Завдяки своїм корисним властивостям часник міцно оселився на кухні. Найчастіше його використовують як приправу до різних страв: м'ясних, рибних, різних супів і соусів, салатів – смачно і корисно!
Про це
пише УНІАН.
Але здавна відомо, що крім смакових властивостей часник має корисні елементи для організму людини.
Які хвороби лікує часник
За даними експертів, часник містить білки, жири, клітковину, аскорбінову кислоту, карбогідрати. У його складі величезна кількість мікро - і макроелементів, серед яких - калій, кальцій, натрій, залізо, фосфор, марганець, цинк і йод. Крім того, в часнику містяться вітаміни В, з, D, Р, фітонциди, ефірну олію і сполуки сірки.
Часник використовують як дезінфекційний засіб і навіть для швидкого загоєння ран. А регулярне вживання часнику призводить до помітного зниження ризику розвитку раку простати у чоловіків.
Так, фахівці з'ясували, що щоденне вживання цибулі й часнику знижує ймовірність розвитку раку на 50%. Онкологи пояснюють цю особливість часнику присутністю в ньому сірковмісної речовини алліума, яка і надає йому характерний запах.
Часник також рекомендують вживати для профілактики захворювань горла, при легеневій астмі, при захворюваннях нервової системи, виліковує подагру, бореться з хворобами суглобів. Застосовується часник і для лікування захворювань селезінки, швидко виводить зайві гази з організму, рекомендується при захворюваннях шлунка і при легеневих виразках.
Наявні в часнику речовини підсилюють апетит, підвищують працездатність печінки, шлунка, кишківника, мають сечогінну, протиглистову, спазмолітичну, болезаспокійливу і протимікробними діями.
Як може нашкодити часник
Як правильно їсти часник? Фахівці рекомендують вживати часник в сирому вигляді, бо після термічної обробки він втрачає корисні властивості.
Як і будь-який інший продукт часник потрібно вживати в міру: якщо з'їсти його занадто багато, він може стати справжньою отрутою для вашого організму! А особливо шкода часнику позначається на печінці. Ось саме тому не можна їсти часник кожен день: якщо вживати його 7 днів на тиждень, то ймовірність розвитку ожиріння печінки у вас буде вища.
Крім того, досить часто можна зустріти історії, що людям доводилося пити часник як таблетку. Так ось, ні в якому разі не можна ковтати цілий зубчик часнику: це може привести до пошкоджень стравоходу!
Варто зазначити, що часник може викликати алергічні реакції в організмі людини. Наприклад, подрібнений часник в разі контакту зі шкірою людини тривалий час може викликати роздратування і навіть опік.
Кому не можна їсти часникЛюди із зайвою вагою повинні мати на увазі, що часник ще більше підсилює апетит.
Також часник протипоказаний людям, які мають виразку шлунка і дванадцятипалої кишки, гастрит, геморой, захворювання нирок і печінки, епілепсію.
Лікарі не рекомендують вживати часник жінкам під час вагітності, а також годування груддю.
Фахівці стверджують, що здоровій людині досить з'їдати в день 1-2 зубчики часнику для підтримки імунітету і профілактики різних захворювань. Максимальна доза - 3-5 зубчиків свіжого часнику в день.
Цей матеріал призначений для загальноосвітніх цілей і його не слід використовувати для постановки медичних діагнозів чи самолікування.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
18-12-2024, 12:43
0
805