RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Знижений рівень гемоглобіну в крові людини є частою проблемою. Привести показник у норму можна за допомогою правильних продуктів у раціоні.

РБК-Україна (проєкт Styler) повідомляє, чому знижується рівень гемоглобіну та які симптоми про це свідчать.



Причини низького гемоглобіну

За даними ВОО3, майже третина населення світу страждає на залізодефіцит. Він може вражати до 40% підлітків і молодих жінок. Залізодефіцитна анемія - одна з найпоширеніших форм анемії.

Дієтолог Ольга Дорош розповіла, що залізо важливе для утворення гемоглобіну. Коли його не вистачає, то клітини не отримують достатньо кисню, що призводить до слабкості, запаморочень, задишки, проблем зі шкірою, волоссям та погіршення когнітивних функцій.

Залізо також необхідне:

для фізичного росту
неврологічного розвитку
функціонування клітин
роботи імунної та ендокринної систем
У групі ризику знаходяться:

вегетаріанці та вегани
часті донори крові
люди з хронічними захворюваннями ШКТ
професійні спортсмени
жінки особливо з рясними місячними
вагітні та жінки на ГВ
діти

До причин низького гемоглобіну відносять:

неправильне харчування або дефіцит заліза, вітаміну B12, і фолієвої кислоти
втрата крові через травми, хірургічні втручання, регулярні носові кровотечі, рясні місячні або внутрішні кровотечі
захворювання крові та злоякісні пухлини
хронічні захворювання
генетичні стани
побічні ефекти лікарських препаратів
порушене всмоктування та засвоювання заліза через проблеми з травною системою
вагітність
Що їсти, щоб підтримувати рівень заліза
Рослинні продукти та продукти, збагачені залізом, містять лише негемове залізо, тоді як мʼясо, морепродукти та птиця містять як гемове, так і негемове залізо.

Гемове засвоюється краще - до 15-30% порівняно з 2-20% із рослинних джерел. Негемове з рослин потребує допомоги для кращого засвоєння, наприклад, вітаміну С.

Існують певні продукти, які містять найбільше заліза у своєму складі:

яловича печінка - 60 г/9 мг
куряча печінка - 60 г/6 мг
індичка варена - 60r/1,7 мг
червоне м'ясо (яловичина) - 2,7 мг
варена яловичина - 60 г/ 2-3 мг
гарбузове насіння - 100 г/ 8,8 мг
яйця - 2 шт/1,2 мг
тофу - 100 г/5,4 мг
мідії, устриці - 100 г/ 5,5, 6,7 мг
сардини консервовані - 100 г/2,9 мг
квасоля біля суха - 100 г/3,7 мг
гречка суха - 100 г/2,2 мг

За словами експерта, чай, каву, какао та молоко не варто пити під час їжі, якщо є підозра на низький рівень заліза, дефіцит або запивати ними препарат заліза.

Пийте ці напої через 1-2 год після їжі, оскільки речовини з них зменшують засвоєння заліза. Коли все в порядку, дуже важко отримати дефіцит заліза, випиваючи каву за сніданком чи обідом.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
29-10-2024, 23:59
Коментарів 0 Переглядів 1 124

Фото ілюстративне

Понад 15 країн світу є споживачами продуктів із нашого краю


Внаслідок аварії кермувальник загинув на місці події, а пасажир отримав травми
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Олена Рєпіна – випускниця Міжнародної програми "Капеланська академія"


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.