Організм регулює рівень натрію через нирки, але його надлишок може призвести до гіпертонії та інших захворювань. Однак натрій необхідний для нормального функціонування нервової та м’язової систем, а також підтримки водного балансу в організмі. Через це дуже важливо розуміти, які шість видів солі є найкориснішим, який був схвалений ліцензованим дієтологом Кайлою Гірген.
Про це
пише New Voice.
1. Кухонна сільЦей різновид солі, відомий також як столовий, збагачений йодом, необхідним для роботи щитовидної залози. Йод особливо важливий для правильного розвитку мозку і кісток у немовлят і під час вагітності. У регіонах із дефіцитом йоду в ґрунті, таких як деякі країни, активно впроваджуються програми йодування солі.
Одна чайна ложка кухонної солі містить близько 2360 мг натрію і 310 мкг йоду. Завдяки дрібній текстурі вона ідеально підходить для випічки, але може мати металевий присмак через вміст йоду.
2. Морська сільЦей вид солі цінують за грубу текстуру і насичений смак. Вона мінімально оброблена і часто використовується в натуральних продуктах. Кристали морської солі більші, ніж у кухонної, тому за обсягом вона містить менше натрію — від 320 до 560 мг на чверть чайної ложки.
3. Кошерна сільСвою назву ця сіль отримала через використання в єврейських кулінарних традиціях. Вона має великі кристали і чудово підходить для маринування та копчення. Вміст натрію в кошерній солі варіюється від 310 до 590 мг на чверть чайної ложки.
4. Гімалайська рожева сільЦю сіль добувають у шахтах Пакистану, вона вирізняється яскравим рожевим кольором. Вона містить більше мінералів, ніж кухонна сіль, але їхня концентрація занадто мала, щоб приносити помітну користь.
5. Чорна трав’яна сіль (Кала Намак)Цей вид солі широко використовується в південноазіатській кухні і має унікальний яєчний смак завдяки вмісту сірки. Вважається, що Кала Намак корисна для здоров’я, проте наукових досліджень, що підтверджують це, небагато.
6. Замінник соліДля зниження споживання натрію можна використовувати замінники, у яких хлорид натрію замінено на хлорид калію. Однак такі продукти підходять не всім і потребують консультації з лікарем.
Скільки солі можна вживатиРекомендоване споживання натрію становить не більше 2300 мг на день. Ця кількість міститься в одній чайній ложці кухонної солі. Для підтримки здоров’я важливо стежити за загальним вмістом натрію, включно з його прихованими джерелами в перероблених продуктах.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Учора, 00:30
0
589