RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Прилетівши до аеропорту "Чернівці" 26 червня, прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що не можна кожне явище в природі розглядати як надзвичайне і щоразу залучати всі сили країни, щоби ліквідувати його наслідки. Глава уряду прибув перевірити, як керівники всіх рангів виконують обов’язки з ліквідації наслідків повені, надати допомогу потерпілим. А також подивитися, що було зроблено після повені 2008 року.

Маршрут Миколи Азарова був коротким – до недобудованого мосту в селі Маршинці Новоселицького району. Після цього кілька обласних чиновників позбулися посад. Ще під кількома крісла захиталися. Прем’єр безапеляційно заявив, що кошти (а це 1,6 мільярда гривень), виділені на відновлювальні роботи після повені 2008 року, розікрали.

Йшли у холодній брудній воді по пояс

Неподалік мосту в Маршинцях люди почали збиратися ще задовго до приїзду прем’єра. Були налаштовані войовниче: "Ми будемо говорити тільки з Азаровим. Нам не потрібна місцева влада, нам не потрібні гроші. Тільки розберіть цей міст".

Рятувальники намагалися відвести людей трохи далі, адже тимчасовий міст – під охороною, перебувати стороннім тут не можна. Проте зробити це виявилося непросто.

Мешканці села розповідають, що дітей відвезли до родичів, а самі не сплять вже чотири доби.

– Страшно. Тільки дощ починається – і ми не спимо, дивимося, чи вода не піднімається. Живемо, як на "Титаніку". Нас ніхто не попереджає. Вночі з дітьми довелося залишати будинок, – каже пан Олексій, який живе неподалік Пруту.

– О 03.00 чоловік каже: "Виходимо з будинку!" А вода вже по пояс. І так у холодній, брудній воді й ішли, – розповідає Людмила РУСУ. – Ми не хочемо, щоби нас відселяли. Нам гроші не потрібні. Ми хочемо, щоби цей міст забрали.

– Шість сіл страждає через цей міст. Шість! – емоційно підкреслює Валерій РУСУ.
Маршинці – серед тих сіл, які цьогоріч постраждали найбільше. Капітальний міст через річку Прут знищила повінь 2008 року. На його місці облаштували тимчасовий. Розташований він низько, а коли рівень води почав підвищуватися, міст перетворився на дамбу. "Міст низький, – пояснюють люди. – Вода несе сміття, дерева, все застрягає під мостом, прохід забивається – і вода заливає село". Крім того, за словами селян, замість укріплення берегів, у Маршинцях гравій вивозять вдень і вночі.

"Надо будєт взорвать – взорвьом"

Микола Азаров вдягнутий у форму рятувальника та гумові чоботи. У Маршинцях одразу з мікроавтобуса вирушив до мосту. Побачив… На місці, де мали збудувати капітальний міст, за два роки зведено лише бетонні опори. Зі 123 мільйонів гривень, необхідних для будівництва, виділили та освоїли 65 мільйонів.

– 65 мільйонів – це великі кошти. І якщо стільки освоєно, то скільки вкрадено? – запитав прем’єр. Не отримавши відповіді, відповів сам: "Половину коштів вкрадено. Це мінімум половину. Я ж бачу за обсягами виконаної роботи. Де начальник міліції і прокурор?"

Поблизу виявився обласний прокурор Йожеф ОРОС, який скоромовкою випалив: "Мост нє достроєн, Ніколай Яновіч, трі чєловєка арєстовано, дєло возбуждєно, шесть міліонов украдєно". Коли Микола Янович перепитав, чи лише шість мільйонів украдено, прокурор пообіцяв: "Пока установлєно шесть міліонов, но будєт больше".

Відповідь прем’єра задовольнила, і він звернувся до мешканців: "Ну что, житєлі, хотєлі сказать?" Селяни, на відміну від посадовців, поводилися впевненіше – їм було що сказати.

– Через цей міст страждають шість сіл. Тут жодних робіт не відбувалося. Це тільки показуха перед вашим приїздом, – навперебій говорили мешканці Маршинців. – 2008 року в нас затопило всі будинки. Цього року не вистачило метра води, щоби знову все затопило. Бо під мостом все забилося, і вода пішла в село. Ми вночі не спимо, діти наші налякані, плачуть… Зрозумійте нас, жителям села цей міст не потрібен.

