RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Харчування жінок після 60 років повинно містити корисні продукти, які забезпечать усі необхідні потреби організму. До того ж важливо враховувати особливості обміну речовин, гормональні зміни та можливі вікові захворювання.

Про це повідомляє РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на Instagram-сторінку нутриціолога Ольги Дорош.



Достатнє споживання білка

За словами експерта, білок підтримує мʼязову масу, яка зменшується з віком. Тому варто додати у раціон нежирне м'ясо, рибу, яйця, кисломолочні продукти та бобові.

Потрібно вживати приблизно три порції на день готового білкового продукту. Порція - долоня без пальців.

Підтримка кісток та серця

Ризик остеопорозу з віком і в постменопаузі зростає, тому кальцій і вітамін D дуже важливі.

Кальцій є у таких продуктах: молочні продукти (рекомендують 3-4 порції/день для цього віку), соєві продукти, риба і консерви, горіхи, насіння, капуста.

Вітамін D отримати з продуктів дуже важко. Міститься в жирній рибі, молочних продуктах, жовтках тощо.

Жирні кислоти омега-3 підтримують роботу серця та когнітивну функцію. Тому корисно їсти двічі на тиждень рибу, наприклад, сардини, скумбрію чи оселедець. А також додайте в раціон лляну олію, різне насіння й горіхи.

Контроль ваги

3 віком знижується базовий метаболізм, зменшується активність, відбуваються гормональні зміни і втрачаються мʼязи.

Тому все це разом з надлишком калорій стимулює в багатьох людей набір ваги. А це підвищує ймовірність високого кровʼяного тиску та холестерину, збільшує ризик діабету 2 типу та апное уві сні.

Тому формуйте основні прийоми їжі за методом здорової тарілки, за потреби 1-2 збалансованих перекуси.

Важливо обирати нежирні страви й методи приготування без смаження. Обмежте також цукор і прості вуглеводи, солодкі напої.

Достатня кількість води

Недостатня кількість рідини негативно впливає на тиск, збільшує ймовірність закрепів, головного болю й втоми.

Краще обирати негазовану воду та несолодкі чаї. До того зменшіть кількість солодких напоїв, соків, фрешів, компотів та узварів.

Обмежте сіль

З віком варто кардинально зменшити сіль у раціоні. Це допомагає контролювати артеріальний тиск, набряки.

Солити їжу можна, але в міру й не переїдати продуктів багатих нею (ковбасні вироби, сири, снеки та консерви)

Можна легко замінити сіль, використовуючи різні трави, лимонний сік, цибулю, часник та куркуму.

Приклад денного меню

Сніданок

На сніданок після 60 років нутриціолог рекомендує обирати вівсяну кашу з кисломолочним сиром, фруктами та горіхами та зелений чай.

Обід

Тушковане з морквою філе хека, гречана каша, салат з квашеної капусти і лляної олії.

Перекус

Для перекусу підійде склянка несолодкого йогурту та улюблений фрукт.

Вечеря

На вечерю корисно з'їсти варене куряче стегно, ячну кашу потерту поверх твердим сиром, салат з червоного бурячка з оливковою олією.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням!!!

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
13-12-2024, 13:45
Коментарів 0 Переглядів 2 193


Дівчина спакувала потрібні військовим речі в коробки, які так і назвала – "коробка допомоги"


Вулиці перекриють через капітальний ремонт
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Можна побачити роботи Тараса Полатайка, Станіслава Туріни, Віолетти Олійник та інших


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.