Ріпа — це овоч, який можна споживати як у сирому, так і у вареному вигляді. Вона є хорошим джерелом вітаміну С, фолієвої кислоти, заліза та кальцію. Має кремово-білий колір із фіолетовою верхівкою. Цей популярний європейський продукт часто прирівнюють до коренеплодів, таких як картопля та буряк. Однак насправді ріпа є спорідненою з броколі, брюссельською капустою, руколою та листовою капустою. Як і інші хрестоцвіті овочі, ріпа містить багато поживних речовин і має низьку калорійність.
Про це пише
NV.
Шість переваг ріпи для здоров’яБагато дослідників і медичних працівників вважають, що поживні речовини в ріпі забезпечують широкий спектр переваг для здоров’я.
1. Ріпа корисна для усунення проблем з кишківникомОдна чашка сирої ріпи вагою 130 грамів (г) містить 2,34 г клітковини. Клітковина сприяє зменшенню тиску та запалення в товстій кишці. Зокрема, дієти з високим вмістом клітковини пов’язані зі зниженням ризику кишкових проблем, таких як дивертикуліт. Ріпа та інші продукти з високим вмістом клітковини можуть зменшити частоту спалахів дивертикуліту, поглинаючи воду в товстій кишці та полегшуючи випорожнення. Однак лікарі не завжди рекомендують дієту з високим вмістом клітковини людям із дивертикулітом. Тому важливо проконсультуватися з лікарем перед включенням таких продуктів у раціон.
У 2014 році велике проспективне дослідження показало, що різні типи клітковини мають різний вплив на ризик розвитку дивертикуліту. Проте загалом клітковина знижувала ризик. Водночас одне дослідження 2012 року показало, що високе споживання клітковини не змінює ризику розвитку дивертикуліту, якщо він протікає безсимптомно. Подальші дослідження необхідні для уточнення переваг клітковини у запобіганні дивертикуліту. Люди повинні обов’язково проконсультуватися з лікарем, перш ніж значно збільшувати споживання клітковини.
2. Ріпа корисна для зниження артеріального тискуВідповідно до дослідження 2013 року, опублікованого в Британському журналі клінічної фармакології, продукти, що містять дієтичні нітрати, такі як ріпа та її зелень, мають численні переваги для здоров’я кровоносних судин. До цих переваг належать зниження артеріального тиску та пригнічення злипання тромбоцитів у крові. Однак довгострокові ризики дієти з високим вмістом нітратів і її вплив на здоров’я серцево-судинної системи залишаються недостатньо вивченими. Загалом, дієта, багата на фрукти та овочі, позитивно впливає на регуляцію артеріального тиску. Зокрема, вони відіграють ключову роль у дієті DASH, розробленій Національним інститутом серця, легенів і крові для зниження тиску.
3. Ріпа корисна для зниження ризику захворіти на ракВисоке споживання хрестоцвітих овочів, таких як ріпа, цвітна капуста та білокачанна капуста, асоціюється зі зниженням ризику розвитку певних видів раку. Ці овочі містять низку біологічно активних сполук із потенційно захисними властивостями. Згідно з оглядом 2016 року, однією з таких сполук є 3,3′-дііндолілметан. Крім того, продукти, що містять сульфорафан, можуть відігравати важливу роль у профілактиці та лікуванні раку. Хрестоцвіті овочі вирізняються високим рівнем цієї сполуки. Дослідження 2015 року показало, що сульфорафан може пригнічувати активність гістондеацетилази — ферменту, який відіграє ключову роль у прогресуванні ракових клітин.
4. Ріпа в раціоні сприяє схудненню та покращенню травлення
Ріпа та інші хрестоцвіті овочі з високим вмістом клітковини допомагають людям довше почуватися ситими, а також мають низьку калорійність. Вживання їжі з високим вмістом клітковини також допомагає підтримувати стабільний рівень цукру в крові. Вміст клітковини в ріпі також може запобігти закрепам і сприяти регулярній роботі травного тракту. Регулярне, адекватне випорожнення має вирішальне значення для позбавлення від токсинів через жовч і кал.
5. Ріпа багата на вітаміни та поживні речовиниВідповідно до центральної бази даних FoodData Міністерства сільського господарства Сполучених Штатів, одна чашка кубиків сирої ріпи містить приблизно:
36,4 калорії
1,17 г білка
0,13 г жирів
8,36 г вуглеводів, у тому числі 4,66 г цукру
2,34 г клітковини
39 мг кальцію
0,39 мг заліза
14,3 мг магнію
35,1 мг фосфору
0,13 мкг вітаміну К
87,1 мг натрію
0,351 мг цинку
27,3 мг вітаміну С
19,5 мкг фолієвої кислоти
6. Ріпа корисна для профілактики застудиОвоч є також популярним народним засобом від простуди. Також він багатий на вітамін С (27,3 мг). Як відомо, саме вітамін С допомагає запобігти застуді, грипу та іншим хворобам. Крім того, ріпа сприяє виробленню організмом білих кров’яних тілець, які можуть допомогти боротися з будь-якими потенційними інфекціями.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
10-01-2025, 00:15
0
400