RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Важко уявити українську кухню без помідорів. Соковиті томати можна смакувати сирими або приготувати у різноманітних комбінаціях.

Про це повідомляє "Бережи себе".



Томати та здоров’я

Дослідниця гастрономічної культури Олена Брайченко та кандидатка біологічних наук Олена Лівінська розповіли, що основну частку томатів складає вода (>90%).

Кількість білків та жирів у томатах є дуже невеликою, а вуглеводи складають близько 5% (глюкоза й фруктоза). Хоч і небагато, проте томати також містять клітковину. Їх можна вважати непоганим джерелом вітамінів С, А, К та калію. Та найбільшою мірою корисність томатів розглядають із погляду присутності в них лікопену.

Лікопен — це каротиноїдний пігмент, який, власне, і надає томатам червоного кольору. Існує багато досліджень, які пов’язують лікопен із численними корисними ефектами для здоров’я. Зокрема, йдеться про зниження ризиків смертності від різних видів раку та серцево-судинних захворювань.

Ці корисні ефекти мають місце при споживанні різних продуктів, виготовлених із томатів, зокрема томатного соку та пасти.

У дослідженні люди з метаболічним синдромом споживали томатний сік упродовж 2 місяців, було відмічено зниження інсулінорезистентності та рівня "поганого" холестерину (ліпопротеїнів низької щільності).

А споживання томатної пасти в поєднанні з оливковою олією впродовж 10 тижнів сприяло захисту шкіри від опіків внаслідок дії ультрафіолетових променів. Так, регулярне та достатнє споживання томатів може бути вдалою та смачною частиною профілактики серцево-судинних та нейродегенеративних захворювань, діабету та раку.

З чим їсти помідори

Для максимальної користі томати варто поєднувати з такими продуктами:

оливкова олія — дуже пасує томатам та підкреслює їх смак. До того ж вона сприяє кращому засвоєнню лікопену
зелень, а саме базилік, кінза, петрушка, зелена цибуля. Вони наповнять вашу кухню літніми ароматами й додадуть тарілці цінних нутрієнтів: вітаміну К, С, магнію та фолієвої кислоти
м’які сири, як-от моцарела, фета, бринза, гарно поєднуються з томатами та є джерелом повноцінного білка
часник — чудово доповнює смак томатів і багатий на корисні нутрієнти
авокадо — ідеально поєднується з томатами й додає корисних жирів до раціону
огірок — вдалий напарник до томатів у салатах і просто поруч на тарілці
Що приготувати з томатами
Салати — капрезе, грецький та грузинський. Це класичні приклади "середземноморського" раціону, де максимально відкривається глибина смаку та аромату томатів

Борщ — це автентична страва, яку томати роблять особливо неповторною.

Паста з томатним соусом — обирайте пасту з цільнозернового борошна та насолоджуйтеся чудовим поєднанням повільних вуглеводів, клітковини та лікопену.

Шакшука або ж яєчня з томатами, цибулею, часником та спеціями

Піца з томатною пастою можна розглядати як цілком корисну опцію за умови використання цільнозернового борошна та без оброблених м’ясних продуктів.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
14-08-2024, 18:21
Коментарів 0 Переглядів 1 620

Фото ілюстративне

Понад 15 країн світу є споживачами продуктів із нашого краю


Внаслідок аварії кермувальник загинув на місці події, а пасажир отримав травми
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Олена Рєпіна – випускниця Міжнародної програми "Капеланська академія"


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.