Де більше білка в жовтку чи в білку: вчені розкрили "секретну" користь курячого яйця

Здоров'я
1 414
0

Жовток звичайного великого яйця містить 185 міліграмів холестерину, тоді як яєчний білок його взагалі не містить. Бодибілдери тому і вживають багато яєчних білків, щоб, таким чином, додати до свого раціону більше білка, але без додавання жиру і холестерину.

В одному яєчному білку міститься понад 3 грами білка при всього лише 17 калоріях, що робить яєчний білок чудовим джерелом білка як для бодибілдера, так і для тих, хто просто сидить на дієті, пише Health Digest.



Однак не варто забувати й про яєчний жовток як джерело білка. В одному яєчному жовтку міститься майже 3 грами білка при 55 калоріях, тому жовтки також можуть бути низькокалорійним джерелом білка. У яєчному жовтку також відносно мало насичених жирів - усього 1,5 грама. Експерти зазначають, що яєчний жовток містить порівнянну кількість білка порівняно з яєчним білком, проте ще в жовтку є деякі поживні речовини, яких немає в яєчному білку.

Порівняння поживних речовин у яєчному жовтку та яєчному білку

У яєчному жовтку майже вдвічі більше кальцію, ніж у яєчному білку, хоча жовток забезпечує лише близько 2% потреби в кальції. У яєчному жовтку в 15 разів більше заліза, ніж у яєчному білку. Яєчні жовтки є хорошими джерелами вітамінів B5 і B12, тоді як яєчний білок містить їх у незначній кількості.

Яєчний жовток також забезпечує 25% добової потреби в холіні - важливому вітаміні для захисту пам'яті та настрою. У яєчному білку холіну дуже мало.

Однак яєчний білок - хороше джерело рибофлавіну, який допомагає організму отримувати енергію з їжі та підтримувати роботу клітин. У яєчному білку майже втричі більше калію, ніж у жовтку.

Як яєчний білок, так і яєчний жовток є хорошими джерелами всіх дев'яти незамінних амінокислот (будівельних блоків білка). Повідомляється, що в яєчному білку міститься трохи більше цих амінокислот, ніж у жовтку, а в яєчному білку ви отримаєте значно більше незамінних амінокислот - аланіну, аспаргінової та глутамінової кислот.

Чи підвищить яєчний жовток рівень холестерину?

Американська кардіологічна асоціація заявляє, що необхідно розрізняти холестерин, що міститься в харчові продукти, і той, що міститься в крові. Хоча здається логічним, що холестерин у їжі може призвести до підвищеного ризику серцево-судинних захворювань, зв'язок між ними складніший.

У дослідженні 2024 року, опублікованому в журналі Американського коледжу кардіології, одна група їла 12 яєць на тиждень, а інша - менш як два яйця на тиждень. Через чотири місяці між групами не було виявлено суттєвих відмінностей у рівні холестерину.

Цей матеріал призначений для загальноосвітніх цілей і його не слід використовувати для постановки медичних діагнозів чи самолікування.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

0 коментарів

РЕКЛАМА
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
ТОП 10
Автомобіль перекинувся: на Буковині у ДТП загинув 25-річний чоловік
5 331
Біолог назвав найотруйніший гриб у світі: він росте у наших лісах
5 076
«Зробимо найбільшим в Україні»: підприємець впродовж трьох років облаштовує дитячий майданчик у Чернівцях - відео
4 758
Футбольний клуб "Буковина" оштрафували: яку суму мають сплатити
3 535
На Буковині померла другокласниця, якій збирали кошти на лікування хвороби мозку
3 240
У селі на Буковині збудують укриття зі спортзалом за 21 млн грн
2 996
Водій загинув на місці: у поліції розповіли подробиці смертельної ДТП на Буковині
2 966
Бойовому генералу з Чернівців уряд Угорщини заборонив в'їзд до країни: яка причина
2 728
Сусіднє з Чернівцями місто вводить заборону на електросамокати та електровелосипеди
2 314
Результати не потішили: назвали п'ятірку шкіл Буковини, де учні склали НМТ на найнижчі бали
2 230


Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.