RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |



При введенні у раціон різнобарвних овочів та фруктів, організм отримає чимало вітамінів, мінералів та фітохімічних речовин, які принесуть користь вашому здоров'ю.

Про це пише УП.Життя.



Переваги "веселкового" харчування

Веселкове харчування передбачає щоденне вживання фруктів та овочів різних кольорів.

Фрукти та овочі містять фітонутрієнти – сполуки, які надають рослинам насичені кольори, а також характерні смаки та аромати.

Фітонутрієнти також зміцнюють імунну систему рослин. Вони захищають їх від загроз у природному середовищі, таких як хвороби та надмірне сонячне світло.

При споживанні рослинної їжі фітонутрієнти в її складі позитивно впливають на здоров’я людини. Також різнобарвні рослини мають високий вміст поживних речовин.

Загалом раціон, який містить фрукти та овочі, пов'язаний зі зниженим ризиком багатьох хронічних захворювань, включаючи серцево-судинні.

Хоча їсти більше овочів і фруктів – це завжди гарна ідея, зосередження уваги на вживанні різнобарвних продуктів збільшить споживання поживних речовин.

Це сприятливо позначиться на різних аспектах здоров'я. Кожен колір представляє різний фітохімічний склад та набір поживних речовин, які можуть бути корисними для організму.

Природні пігменти у складі овочів та фруктів часто надають їм протизапальну та антиоксидантну дію, а також позитивно впливають на здоров'я серця.

Поговоримо про користь кожного кольору в рослинній їжі окремо.

Червоний

До червоних фруктів та овочів належать:

Помідори; кавун; буряк; червоний болгарський перець; малина; вишня; грейпфрут та інші.

Основний фітонутрієнт у складі червоних фруктів та овочів – це лікопін, у темно-червоних овочах (буряку) – беталаїн.

Високий вміст лікопіну надає овочам та фруктам певні протизапальні властивості.

Основні вітаміни та мінерали, які входять до складу червоних рослинних продуктів:

Фолати; клітковина; магній; вітамін В6; калій; вітамін А; вітамін С; вітамін К.

Користь червоних овочів та фруктів:

Протизапальна дія; антиоксидантна дія; можуть сприяти здоров'ю серця.

Помаранчевий та жовтий

Фрукти і овочі помаранчевого та жовтого кольорів:

Морква; батат; жовтий перець; банани; ананас; мандарини; гарбуз; кукурудза та інші.

Основними фітонутрієнтами у їх складі є каротиноїди (наприклад, бета-каротин).

Каротиноїди у складі помаранчевих продуктів забезпечують ендокринно-регулюючу активність та можуть позитивно впливати на овуляцію.

Основні вітаміни та мінерали в помаранчевих та жовтих овочах і фруктах:

Клітковина; фолати; калій; вітамін А; вітамін С.

Користь помаранчевих і жовтих фруктів та овочів:

Протизапальна дія; антиоксидантна дія; можуть сприяти здоров'ю серця; підтримують здоров'я очей; підтримують здоров’я травної системи; позитивно впливають на ендокринну систему.

Зелений

Фрукти та овочі зеленого кольору:

Шпинат; капуста; броколі; авокадо; спаржа; зелень та інші.

Головний фітонутрієнт в складі зелені це хлорофіл.

Основні вітаміни та мінерали в зелених овочах і фруктах:

Клітковина; фолати; магній; калій; вітамін А; вітамін К.

Високий вміст різноманітних поживних речовин у зелених продуктах є корисним для здоров'я серцево-судинної системи.

Користь зелених овочів і фруктів:

Протизапальна дія; антиоксидантна дія; можуть знизити ризик розвитку серцевих захворювань.

Синій та фіолетовий

Фрукти та овочі синього і фіолетового кольорів:

Чорниця; ожина; виноград; червона / фіолетова капуста; баклажани; сливи та інші.

Основні фітонутрієнти в складі фіолетових овочів і фруктів – антоціани.

Основні вітаміни та мінерали

Поліфеноли; клітковина; марганець; калій; вітамін B6; вітамін С; вітамін К.

Синьо-фіолетові продукти багаті на поліфеноли, що сприяють навчанню, покращенню пам'яті та настрою.

Користь синьо-фіолетових овочів та фруктів для здоров'я:

Протизапальна дія; антиоксидантна дія; можуть сприяти здоров'ю серця; можуть знизити ризик неврологічних розладів; можуть покращити роботу мозку; можуть знизити ризик розвитку діабету 2 типу.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Сьогодні, 00:45
Коментарів 0 Переглядів 283

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Олена Рєпіна – випускниця Міжнародної програми "Капеланська академія"


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.