Лише 1% має алергію: дерматологиня назвала продукт, який майже не подразнює організм

Здоров'я
1 553
0

Хоча риба і входить в топ харчових алергенів, але зустрічається алергія на неї не так вже і часто - десь лиш в 1%. Найбільш частою алергія є в тих країнах, що мають найбільші морські узбережжя.

Про це йдеться на Instagram-сторінці дерматолога Олени Мозирської.



Якщо є алергія на рибу, то чи буде на ікру


За словами лікаря, ікра риб має деякі алергенні властивості, і на неї також може розвинутись алергія.

Але алергени риби - це м’язова тканина, і, як правило, ці алергени ніяк не перетинаються з ікоркою.

Також риба і креветки\омари\кальмари - нічого в них спільного з точки зору алергенів немає. Тобто алергія на рибку ще зовсім не означає алергію на креветок, устриць та мідій.

Але в рибці може бути прихований зовсім неочікуваний алерген - паразит Anisakis simplex, яким рибка заражена (зокрема, це хек, ставрида, анчоус).

При хорошій термічній обробці паразит помирає і зараження людини не можливе. Але залишаються фрагменти його тіла, і вони алергенні. Тому алергія може виникнути.

На цей паразит існують алерготести. Таке явище дуже поширене у жителів Середземномор’я.

Якщо є алергія на один вид риб, чи буде на інші


Загалом є два типи алергіків на рибу. Одні будуть мати алергію на різні види, а інші тільки на певну, або тільки на кілька риб.

Якщо відомо, що алергія траплялась тільки на тріску, то на інші види алергії не буде.

Дерматолог зазначила, що смаження риби ніяк не допоможе зменшити ризики алергії. А от хороша кислотність в шлунку може вплинути - риб’ячі алергени є дещо чутливими до кислоти та пепсину.

Основні симптоми


Як і при інших видах харчової алергії, симптоми алергії на рибу можуть варіюватися від легкого ступеня до важкої. Вони включають:

висип на шкірі
кропив’янку або ангіоневротичний набряк
нудоту, блювоту, біль в животі, діарею
закладеність носа, нежить чхання
головні болі
задуху
анафілаксію - загрозливу для життя реакція

Через великий ризик перехресного контакту під час приготування їжі краще уникати ресторанів з морепродуктами, навіть якщо ви плануєте замовити м’ясну страву, є високий ризик того, що воно буде контактувати з рибними продуктами.

Тримайтеся подалі від місць, де готується риба, так як алергенні білки риби є не тільки харчовими, але і інгаляційними алергенами. Під час приготування алергенні білки риби можуть виділятися в повітря, що призведе до симптомів алергії, таким як задуха, кашель, ангіоневротичний набряк.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

0 коментарів

РЕКЛАМА
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
ТОП 10
Результати не потішили: назвали п'ятірку шкіл Буковини, де учні склали НМТ на найнижчі бали
7 690
Не стало завідувачки відділу Чернівецького центру контролю хвороб Оксани Жук
5 243
"У засвіти йдуть найкращі": у ДТП загинув боєць Нацгвардії Олексій Сороцький
4 241
Затримання працівниками ТЦК лікаря-педіатра на Буковині: триває службове розслідування
3 201
Смертельне побиття буковинки Вікторії Тоненчук: підозрюваний постане перед судом
2 927
Закликали чинити опір ТЦК: у Чернівцях СБУ затримала двох провокаторів
2 783
Звільнився багаторічний керівник пологового будинку №2 в Чернівцях Альберт Куріцин
2 537
У Чернівцях кілька вулиць тимчасово залишаться без води: адреси
2 470
На Буковині директор ліцею розтратив кошти, виділені на ремонт гуртожитку для ВПО
2 382
У багатоповерхівці Чернівців горить квартира, евакуювали 23 людей
2 379


Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.