Правильне харчування бореться з поширеним дефіцитом в організмі, що викликає головний біль

Здоров'я
1 304
0

В організмі дуже важливий білок, який відповідає за кількість заліза. Мова про феритин. Він істотно впливає на самопочуття, імунітет, стан здоров'я і навіть зовнішній вигляд.

Про це повідомляє Daily Express.



Що таке феритин

Феритин – білковий комплекс, який є найпоширенішим місцем зберігання заліза в організмі, по суті він працює як депо.

Хоча тест на феритин використовується для вимірювання рівня запасів заліза в організмі, феритин – це не те що залізо. Якщо пояснити спрощено, молекула феритину виглядає як багато спіралей, між завитками яких накопичуються атоми заліза.

Залізо важливе для транспортування кисню в крові, створення гемоглобіну та регулювання роботи імунної системи. Коротко кажучи, залізо є важливим мікроелементом в еритроцитах, який переносить кисень у клітини організму, тоді як феритин зберігає залізо та вивільняє його, коли воно потрібне організму.

Норма феритину для жінок – від 30 до 120 мкг/л. Знижений рівень у жінок з часом провокує ламкість волосся та нігтів, блідість шкіри. У чоловіків показник дещо вищий, ніж у жінок і становить від 30 до 250 мкг/л.

Жінки дітородного віку мають високий ризик дефіциту заліза порівняно з жінками після менопаузи, оскільки вони втрачають у середньому 30-40 мл заможної крові протягом кожного менструального циклу.

Ознака низького рівня феритину

До основних ознак низького феритину відносять:

блідий колір обличчя
часто втома
постійний головний біль
сухість шкіри та волосся
апатія та дратівливість
Найчастіше причинами розвитку анемії є незбалансоване харчування, порушення засвоєння заліза та кровотечі. Серед останніх найбільш поширені рясні менструації у жінок, а також шлунково-кишкові кровотечі, спричинені виразковою хворобою або варикозним розширенням вен стравоходу.

Як харчуватися

Найкраще залізо засвоюється із продуктів тваринного походження: червоного м'яса, печінки, морепродуктів.

Рекордсмени за його вмістом серед рослинної їжі – горіхи, бобові, гречка, чорнослив, курага, листова капуста, морська капуста, кунжут, шпинат, яблука, гранат. Щоб залізо краще засвоювалося, слід доповнювати його вітаміном С, що міститься у капусті, цитрусових, кислих ягодах.

Вегетаріанці можуть підтримувати здоровий рівень заліза, наприклад, поєднуючи багату залізом рослинну їжу з вітаміном С.

Важливо, що не слід приймати залізні препарати без призначення лікаря або вдаватися до неперевірених засобів народної медицини.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Читайте також

Молодик їхав Чернівцями під час комендантської години із наркотиками в авто
Сьогодні світ спостерігав сонячне затемнення: як це було - пряма трансляція
Тарифи на газ та електроенергію в Україні: що зміниться із квітня
Українські десантники взяли у полон групу росіян на Курщині - відео
"Жодної совісті": Іво Бобул обурився брехнею, яку розповсюджують про нього шахраї
Школярка з Чернівців придбала за наколядовані кошти дрон для ЗСУ - відео
У Чернівцях попрощаються із воїном Василем Зельмановичем
Що буде, якщо їсти забагато білка: дієтологи попередили про ризики для здоров’я

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм