RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Існує "правило 5 секунд", яке свідчить, що мікробів в перші 5 секунд не зможуть перебратися з підлоги на їжу, що впала. Однак, це брехня і цьому є важливе пояснення.

Про це повідомляє Martha Stewart.



Правило 5 секунд — це міф

За словами експерта у сфері харчування та професора університету Клемсона Пола Доусона, коли їжа падає на підлогу, то рівень її забруднення в основному визначається брудністю підлоги, а не тривалістю контакту.

Іншими словами, їжа, яка падає на заражену мікробами підлогу, проникне мікробами, незалежно від того, як довго вона там перебуває.

Доусон навіть випробував правило п’яти секунд у лабораторії. Для цього він і його колеги забруднили плитку бактеріями сальмонели - однією з найпоширеніших причин харчових отруєнь. Далі вони кинули на поверхню білий хліб та чекали 5, 30 і 60 секунд.

Потім команда виміряла бактерії. Виявилось, що високий рівень бактерій був виявлений, незалежно від поверхні та часу контакту.

В результаті, якщо їжа впаде на поверхню, вона підхопить мікроби з цієї поверхні. Тривалість контакту не впливає на те, станеться це чи ні, і, зрештою, на ризик харчового отруєння.

Чи безпечно їсти їжу, яка впала на підлогу

Ризик для здоров’я від споживання їжі залежить від багатьох факторів. Це включає кількість і тип мікроорганізмів на поверхні, а також характеристики контакту їжі з поверхнею.

Це також залежить від загального стану здоров’я людини, яка їсть їжу. Загалом, якщо ваша імунна система в поганому стані, то ви матимете вищий ризик розвитку харчового отруєння після вживання зараженої їжі.

Як на бактерії відреагує організм, не можливо передбачити — від болю в шлунку до нудоти, блювоти й сильної інтоксикації.

Додамо, що вологі, пористі продукти особливо ефективно вбирають бактерії та забруднювачі, і тому їх дуже небезпечно їсти з підлоги.



Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
20-08-2024, 17:45
Коментарів 0 Переглядів 1 411


Внаслідок аварії загинули 17-річна дівчина та 30-річний чоловік

Дівчина спакувала потрібні військовим речі в коробки, які так і назвала – "коробка допомоги"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.