RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У Чернівцях подорожчала оренда квартир - вищі ціни лише у Києві

У Чернівцях нерухомість найдорожча в Україні після Києва. Студенти шукають житло з хорошими умовами, у центрі міста і дешево. Та таких варіантів, як запевняють агенти з нерухомості, вже немає.

"Орієнтуються за доларом"

– Порівняно з минулим роком ціни на квартири зросли на 20-30 відсотків. Так вирішили господарі. Пояснюють це тим, що ціни на все підвищилися, і підвищилася зарплата. Всі орієнтуються за курсом валюти. Якщо минулого літа можна було знайти хорошу квартиру на проспекті Незалежності за три тисячі гривень, то зараз та сама квартира коштує 3,5 чи чотири тисячі, – каже директор агентства нерухомості Віталій ЛУМЕНЕЦЬКИЙ. – Співпрацюємо з тими ж власниками роками. Щосезону підвищуютв ціну на 500 гривень. Хоч умови ті ж, ремонти не роблять.

Студенти шукають квартири в центрі, щоби від навчальних закладів недалеко.

– За саме слово "центр" власники беруть додаткових 50 доларів. Бо знають, що люди це шукають і візьмуть. Найпопулярніші квартири у цьому сезоні – двокімнатні у центрі. Такі зараз коштують 5 тисяч гривень, проте є всі умови, – каже ріелтор.

Рієлтор каже, що у Чернівцях нерухомість найдорожча в Україні після Києва. Пояснює це тим, що тут багато навчальних закладів, а отже і попит на найм житла значно вищий.

При виборі квартири він радить спочатку дізнатися, яке це приміщення і які комунальні витрати.
– Рідко є такі клієнти, які знають взагалі, які в місті є квартири. Чешки, старий фонд, хрущовки, київки, панельки, новобудови… Вони ж зовсім різні. Ось центр – до прикладу – це тільки старий фонд. Це дуже хороші квартири, бо там стіні метрові. Влітку в них прохолодно, а взимку не пропускають холод. Тут і комунальні послуги будуть менші, – пояснює пан Віталій.

Як кажуть ріелтори, студенти шукають 2-3 кімнатні квартири, щоби жити декільком і платити менше. Зазвичай проживають четверо людей у двох кімнатах. Та все частіше власники шукають людей, які готові платити за окрему кімнату.

Умови проживання у квартирах різні. Деякі власники роблять ремонт, оснащують квартиру хорошими меблями і технікою. Інші ж про умови не піклуються.

– Ціна відповідає якості. Хороша квартира (не обов’язково з євроремонтом) з меблями і технікою у центрі коштує від 3,5 тисяч гривень. Якщо нижче – то вже без пральної машини або ремонт поганий. За хорошу квартиру власники також можуть попросити не менше 300 доларів, – додає агент із нерухомості.

Майже всі власники хочуть отримувати гроші щомісяця у валюті. За домовленістю люди сплачують у гривнях, але в таких випадках власники страхуються і беруть гроші і за останній місяць.

– Часто люди не сплачують за комунальні послуги або ж ламають щось і зникають. Тому власники майже завжди просять наперед оплатити останній місяць проживання, – каже пан Віталій.
Ще ефективніше – складати договір.

Господарі вимагають більше

Офіційні договори, які захищають права власника і мешканців, складають тільки в тому випадку, якщо ви знайшли квартиру через офіційне агентство нерухомості. У такому випадку ви сплатите агентству місячну суму плати за квартиру.

– Якщо чесно, без ріелторів квартиру знайти майже неможливо. А якщо й можливо – буде якась "підстава". Ми маємо хорошу базу даних, перевірених людей. Ми знаємо, що вони не будуть обкрадати своїх жильців або ж змінювати умови проживання щомісяця. Так, на жаль, є й такі власники. Цьог місяця був випадок, коли господарка домовилася із студентами за ціну 5200. Як тільки вони заїхали, вона попросила вже 8000, хоча це житло того не вартує. Саме для таких випадків і потрібен договір. Його допоможуть скласти працівники сфери нерухомості, які працюють на офіційно зареєстроване агентство. А ось людина, яка якимось чином вийшла прямо на власника, може потрапити у таку халепу. Часто власники виганяють без приводу студентів або ж хочуть більше грошей, – каже фахівець.

Ріелтори пояснюють, що хорошим власникам навіть вигідно працювати з агентами нерухомості, вони гарантують порядних жильців.

Та завжди існує небезпека натрапити на нечесних маклерів. У Чернівцях досить поширений бізнес – надання інформаційних послуг щодо вільних квартир та їхніх власників. Маклери пропонують купити в них список таких квартир і контактів їхніх власників за 500 гривень. Врешті-решт, номери не дійсні або ж квартири давно зайняті.

– Люди на це купуються, бо їх приваблює можливість обійти сплату ріелтора. Вони думають, що вийдуть на власника, і потреба у посереднику відпаде, – каже Віталій.

Щоб уникати таких випадків, агенти радять стежити за ріелторами у соцмережах і за можливості дізнатися, чи агентство зареєстроване.

Також посередники наголошують на помилці студентів у відкладанні пошуку житла на серпень. На той момент хороші квартири вже розбирають. Найкращий час для пошуку житла – липень. Якщо із пошуком квартири розтягнули, можна почекати до початку вересня. На той час власники, які не встигли здати житло – знижують ціну.

Ціни на квартири (грн.)

"Старий фонд" (центр) – 2500-6500.
"Чешки" – 2500-5000.
"Панельки" – 3000-4000.
"Хрущовки" – 3000-4000.
"Київки" – 3000-4000.
"Новобудови" – 4500-8000.


Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: diana_vataman
19-08-2017, 16:31
Коментарів 0 Переглядів 7 271


"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник

У 2012 році військовий закінчив економічний факультет
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги