RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

На хрестини – без регіоналів


Не колядувати у регіоналів, не сидіти з ними за одним столом і навіть не вітатися потиском рук із представниками влади – такими доволі радикальними закликами у своїй заяві нещодавно здивувала буковинців новостворена обласна громадська організація "Майдан".

У такий спосіб об’єднання прихильників Євромайдану закликало людей до абсолютного бойкоту партії влади на Буковині.
У заяві "Майдан" закликає буковинців не вітатися з регіоналами та не подавати їм руки під час зустрічі: "На родинних святах не сідайте з ними поруч за святкові столи, не святкуйте Новий рік, Різдво, Водохреща та інші християнські свята. Разом із регіоналами не ходіть на весілля, хрестини. У церквах стаємо з ними по різні боки. Не колядуємо, не віншуємо, не вітаємо їх".

"Звертаємося до свідомих буковинців нічого не купувати у магазинах, кафе, ресторанах членів Партії регіонів. Не замовляти у них жодних послуг. Не оплачувати їм за товари. Знаймо, що наші гроші, виплачені у закладах членів Партії регіонів, потім використовуються на закупівлю газу, яким "Беркут" труїть нашу молодь і українську націю, на придбання кийків, якими ламають ноги, ребра і розбивають голови", – сказано у зверненні.

Та чи не перегнули палицю вони із закликами?

"Коли йду колядувати, хіба питаю газду, з якої він партії?"

Представники провладної партії таку заяву всерйоз не сприймають, і вважають, що робити такі заяви – зовсім не по-європейськи.
– Гадаю, це говорять люди з низькою політичною культурою, – каже "МБ" нардеп від ПР Геннадій ФЕДОРЯК. – Це взагалі не заява, це емоції… Безглузде висловлювання, оцінка якого дуже проста – людям треба трохи ще повчитися.

– Ну що означає "не подавати руку регіоналу"? – продовжує він. – Якщо ми повернемося спинами один до одного – це буде не по-європейськи. Якщо ми прагнемо жити у вихованому суспільстві, то між владою та опозицією має бути порозуміння. Я, наприклад, нормально спілкуюся з усіма опозиційними нардепами з Буковини. У нас взагалі не відчувається жодної ворожнечі. Так, у нас є різні бачення на деякі процеси, які відбуваються в Україні. Але ж опозиція для того й існує, щоб давати владі поштовх на правильні рішення.

Не розуміють заяви "Майдану" і самі колядники – мовляв, який стосунок народний обряд має до політики?

– Я ніколи не замислювався над тим, до якої партії належить господар хати, до якої я йду колядувати, – каже керівник ансамблю "А калина не верба" з Кіцманщини Дмитро СУХАРИК. – Ми ж ідемо до людини вітати її з Різдвом Христовим, а не сперечатися про політику! Я ж не запитую в господаря на порозі: "Добрий день! Ви з якої партії?".

Засуджує радикальність заяви і церква.

– Ісус Христос закликає людей любити ближніх і ворогів. А ще він просить прощати один одного. Вітатися ми повинні навіть із нашими ворогами. А не йти до людини колядувати через якісь політичні переконання – це зовсім неправильно, – вважає священик Микола МАНІЛИК.

"Можливо, не варто сприймати ці слова так буквально"


А ось нардеп від "Батьківщини" Максим БУРБАК, як і вся опозиція, повністю підтримує такий бойкот провладної сили.
– Я гадаю, що ці тези у заяві правильні, – каже він. – Бо такі звичаї на Буковині були завжди. Коли до газдині колядники не заходили на свята, то в селі завжди це люди між собою обговорювали. Може, щось неправильно вона робить? А може, цій газдині по-сусідськи треба пояснити, що їй час виправитись?

Те, що опозиціонер підтримує таку заяву громадської організації – то очевидно. Та чи він сам дотримується тих принципів, які були оприлюднені у зверненні?

Ще в грудні 2012 року нардеп розповідав "МБ" про те, як він їздив з Києва до Чернівців в одному купе з регіоналом Артемом Семенюком: "Ми всі люди. Не знаю, як наших опонентів, але нас виховували нормально, як порядних людей. З Артемом Семенюком ми поверталися додому з Києва. Говорили з ним про побутові проблеми. Він же також уперше у парламенті. Загальні політичні питання не обговорювали. Це була нормальна бесіда земляків. Це ж можна дійти до абсурду, якщо зміщувати все в політичну площину".
Ми нагадали депутатові про цей його коментар, чого він зовсім не заперечив: "Можливо, не варто сприймати ці слова так буквально. Та, гадаю, цією заявою громадська організація може змусити партію влади піти на якісь конкретні дії".
Микола КОБИЛЮК

Думка політолога
Такому бойкоту заважає "кумівство"

Iгор МЕЛЬНИЧУК,
доцент ЧНУ:

Пропозицію активістів Євромайдану щодо бойкоту бізнесу регіоналів я не вважаю емоційною заявою, адже в історії подібні заходи досить часто використовувалися і були доволі успішними. Для прикладу, можна навести відоме "Бостонське чаювання" (1773 року), коли був знищений вантаж чаю, що належав англійській компанії. Це подія стала початком Американської революції і є символічною в американській історії. Не менш успішно методи ненасильницького опору – бойкот англійських товарів і установ – у боротьбі за незалежність Індії використовував Махатма Ганді.

Щодо України, то проблема полягає в іншому: наскільки готове українське суспільство до таких дій і скільки людей готові приєднатися до бойкоту, а головне – хто з політиків його очолить? Значні перешкоди щодо реалізації політики бойкоту матиме наявна в Україні "родинно-кланова" вертикаль влади (кумівство), а також принцип політиків "розкладати яйця в різні ідеологічні кошики". Однак на місцевому рівні подібна тактика ненасильницького опору може мати позитивні економічні й морально-етичні результати за умови наявності чіткого плану дій та неухильного його дотримання з боку організаторів акції.
10-01-2014, 11:55
Коментарів 0 Переглядів 2 299

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.