Головна | Приватні оголошення |Приватні оголошення Тури з Чернівців | Послуги | Досьє | Досьє - відомі люди Чернівців Афіша | Пропозиція тижня | Юрист-онлайн | Журнал "Давай Одружимось!" |
Культура мови – культура нації

Надзвичайно важливими вважає питання культури мови президент Всеукраїнського благодійного фонду "Журналістська ініціатива" Людмила Мех. Як відомо, це громадське об’єднання – співорганізатор низки масштабних акцій соціально-культурного спрямування, з-поміж них прес-клуби, круглі столи, книговидавничі проекти (сайт – mediafond.com.ua). Цього разу Фонд запропонував провести в місті музеїв Переяславі-Хмельницькому на Київщині та в столиці 2-денний науково-практичний семінар "Культура мови – культура нації" – щорічний захід, який уже вчетверте поспіль традиційно організується за участю партнерів Фонду та за підтримки Держкомтелерадіо і Співдружності інформаційно-рекламних видань України (38 газет).
Ініціаторові семінару підставили плече однодумці – керівники вишів Віктор Коцур (Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет ім. Григорія Сковороди) і Володимир Різун (Інститут журналістики Київського національного університету ім. Тараса Шевченка). Співорганізаторами заходу стали також Український фонд культури, який очолює Борис Олійник (у семінарі взяв активну участь і виступав член правління УФК Володимир Мельничук), та Українська бібліотечна асоціація (керівник – Ірина Шевченко).
Тон семінару в Переяславі задали звернення професорів Віктора Коцура і завкафедри мови та стилістики столичного Інституту журналістики Наталії Шумарової, а також ведучої – лауреата журналістської премії "Золоте перо" Людмили Мех.
Представники преси з різних регіонів країни, працівники освіти й культури, студенти долучилися до дискусії, ознайомилися з виставкою нових надходжень до бібліотеки вишу, з експозицією "Дивосвіт Трипілля", яку розгорнула народна майстриня Людмила Смолякова, переглянули тематичний фільм з нагоди 120-річчя відкриття Трипільської культури, а також відвідали презентацію збірки поезій журналіста Михайла Калініченка "Оголений нерв". Учасники заходу мали змогу одержати в подарунок книжку з автографом автора; свої нові книжки подарували бібліотеці університету й кияни-письменники.
Зливу емоцій викликали у переповненій залі виступи: доцента кафедри мови та стилістики Інституту журналістики Людмили Хоменко; лауреата Шевченківської премії Леоніда Мужука; відомого публіциста Миколи Махінчука – дослідника життя і творчості засновника переяславських музеїв Героя України Михайла Сікорського; професора Олександра Потапенка (Переяслав-Хмельницький). Промовляли на семінарі Михайло Калініченко – керівник представництва ДТРК "Всесвітня служба "Українське телебачення і радіомовлення" в центральних областях України й Олександр Балабко – київський журналіст, письменник. Зацікавив присутніх і емоційний виступ заступника директора публічної бібліотеки м. Києва Ольги Романюк.
Наприкінці програми гості, які, за висловом вінницької тележурналістки Марини Тепленко, мали розкіш "купатися у вишуканій українській мові", побували на екскурсії в Музеї Заповіту Т. Г. Шевченка.
Наступного дня, 12 квітня, в Києві учасники семінару мали змогу взяти участь у XІX Міжнародній науково-практичній конференції з проблем функціонування і розвитку української мови "Мова. Суспільство. Журналістика" (присвяченій 40-річчю кафедри мови та стилістики). Насиченою, динамічною була і програма круглого столу, проведеного в Інституті журналістики: "Книжка Бориса Рогози "Уроки державної мови" – життєдайне джерело творчого Слова". Презентацію видання, що побачило світ завдяки зусиллям активу Київської організації Національної спілки журналістів, провів заступник генерального директора Укрінформу Михайло Сорока. В обговоренні виступили відомі журналісти, редактори Віктор Шпак, Віра Черемних, Наталя Черешинська (Київ), Марія Веремчук (Львів) та інші.
Культура мови є однією з основ культури нації. Отож, зважаючи на потребу захисту державної мови від засмічення її в умовах експансії чужих мов, преса й далі не випускатиме з уваги цієї актуальної теми.

Сергій Шевченко, заслужений журналіст України

На знімках: почесну відзнаку Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету ім. Григорія Сковороди вручає Людмилі Мех ректор Віктор Коцур; фото на згадку після презентації книжки; Музей Заповіту Т. Г. Шевченка; другий день семінару – в Інституті журналістики.

Фото автора

Переяслав-Хмельницький – Київ
18-04-2013, 16:09

Новини партнерів:
Вибори в ОТГ на Буковині: нардеп БПП використав держсубвенцію для агітації за кандидата
Іван Рибак використав державну субвенцію для агітації за кандидата на посаду голови Кіцманської ОТГ
У Чернівцях директора школи звинувачують у побитті учня
Батьки хлопця звернулися до правоохоронців, директор же запевняє, що не чіпав дитину
Погода, Новости, загрузка...
Вперше у Чернівцях "Showroom Giorgio Graesan & Friends Всесвіт декору" (на правах реклами)
"Showroom Giorgio Graesan & Friends Всесвіт декору", що відкриється у Чернівцях 29 жовтня, – перший у нашому місті і унікальний досить об’ємним комплексом послуг з оздоблення та дизайну приміщень
Готуємося до холодів: 7 помічників з утеплення у Чернівцях (на правах реклами)

Пропонуємо вашій увазі пропозиції 7 помічників з утеплення у Чернівцях
Нацпарки: міфи та реальність

З 80-х років розпочалася епоха створення національних природних парків, які за своєю сутністю та територіальною структурою кардинально відрізняються від заповідників
Гаражі vs Автосервіси: кому краще довірити своє авто (на правах реклами)

Чоловіки діляться на два типи: ті, хто ремонтують машини "на гаражах", та ті, хто надає перевагу автосервісам. Що із цього краще — важко сказати на перший погляд. Тож спробуємо розібратися і дати відповідь на вічне запитання: гаражі чи автосервіси?
Ресторани Чернівців запрошують на День міста! (на правах реклами)

У ці дні на кухнях міських і приміських ресторанів, барів, кафе усе вариться, смажиться, печеться, коптиться, шкварчить, кипить, настоюється – Чернівці готуються приймати гостей.