ще була можливість, щось возили на "Азовсталь" волонтери з Києва, – каже Іван.

Наразі у підприємців виникла ще одна проблема. Через тривалі відключення світла затримується виробництво деяких страв.

– Обладнання, на якому ми сушимо наші страви, повністю залежить від електрики. Наприклад, для приготування вермішелі потрібно понад 24 години безперебійної електроенергії. Тому зараз не вся їжа наявна. Маємо один генератор, фасування працює. Замовили потужні генератори, ще чекаємо їх, – додає І. Кисилиця.

Можна їсти з пакета

Кожну партію продукції підприємці намагаються перевіряти в лабораторії.

– У лабораторії нам кажуть, чи ця страва, наприклад, може зберігатися, чи не утворилося шкідливих домішок. Бо в процесі висушування, якщо все добре виготовлено та запаковано, проблем не повинно виникати. Додатково у кожну страву ми додаємо поглинач кисню, щоб навіть якщо і була якась волога, він її увібрав. Ми працюємо на ринку харчових продуктів, тому це дуже відповідально. До прикладу, виготовляємо картоплю з курячим філе. Коли ми продаємо цю страву, до неї додаємо посвідчення якості виробника і висновок лабораторного дослідження. Ну і, звісно ж, продукти, які нам привозять, мають бути найвищої якості, – додає Іван.



Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

25-12-2022, 18:18
Коментарів 0 Переглядів 2 320

Теги -

У години пікового навантаження: 09:00-11:00 та 18:00-20:00 важливо економити електроенергію

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«Села наче вимерли». Блог Анни Семьонової
Минулого тижня їхала на рідну Кельменеччину. Цей край завжди славився родючими садами та працьовитими людьми, які ці сади обробляють. Та цієї поїздки я жахнулася…
Ремонти доріг і «не на часі». Блог Юлії Пацаранюк
Вулиця Руська, а точніше її частина від тролейбусної зупинки "Руський міст" до Фастівської
ВІДЕО Переглянути все відео

Не так давно в самому серці Чернівців відчинив двері сучасний Центр естетичної медицини “KARDI’“, де буковинці й гості міста можуть скористатися цілим спектром доглядових процедур і отримати якісне лікування. Які ж послуги там можна отримати і чим особливий заклад — далі.
[/center][/center]

Розвиток охоронної компанії "ТИГР": про важливість професійного розвитку співробітників, інвестиції в сучасні технології та нашу місію – забезпечити найвищий рівень безпеки для кожного клієнта.