RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Яке свято 17 вересня
Цього дня світ відзначає День лоскотників, День розмов із містом, Міжнародний день безпеки пацієнта, День Шнобелівської премії.



В Україні - День рятувальника, в США - День запеченого в тісті яблука, День папайї, День сендвіча "Монте-Крісто", День Конституції та Громадянства, День гри шаффлборд, у Чилі - День Хуасі, в Гондурасі - День вчителя, в Індії - день визволення Маратвади, в Іспанії - день Мелільі, в Анголі - день національних героїв, у Тонга - День народження кронпринца, в Австралії - День австралійського громадянства.

Пам'ятні дати 17 вересня, річниці та події

У 1630 році на східному узбережжі Північної Америки, в бухті Массачусетської затоки, британські переселенці, багато з яких були вихідцями з англійського міста Бостон, заснували Бостон американський. Уже через кілька років у поселенні ними були відкриті перші в Америці англомовна школа і коледж - Гарвард. Вигідне розташування і відносна незалежність від англійської адміністрації сприяли його швидкому зростанню та розвитку. До середини 18 століття Бостон був найбільшим містом Британської Америки, а за кількістю жителів випереджав усі міста північноамериканських колоній і визнавався їхнім економічним, політичним і культурним центром. Після війни за незалежність місто стало ще й великим торговим портом. Звідси вивозили на експорт ром, рибу, сіль і тютюн. А нащадки старих бостонських сімей стали економічною елітою країни. Війна 1812 року дещо обмежила зовнішню торговельну діяльність Бостона. Однак купці знайшли альтернативу для своїх капіталовкладень - промислове виробництво. Особливо швидко стала розвиватися шкіряна і швейна промисловість. Під час подій, пов'язаних зі скасуванням рабства, Бостон став одним із центрів цього руху. Етнічний склад міста змінився з початком масової імміграції в США з Європи. У першій хвилі переважали ірландці, німці, ліванці, французькі канадці, італійці, а також польські євреї та росіяни. Ірландські та італійські іммігранти привезли з собою католицьку віру, і незабаром ця релігійна громада стала найбільшою в місті. Сім'я Кеннеді є нащадками перших ірландських переселенців. На початку і середині 20 століття Бостон занепадає. У 1970 році почався новий економічний бум. Лікарні та медичні центри стали об'єктом впровадження інноваційних технологій, а університети і коледжі міста привертали до себе молодь з усієї країни. І на початку 21 століття місто повернуло собі статус інтелектуального, технологічного та політичного центру. Сьогодні Бостон - найбільше місто штату Массачусетс. Він також є неофіційною столицею регіону, відомого під назвою Нова Англія, й одним із найстаріших і найбагатших міст Сполучених Штатів.



У 1665 році в Англії почалася "Велика епідемія чуми".

У 1787 році на Конституційній конвенції в Філадельфії була прийнята Конституція США. Учасників Конвенту прийнято називати "батьками-засновниками", які, формулюючи положення Конституції, ставили перед собою три головні політичні цілі: зупинити подальший розвиток революції, створити міцну державу на федеративній основі, надійно захистити й гарантувати приватновласницькі права. У текст Конституції не були включені положення, що гарантують політичні, особисті та процесуальні права громадян. Однак під тиском громадської думки конгрес у 1789 році прийняв проект Білля про права - перші 10 поправок до Конституції, що проголошували ряд політичних, особистих і процесуальних прав громадян. У фундамент конституційної системи американської держави покладено три основні правові принципи: поділ влади, федералізм і судовий конституційний нагляд. Конституція США - найстаріший і найкоротший у світі основний закон. Вона складається з преамбули та 7 статей, і з деякими змінами (27 поправок) діє до теперішнього часу. Для своєї епохи вона була видатним демократичним і революційним документом. Оригінал Конституції США зберігається в Національному архіві у Вашингтоні, де він виставлений для огляду в спеціально обладнаній вітрині разом із Декларацією незалежності. А на честь цієї події, яка відбулася в 1787 році, у США встановлено свято - День Конституції та Громадянства США.

У 1910 році в Лондоні лікарі висловили припущення, що якщо кількість сновид буде збільшуватися такими ж темпами, як раніше, то через 40 років число божевільних людей стане більшим за розумних.

У 1922 році в Берліні відбувся перший у світі публічний показ звукового фільму.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 17 вересня вшановує пам'ять ікони Божої Матері, яка в слов'янській культурі була відома як Неопалима Купина. Вона є захисницею від пожеж і вогню. Інші назви свята: "Пусті вила", "День Вавили", "Луків день".

Що сьогодні не можна робити

Не давайте нікому в борг і не подавайте милостиню - злидні можуть перейти на вас. Не ходіть у людні місця, в гості й самі не приймайте гостей. Не сваріться, не ревнуйте, не ображайтеся і в жодному разі не з'ясовуйте стосунки з коханою людиною - розлучитеся.

Прикмети на 17 вересня

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- на луці багато лушпиння - зима буде дуже холодною;

- великий урожай горобини - до морозів взимку.

17 вересня іменини

Іменини у Мойсея, Феодора, Юліана, Михайла, Павла, Олександра, Івана, Петра, Олени, Василя, Миколи, Степана і Григорія.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
17-09-2021, 08:30
Коментарів 0 Переглядів 1 186


Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!