Вчені з’ясували, що впливає на апетит – і це не просто звичка

Здоров'я
1 227
0
Вчені з’ясували, що впливає на апетит – і це не просто звичка

Ожиріння часто пов’язують із неправильними харчовими звичками, але вчені вважають, що проблема глибша. Нове дослідження показало – люди із зайвою вагою можуть отримувати менше задоволення від їжі, ніж ті, чия маса тіла в нормі.

Фахівці Каліфорнійського університету в Берклі припустили, що відновлення цієї здатності може допомогти боротися з ожирінням. Результати дослідження опубліковані в журналі Nature, інформує 24 Канал.



Експеримент проводили за участі тварин, але висновки праці відкривають перспективи відкриття альтернативного лікування ожиріння. Ба більше, це може стати заміною сучасним методам, зокрема препаратам GLP-1 (як-от Ozempic і Wegovy), що пригнічують апетит.

Що виявили вчені

У ході дослідження вчені виявили, що надмірне споживання жирної їжі знижує чутливість мозку до приємних смакових відчуттів. Дослідники довели, що підвищення рівня білка нейротензину допомагає "перезапустити" систему задоволення й повернути насолоду від їжі.

"Наше відкриття показує, що не пригнічення голоду, а повернення задоволення від їжі може змінити харчову поведінку", – пояснює нейробіолог Стефан Ламмел.

Зауважте. За словами дослідника, миші та люди мають схожу будову мозку, тож результати можуть бути корисними й для людей. В експериментах миші з відновленим рівнем нейротензину їли менше та ставилися до їжі більш усвідомлено.

Аби зрозуміти, чи отримує ваш мозок задоволення від їжі, достатньо прислухатися до себе:

- Чи дійсно ви відчуваєте смак їжі, чи просто їсте "на автоматі"?
- Чи їжа приносить задоволення, чи це просто звичка?
- Чи ви ситі й задоволені, чи продовжуєте їсти без потреби?

Вчені радять не поспішати за столом, експериментувати з корисними й смачними продуктами та звертати увагу на власні відчуття. Головне – не звинувачувати себе, адже переїдання може бути пов'язане не з браком сили волі, а зі змінами в мозку. А це означає, що харчові звички можна усвідомити й змінити.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням!!!

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

0 коментарів

РЕКЛАМА
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
ТОП 10
Автомобіль перекинувся: на Буковині у ДТП загинув 25-річний чоловік
5 331
Біолог назвав найотруйніший гриб у світі: він росте у наших лісах
5 076
«Зробимо найбільшим в Україні»: підприємець впродовж трьох років облаштовує дитячий майданчик у Чернівцях - відео
4 758
Футбольний клуб "Буковина" оштрафували: яку суму мають сплатити
3 535
На Буковині померла другокласниця, якій збирали кошти на лікування хвороби мозку
3 240
У селі на Буковині збудують укриття зі спортзалом за 21 млн грн
2 996
Водій загинув на місці: у поліції розповіли подробиці смертельної ДТП на Буковині
2 966
Бойовому генералу з Чернівців уряд Угорщини заборонив в'їзд до країни: яка причина
2 728
Сусіднє з Чернівцями місто вводить заборону на електросамокати та електровелосипеди
2 314
Результати не потішили: назвали п'ятірку шкіл Буковини, де учні склали НМТ на найнижчі бали
2 230


Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.