RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Гребуть – ніби востаннє!

"Щодо великих сум хабарів, то мої колеги з інших регіонів дивуються: чому область найменша, а хабарі – одні з най­-більших у державі? Це можна по-різному трактувати...", – так неоднозначно і не досить зрозуміло висловився про ситуацію із хабарництвом на Буковині прокурор області Петро Коваль.

Чиновник взяв 100 тисяч доларів хабара

2 червня під час отримання хабара у розмірі 810 тисяч гривень затримали заступника голови Першотравневої райради Чернівців. Гроші йому ніс директор ринку за сприяння у погодженні проекту його реконструкції.

– Чиновник, а за сумісництвом і депутат районної ради, вимагав гроші у директора однієї з місцевих комерційних структур за сприяння у погодженні проекту реконструкції підприємства та за нездійснення перешкод підприємницькій діяльності, – розповідає прес-секретар управління СБУ в області Павло ДЕЙНЕКО. – використав схему отримання грошей через підставних осіб. 2 червня цього року в рамках відкритого кримінального провадження за фактом одержання хабара правоохоронці затримали посадовця у центрі Чернівців.
Підозрюваний – заступник голови Першотравневої райради. Він був депутатом райради від ВО "Батьківщина", та його вигнали з партії за співпрацю з Партією регіонів.

Голова райради від коментарів утримується: "Для цього є правоохоронні органи", – зазначив він під час телефонної розмови.
У разі, якщо провину заступника голови доведуть, йому загрожує до 12 років ув’язнення.

Органи, які все погоджують, – міськвиконком
і департаменти


У те, що чиновник такого рівня може отримувати такі суми сам і вирішувати такі питання, мало хто вірить. Усі – від підприємців до прокурора – сходяться на думці, що гроші заступник голови райради брав не для себе.

Ми поцікавилися у депутата районної у місті ради кількох попередніх скликань, яка роль районної ради в ухваленні рішення про реконструкцію ринку.

– Районна рада до цього стосунку не має, – відповів депутат кількох скликань, який захотів залишитися анонімним. – Керівництво райрад – найнижчий щабель муніципального управління. Але воно ходить до високих кабінетів. Можливо, у цьому випадку йдеться про лобіювання певних рішень перед департаментом чи міськвиконкомом. У Чернівцях єдині органи, які все погоджують, – міськвиконком і департаменти. Райради можуть готувати якісь пропозиції, але не щодо ринків. Це виглядає як велика підстава. Усієї інформації не маю, але це скидається на "відстріл" непотрібних людей.

Замість ринку – магазини?

– Люди нині говорять, що директор ринку запланував реконструкцію двох рядів, які прилягають до вулиці Руської, – розповідає підприємець Сергій РЕШЕТНІКОВ. – Ніби хороший намір. Але підприємці з першого і другого рядів фактично залишалися без своїх робочих місць. Все має бути приблизно так. Є кілька спонсорів, готових вкласти гроші у будівництво торгових об’єктів. У двох рядах мають створити 24 магазини. Їх нібито вже розподілили між потенційними новими господарями, бо людям, які працюють там нині, вони будуть просто не по кишені. Більшість людей у такому разі з тих місць відсівалася. У кращому разі вони пішли б торгувати на болото на край ринку. До речі, у 2000 році розподіл місць на ринку здійснювали через аукціон. Люди за свої місця вже заплатили. Ціни у реконструйованих приміщеннях були б непідйомні для підприємців, і 250 людей залишилися б без роботи. Ось і все. Очевидно, сума хабара 100 тисяч доларів мала б теоретично окупитися. Квадратний метр новостворених торгових приміщень там має коштувати до 500 доларів. Дуже дивно, що у цій авантюрі брав участь саме чиновник районної ради. Але виникає і запитання, звідки у директора ринку такі гроші. Подивіться навколо: на те, щоб привести ринок до ладу чи встановити вбиральню, грошей немає, а на такий хабар вони є?

– Вони ж хочуть побудувати тут свої магазини, – вважає підприємець Ольга ЛЮБЧИНСЬКА. – Вже розподілили місця. Нас тут не буде. Можливо, третина ринку залишиться. Залишаться ті, хто зможе купити магазини. Ми самі можемо здійснити благоустрій. Але вже облаштовані павільйони знесуть, а на їхньому місці збудують нові, які ми будемо змушені брати в оренду чи купувати за шалені гроші. Ми не знаємо, що робити далі. Півтора року тому нам підвищили ціну оренди з 1,18 грн до 2,10 грн за квадратний метр. Підвищення пов’язували з тим, що за ці гроші здійснять реконструкцію, обгородять ринок парканом. Реконструкції так і не було.

Директора ринку в адміністрації ми не застали, але під час спілкування по телефону він нібито погодився розповісти про подробиці гучної справи під час зустрічі. Тож розповідь директора ринку ми спробуємо опублікувати у наступних номерах "МБ".

Слідство з’ясує, звідки у директора ринку мільйон на хабар

Прокурор області теж не вірить, що заступник голови райради – остання ланка корупційної схеми. У тому разі, якщо він робив це сам, прокурор області вважає це відчайдушним шахрайством, але версій щодо можливої причетності вищих чинів міста не озвучує.

– З огляду на велику суму грошей вважаю, що не лише він особисто міг розпорядитися ними, – каже прокурор області Петро КОВАЛЬ. – Або це були вже такі шахрайські дії... У який спосіб це робили, у слідства є певні дані, але їх треба перевірити. Із ким він контактував, спілкувався. Щодо того, звідки такі гроші у директора ринку, то в цьому розберуться під час досудового слідства.

Якщо досудове слідство встановить щось, ми проінформуємо громадськість. Погоджуюся, що сам підозрюваний рішення не приймав, він вимагав і одержав неправомірну вигоду за сприяння. Його брат, який був підставною особою, у справі проходить як свідок. За його словами, він мав просто передати пакунок. Про те, що там гроші, він не знав.
Михайло Салітра

До речі
Наші хабарники здобули славу найбільш жадібних в Україні

2012 року середній розмір хабара на Буковині становив понад 100 тисяч гривень.
2013 року за "вирішення питань" на Буковині вже брали 100 тисяч доларів.
Найгучніша остання справа (перед затриманням заступника голови Першотравневої райради) – затримання Кам’янського сільського голови Сторожинецького району за підозрою в отриманні хабара розміром 130 тисяч доларів за надання у користування дев’яти гектарів землі водного фонду. За це навіть не голосувала сесія сільради. Її рішення голова підробив.
У 2010 році голова Яблуницької сільської ради Путильського району отримала 80 тисяч євро хабара за виділення земельних ділянок підприємцям.
Значно скромнішим був колишній мер Новодністровська, який за виділення земельних ділянок у 2010 році отримав хабар 40 тисяч гривень. n
7-06-2013, 13:56
Коментарів 0 Переглядів 2 640

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.