Гранат – чудодійний фрукт, який допомагає при ангіні, підвищує гемоглобін і знижує рівень цукру у крові.
За словами Наталії ІФТЕМІЧУК, терапевта міської поліклініки №2, гранат стимулює систему кровообігу, сприяє її нормалізації. Гранат лікує рани, покращує захисні функції організму, вбиває віруси.
Що лікує гранат Підвищує гемоглобін. Найвідоміша властивість граната – боротьба з анемією. При недокрів’ї вживайте розведений гранатовий сік по 0,5 склянки тричі на день за 30 хвилин до їди протягом двох місяців.
Виганяє глисти. Кора стиглого граната містить алкалоїди, які мають сильну антигельмінтну дію. Щоби позбутися глистів, настоюйте 40-50 г подрібненої кори граната в 400 г холодної води протягом шести годин, а потім прокип’ятіть на повільному вогні, доки не випарується половина рідини. Охолоджений відвар процідіть і випийте протягом години дрібними ковтками. Через годину випийте послаблювальне, а через 4-5 годин зробіть клізму.
Зупиняє діарею. Кора і плоди граната мають в’язку властивість, тому їх використовують проти проносу, колітів та ентероколітів. Потрібно висушити, подрібнити кору граната і приймати по дрібці тричі на день після їди, а дітям з цією метою можна давати свіжий сік, розведений наполовину водою.
Дезінфікує рот і горло. Відвар зі шкірки граната або його сік застосовують для полоскання горла (при ангіні й фарингіті), порожнини рота (при гінгівіті та стоматиті). Дубильні речовини, які містяться в гранаті, усувають біль, а органічні кислоти знищують інфекцію.
Допомагає при діабеті. Плоди граната – одні з небагатьох, які не лише можна, але й потрібно вживати хворим на цукровий діабет. Необхідно вживати по 60 крапель соку 4 рази на день до їди. Уже на третій день істотно знижується рівень цукру в крові.
Лікує захворювання шкіри. У вас жирна шкіра, вугри чи гнійні висипання? Зробіть маску з трохи підсмаженої товченої шкірки граната з додаванням вершкового масла або оливкової олії. Зберігайте маску в холодильнику і наносьте на шкіру не частіше, ніж двічі на тиждень.
Знижує тиск. Зернята граната дуже м’яко знижують артеріальний тиск у хворих на гіпертонію. А перетинки з плодів граната, які можна висушити й додати до чаю, заспокоять нервову систему, допоможуть позбутися відчуття тривоги, налагодити нічний сон.
Підвищує активність гормонів. У кісточках граната містяться олійки, які відновлюють гормональний баланс організму. Тому гранатове насіння потрібно з’їдати, особливо якщо потерпаєте від болісної менструації, головного болю або клімактеричного синдрому.
Усуває запалення. При різних запальних захворюваннях (нирок, печінки, вух, очей, суглобів, статевих органів) допомагає відвар кори граната. Приготуйте його так: 2 ч. л. подрібненої кори залийте склянкою гарячої води, кип’ятіть на водяній бані 30 хвилин, процідіть, відтисніть і розведіть кип’яченою водою. Приймайте по 50 г двічі-тричі на день за 30 хвилин до їди. (Підготувала Л. Токарюк)
Будьте обережні!Шкірка граната містить невелику кількість дуже отруйних речовин – алкалоїдів. Ніколи не перевищуйте дозування відварів, інакше може підвищитися тиск, погіршитися зір, з’явитися судоми й запаморочення. Крім цього, органічні кислоти соку граната можуть зруйнувати зубну емаль. Тому завжди розводьте гранатовий сік водою.
3-02-2011, 11:39
6
19 018