Глава уряду погодився, що тимчасовий міст побудовано неграмотно і шкоди від нього більше, ніж користі. Заляканих селян запевнення рятувальників, що міст постійно чистять, а вода вже не підійматиметься, не переконали. Вони панікують. Тому Азаров пообіцяв у випадку небезпеки міст розібрати: "Надо будєт взорвать – взорвьом". Міністр МНС Шуфрич тут же розпорядився передислокувати піротехнічну бригаду з вибухівкою.

Скарги на безконтрольне вивезення гравію з берегів Пруту (яка також є причиною підтоплень) Микола Азаров перервав фразою: "Керівника управління водного господарства зняти з роботи сьогодні і призначити людину відповідальну".

"Міст добудуємо, але кожну копійку контролюватимемо"

Будівництво капітального мосту Микола Азаров пообіцяв взяти під свій контроль: "Я же нічєго нє забиваю. Свойство у мєня такоє малєнькоє єсть".

– Ви будували міст? – запитав глава уряду Миколу ЗАГОРОВСЬКОГО, керівника підприємства "Трансмост". – Ну що вам сказати? Руки і ноги потрібно відривати за такі мости. Що плечима знизуєте? Я пришлю сюди спеціалістів, КРУ – і перевіримо кожну копійку. Ставлю вам строк – щоб у травні наступного року міст було здано. А чому будівництво закинули?

– Так його не фінансують вже півтора року, – навіть здивувався з такого запитання пан Загоровський.

– Збирайте техніку, людей і починайте працювати, – наказав Микола Азаров. – З фінансуванням питання вирішимо, але кожну копійку будемо контролювати.

Персональну відповідальність за будівництво мосту Микола Азаров поклав на голову ОДА Михайла Папієва. До речі, Людмилі Русу, яка найактивніше відстоювала інтереси села, Михайло Папієв залишив номер своєї мобілки. Вголос продиктував "067", але схаменувся. Губернатор вирішив не розголошувати таку інформацію усім, на відміну від свого попередника Володимира Куліша, який озвучив свої контакти через ЗМІ.

– Про мост поговорілі, давайтє про жизнь поговорім, – запропонував мешканцям села прем’єр.
Але людей зараз турбує одне: біда, яку їхнім помешканням завдають повені. "Ми будуємо-будуємо, батьки на заробітках перебувають по чотири-п’ять років, а вода все забирає" – нарікали вони. На інші життєві теми спілкування так і не склалося.

Полетіли голови

– Такий рівень безгосподарності і найголовніше безвідповідальності, які тут є, – це вже не помилки керівництва, це злочин перед народом, – підсумував свої враження від перебування в Маршинцях Микола Азаров. – 1,6 мільярда було виділено і по суті розкрадено. Жоден із 55 мостів не збудовано і не здано в експлуатацію, зокрема і цей. І всі, хто причетний до цього, повинні відповідати.
Глава уряду прийняв рішення того ж дня звільнити керівника управління водного господарства за неконтрольовану вибірку гравію. "Сьогодні його не просто знято з роботи. З ним будуть розбиратися за ті неподобства, які чинили в області, – зауважив Азаров. У немилість потрапила і начальниця обласного КРУ – за те, що не проявила принциповість, коли розкрадали гроші за повінь-2008. Її глава уряду також звільнив.

А під деякими керівниками крісла захиталися. Наприклад, Миколі Яновичу вистачило маршруту від аеропорту до Маршинців, щоб оцінити стан обласних доріг: "Даю рік начальникові управління дорожнього господарства, щоб навести лад на дорогах, оскільки гірших, ніж тут, доріг я не бачив. Розумію, що за рік неможливо зробити автобани, але принаймні ямковий ремонт, щоби можна було їздити без тряски, обов’язково треба зробити". Двозначно прозвучали і наступні висновки: "Вирубування лісів, яке сьогодні безконтрольне, хамське і нахабне, призводить до цих стихій. Ми все зробимо, щоб навести лад у цій справі".

На думку Азарова, в Україні потрібно за 5-6 років розробити серйозну протиповеневу програму: "Один раз взятися – і зробити назавжди надійний захист для людей, споруд, сільськогосподарських угідь".
Марина КАРАСЬОВА
29-06-2010, 10:41
Коментарів 0 Переглядів 3 774

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.