RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Попри те, що вакцина в Україні безкоштовна і можна так само безкоштовно можна отримати сертифікат вакцинації, люди готові платити кілька тисяч гривень, аби отримати фальшивий документ.

В Україні порушено вже понад 30 кримінальних справ через підроблення Covid-сертифікатів. Найчастіше ці документи підробляють для виїзду за кордон, і вже було кілька випадків, коли туристам доводилося повертатися додому.

Платите – і вас заносять у базу

Про такі випадки в Чернівцях я й сама чула. Подруга розповіла, що в одній із шкіл одразу кілька вчителів придбали сертифікати вакцинації, щоб школа в період посилення карантину могла працювати. Зробили це в одному із пунктів вакцинації в Чернівцях. Процедура відбувається приблизно так: ви приходите, платите – і вас заносять у базу даних як вакцинованого. При цьому саму вакцину не колють. Коштує така послуга дві тисячі гривень.

А нещодавно дізналася про ще один такий випадок, також серед знайомих. Дівчина, яка була категорично налаштована проти вакцини, придбала собі сертифікат за таку ж суму. Де саме робила, розповісти відмовилася.

Тож я вирішила сама перевірити пункти вакцинації.

Прямую в пункт вакцинації в гіпермаркеті "Ашан". Чекаю, щоб люди трохи розійшлися, і підходжу до медика, що сидить за комп’ютером.
Розповідаю про те, що моя мама вчителька, і зараз на роботі її змушують вакцинуватися, а в неї різні проблеми зі здоров’ям, то робити вакцину вона не хоче. Запитую чи можливо це якось вирішити і занести її в базу.

Жінка відповідає: "Не знаю, як інші, але я такими справами не займаюся. Ви не туди прийшли, ми такого не робимо".

Перепитую, чи не знає вона, де можна таке зробити. Що готова заплатити.

"Ні, такого я теж не знаю", – коротко відповідає жінка і починає далі щось записувати в документах.

У соцмережах повно таких "послуг"


Я ж вирішила перевірити ще один спосіб отримання фальшивого сертифіката вакцинації. Його пропонують чат-боти в одній із соцмереж.
Анонімний користувач одразу надсилає повідомлення, де вказано ціну, які дані потрібно та в який термін сертифікат буде готовий.

Виробники фальшивих документів обіцяють внести інформацію про вакцинацію в базу даних і згенерувати сертифікат в додатку "Дія". Вартість такого "липового" сертифіката – 2750 гривень.

Мене просять надати такі дані – ПІП, місце реєстрації, серію та номер паспорта та ідентифікаційний номер та номер мобільного телефону. Пропонують обрати варіант оформлення: першу дозу можна заднім числом, а другу сьогоднішнім. У такому випадку сертифікат міг би вже бути на наступний день. Надсилають мені номер картки та просять переказати суму на ім’я Данила Самара.

Я ж вимагаю гарантії, адже нібито не хочу переказувати гроші наперед. На що зловмисники надсилають мені чат із відгуками.
Тобто гарантій вони не дають жодних, лише відгуки, тай то невідомо, чи справжні. Тож охочих можуть ошукати на чималу суму.

Випадки викриття шахраїв, які підробляють ковід-сертифікати, не поодинокі.

Спіймали таких і на Буковині. Зловмисники орендували офіс, де виготовляли підроблені довідки про відсутність коронавірусної інфекції, свідоцтва про вакцинацію міжнародного зразка, а також договори з іноземними роботодавцями. В СБУ зазначили, що шахраї за місяць "заробляли" до 500 тисяч гривень. Зловмисникам загрожує тюремний термін від семи до дев'яти років.

Схожу схему з підробкою ковід-сертифікатів через чат-боти викрили в Києві.

Встановлено, що 24-річний чоловік та 22-річна жінка створили чат-бот у месенджері, де приймали замовлення на виготовлення підробленої медичної документації. Громадянам пропонували виготовлення ПЛР-тестів із негативним результатом на коронавірус, а також міжнародні свідоцтва про вакцинацію. ПЛР-тести продавали по 600 гривень, а свідоцтва про вакцинацію коштували 1 200 гривень. Зловмисники використовували підроблені печатки та логотип відомої клініки. Їм загрожує до восьми років позбавлення волі.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Аліна Книжник
3-10-2021, 11:12
Коментарів 0 Переглядів 4 595

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.