В організмі дуже важливий білок, який відповідає за кількість заліза. Мова про феритин. Він істотно впливає на самопочуття, імунітет, стан здоров'я і навіть зовнішній вигляд.
Про це
повідомляє Daily Express.
Що таке феритинФеритин – білковий комплекс, який є найпоширенішим місцем зберігання заліза в організмі, по суті він працює як депо.
Хоча тест на феритин використовується для вимірювання рівня запасів заліза в організмі, феритин – це не те що залізо. Якщо пояснити спрощено, молекула феритину виглядає як багато спіралей, між завитками яких накопичуються атоми заліза.
Залізо важливе для транспортування кисню в крові, створення гемоглобіну та регулювання роботи імунної системи. Коротко кажучи, залізо є важливим мікроелементом в еритроцитах, який переносить кисень у клітини організму, тоді як феритин зберігає залізо та вивільняє його, коли воно потрібне організму.
Норма феритину для жінок – від 30 до 120 мкг/л. Знижений рівень у жінок з часом провокує ламкість волосся та нігтів, блідість шкіри. У чоловіків показник дещо вищий, ніж у жінок і становить від 30 до 250 мкг/л.
Жінки дітородного віку мають високий ризик дефіциту заліза порівняно з жінками після менопаузи, оскільки вони втрачають у середньому 30-40 мл заможної крові протягом кожного менструального циклу.
Ознака низького рівня феритинуДо основних ознак низького феритину відносять:
блідий колір обличчя
часто втома
постійний головний біль
сухість шкіри та волосся
апатія та дратівливість
Найчастіше причинами розвитку анемії є незбалансоване харчування, порушення засвоєння заліза та кровотечі. Серед останніх найбільш поширені рясні менструації у жінок, а також шлунково-кишкові кровотечі, спричинені виразковою хворобою або варикозним розширенням вен стравоходу.
Як харчуватисяНайкраще залізо засвоюється із продуктів тваринного походження: червоного м'яса, печінки, морепродуктів.
Рекордсмени за його вмістом серед рослинної їжі – горіхи, бобові, гречка, чорнослив, курага, листова капуста, морська капуста, кунжут, шпинат, яблука, гранат. Щоб залізо краще засвоювалося, слід доповнювати його вітаміном С, що міститься у капусті, цитрусових, кислих ягодах.
Вегетаріанці можуть підтримувати здоровий рівень заліза, наприклад, поєднуючи багату залізом рослинну їжу з вітаміном С.
Важливо, що не слід приймати залізні препарати без призначення лікаря або вдаватися до неперевірених засобів народної медицини.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
12-08-2024, 20:59
0
1 115