Названо дві поживні речовини, які "несподівано" впливають на цукор у крові

Здоров'я
1 236
0
Названо дві поживні речовини, які "несподівано" впливають на цукор у крові

Коли заходить мова про харчування і контроль рівня цукру в крові, у центрі уваги часто опиняються вуглеводи, оскільки вони мають на нього найбільший вплив. Однак вони далеко не єдині поживні речовини, на які слід зважати, - пише у своїй статті для eatingwell.com сертифікована дієтологиня і магістерка наук Барбі Червоні.

Про це повідомляє УНІАН.



"Роль насичених жирів і натрію в рівні цукру в крові може бути не настільки очевидною, але вони так само важливі для контролю діабету", - зазначила вона.

Експертка нагадала, що загалом Американська діабетична асоціація рекомендує зосередитися на загальному збалансованому режимі харчування, включно з обмеженням продуктів із високим вмістом насичених жирів і натрію.

Що впливає на збільшення цукру в крові

Хоча точаться суперечки про те, чи всі насичені жири шкідливі, їхнє високе споживання пов'язане з підвищеним ризиком серцевих захворювань, стану, до якого люди з діабетом і так схильні більшою мірою, йдеться в публікації.

Крім здоров'я серця, занадто велика кількість насичених жирів (особливо з м'яса і молочних продуктів) може впливати на рівень цукру в крові, збільшуючи ризик резистентності до інсуліну, що утруднює контроль рівня глюкози, пояснила дієтологиня Кеті Левін:

"Жири не підвищують рівень глюкози в крові безпосередньо, як це роблять вуглеводи, але вони можуть впливати на рівень глюкози в крові з погляду перетравлення їжі, чутливості до інсуліну і загального метаболічного здоров'я".

Вона рекомендувала обмежити насичені жири до 10% або менше від добової калорійності.

Вказується, що необхідні додаткові дослідження, щоб зрозуміти зв'язок між натрієм і рівнем цукру в крові. Однак одне дослідження показало, що лікування, спрямоване на балансування рівня натрію, було пов'язане з кращими шансами на одужання і виживання у людей, госпіталізованих з гіперглікемією.

Інший аспект, який слід враховувати, полягає в тому, що продукти з високим вмістом натрію, як-от фастфуд, запаковані закуски та смажена їжа, також, як правило, містять багато насичених жирів та мало клітковини, зазначила авторка.

"Сильно оброблені, солоні продукти часто містять рафіновані вуглеводи і добавки, які можуть посилювати системне запалення і погіршувати резистентність до інсуліну. Вибір варіантів із низьким вмістом натрію, цільних продуктів підтримує як стабільний рівень цукру в крові, так і зниження запалення", - наголосила дієтологиня Левін.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Читають Коментують