Нове дослідження підтвердило, що чорний пластик, виготовлений із перероблених електронних відходів, може містити токсичні хімікати, які здатні потрапляти у їжу. "Чорний пластик є практично на кожній кухні в Америці", — зазначає Джудіт Енк, колишня посадовиця Агентства з охорони навколишнього середовища в адміністрації Обами, яка нині очолює правозахисну організацію Beyond Plastics, пише NV.
Енк та інші експерти рекомендують уникати використання ложок, лопаток, черпаків, щипців і контейнерів із чорного пластику. Численні дослідження свідчать, що цей матеріал може містити небезпечні хімічні речовини, які під час приготування їжі здатні проникати у продукти.
Чому чорний пластик небезпечний?
Нещодавній рецензований аналіз кухонного начиння та харчових контейнерів із чорного пластику показав, що 17 із 20 перевірених виробів (85%) містять бромовані та фосфорорганічні антипірени. Ці хімічні речовини зазвичай використовуються в електроніці й пов’язані з численними ризиками для здоров’я.
Як боротися з чорним пластиком на кухні
Дослідження показують, що чорний пластик, виготовлений із перероблених електронних відходів, може містити токсичні хімікати, які здатні потрапляти у їжу.
"Чорний пластик є практично на кожній кухні в Америці", — зазначає Джудіт Енк, колишня посадовиця Агентства з охорони навколишнього середовища в адміністрації Обами, яка нині очолює правозахисну організацію Beyond Plastics.
Енк та інші експерти рекомендують уникати використання ложок, лопаток, черпаків, щипців і контейнерів із чорного пластику. Численні дослідження свідчать, що цей матеріал може містити небезпечні хімічні речовини, які під час приготування їжі здатні проникати у продукти.
Енк також наголошує, що чорний пластик не слід віддавати на переробку. Більшість підприємств із переробки не мають технологій для сортування такого матеріалу, тому він зазвичай потрапляє на звалище.
"Ми точно знаємо, що ці токсичні антипірени можуть мігрувати з матеріалів у навколишнє середовище", — пояснює Меган Лю, співавторка дослідження. Вона зазначає, що тепло значно прискорює цей процес, збільшуючи ризик потрапляння шкідливих речовин у їжу.
"Я просто викинула весь чорний пластик у смітник", — розповіла Енк, яка вирішила позбутися всіх предметів із чорного пластику на своїй кухні.
Чим можна замінити чорні пластикові інструменти
Пластик широко використовується в кулінарії завдяки своїй універсальності, жорсткості та гнучкості, зазначає Ханна Кроулі, виконавча редакторка оглядів продуктів в America’s Test Kitchen.
"Пластик настільки універсальний, що проник у всі аспекти нашого життя", — сказала Кроулі.
Однак заміна чорного пластику доступна та проста. Експерти рекомендують дерев’яні, нержавіючі або силіконові інструменти, а для контейнерів для їжі — скло.
Дерево чудово підходить для ложок і мисок. Але не кладіть дерев’яні вироби в посудомийку, попереджає Кроулі, оскільки це може пошкодити матеріал. Дерев’яний посуд також потребує періодичного змащення маслом.
Нержавіюча сталь — простий у догляді варіант. Її можна безпечно мити в посудомийній машині, і вона не потребує додаткового обслуговування.
Силікон ідеально підходить для задач, де потрібна гнучкість, наприклад, для знімання тіста чи очищення сковорідки. Хоча силікон виготовляється з пластику, він зазвичай витримує вищі температури, ніж звичайний пластиковий посуд.
Експерти продовжують вивчати потенційні ризики використання силікону, але наразі це один із кращих варіантів для кухні.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram