Брюссельська капуста відрізняється високим вмістом багатьох поживних речовин, зокрема вітаміну К і С, і пов’язана з низкою переваг для здоров’я. Ще її легко додати в раціон.
Брюссельська капуста належить до родини овочевих і тісно пов’язана з білокачанною та цвітною капустою та гірчичною зеленню. Ці хрестоцвіті овочі нагадують мінікапусту, їх зазвичай нарізають, чистять і готують поживний гарнір або основну страву, пише NV.
Вісім причин, чому брюссельська капуста корисна для здоров’я
1. Брюссельська капуста корисна для здоров’я кісток
Брюссельська капуста низькокалорійна, але багата на клітковину, вітаміни та мінерали. Ось деякі з основних поживних речовин, що містяться в ½ склянки (78 грамів) вареної брюссельської капусти:
Калорії: 28
Білок: 2 грами
Вуглеводи: 5,5 грамів
Клітковина: 2 грами
Вітамін К: 91% від добової норми (ДН)
Вітамін С: 53% від ДН
Фолати: 12% від ДН
Брюссельська капуста особливо багата на вітамін К, який необхідний для згортання крові та здоров’я кісток. У ній також багато вітаміну С, антиоксиданту, який сприяє засвоєнню заліза і бере участь у відновленні тканин та імунній функції. Крім того, високий вміст клітковини допомагає підтримувати регулярність і здоров’я кишківника. На додаток до перерахованих вище поживних речовин, брюссельська капуста містить невелику кількість вітаміну В6, калію, заліза, тіаміну, магнію та фосфору
2. Брюссельська капуста в раціоні допоможе зміцнити здоров’я в цілому
Брюссельська капуста має багато переваг для здоров’я, але особливо виділяється вражаючий вміст антиоксидантів. Брюссельська капуста має високий вміст антиоксидантів, сполук, які сприяють загальному зміцненню здоров’я і допомагають запобігти пошкодженню клітин. Вживання брюссельської капусти в рамках дієти, багатої на фрукти та овочі, може допомогти забезпечити організм антиоксидантами, необхідними для підтримки здоров’я.
3. Брюссельська капуста корисна проти закрепів
Лише ½ склянки вареної брюссельської капусти містить 2 грами клітковини. Вона важлива для вашого здоров’я, а її достатня кількість у раціоні має багато переваг для здоров’я. Дослідження показують, що харчові волокна можуть полегшити закрепи, збільшуючи частоту випорожнень і пом’якшуючи консистенцію калу. Підвищене споживання клітковини також пов’язане з іншими перевагами для здоров’я, такими як зниження ризику серцевих захворювань.
4.Брюссельська капуста корисна для згортання крові
Брюссельська капуста є хорошим джерелом вітаміну К. Ця важлива поживна речовина відіграє життєво важливу роль у вашому організмі. Він необхідний для згортання крові, утворення згустків, які зупиняють кровотечу. Вітамін К також може відігравати певну роль у рості кісток і може допомогти захистити від остеопорозу — стану, що характеризується прогресуючою втратою кісткової маси. Якщо ви приймаєте ліки, що розріджують кров, важливо підтримувати постійне споживання вітаміну К. З цієї причини вам, можливо, доведеться звернути увагу на споживання продуктів з високим вмістом вітаміну К, таких як брюссельська капуста. Але для більшості людей, які не приймають цей тип ліків, збільшення споживання вітаміну К може мати багато переваг для здоров’я.
5. Брюссельська капуста може допомогти підтримувати здоровий рівень цукру в крові
На додаток до вражаючого складу поживних речовин і довгого переліку переваг для здоров’я, брюссельська капуста може допомогти підтримувати рівень цукру в крові на стабільному рівні. Численні дослідження пов’язують збільшення споживання хрестоцвітних овочів, включаючи брюссельську капусту, зі зниженням ризику розвитку діабету. Це, ймовірно, пов’язано з тим, що брюссельська капуста містить багато клітковини, яка допомагає регулювати рівень цукру в крові. Збільшення споживання брюссельської капусти разом з іншим здоровим харчуванням може допомогти підтримувати рівень цукру в крові стабільним.
6. Брюссельська капуста корисна для профілактики хронічного запалення
Запалення є нормальною імунною реакцією, але хронічне запалення може сприяти виникненню таких захворювань, як рак, діабет і хвороби серця. Як згадувалося раніше, брюссельська капуста містить багато антиоксидантів, які допомагають нейтралізувати вільні радикали, що можуть сприяти запаленню. Дієта, багата на хрестоцвіті овочі, такі як брюссельська капуста, може зменшити запалення і знизити ризик прозапальних захворювань.
7. Брюссельська капуста помічна для підвищення імунітету
Брюссельська капуста містить 48 мг вітаміну С у кожній приготованій ½ склянці. Вітамін С важливий для росту і відновлення тканин у вашому організмі. Він також діє як антиоксидант, бере участь у виробництві білків, таких як колаген, і навіть може підвищувати імунітет. Вітамін С також може підвищити засвоєння заліза. Ваш організм не може засвоювати цей тип заліза так само легко, як залізо, що міститься в продуктах тваринного походження. Додавання навіть однієї-двох порцій брюссельської капусти до свого раціону кілька разів на тиждень може допомогти вам задовольнити потребу у вітаміні С.
8. Брюссельську капусту легко додати до раціону
Брюссельська капуста є корисним доповненням до будь-якої дієти, її легко додавати до гарнірів та других страв. Її часто готують смаженою, вареною, пасерованою або запеченою. Для приготування простого гарніру спочатку відріжте кінці брюссельської капусти. Змішайте капусту з невеликою кількістю оливкової олії, солі та перцю, а потім обсмажте її на деку до хрусткої скоринки. Ви також можете додати брюссельську капусту до макаронних страв, фрітат або картоплі фрі, щоб приготувати смачну та поживну вечерю.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram